Mevcut Ehliyetler 2020 Yılına Kadar Geçerli

Mevcut Ehliyetler 2020 Yılına Kadar Geçerli

Gündem - 8 yıl önce



Yerebakan, mevcut sürücü belgelerinin 31.12.2020 yılına kadar geçerliliği olduğunu söyleyerek; ‘2020 yılının 12. ayın 31’ine kadar şuan ki mevcut sürücü belgeleri geçerlidir. Onun için vatandaşlarımızın acele etmelerine gerek yoktur’ dedi

OĞUZHAN SARZEP

Sivas Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürü Sefer Yerebakan, yeni tip sürücü belgeleri ile ilgili olarak basın toplantısı düzenledi.

Sivas Emniyet Müdürlüğü kampusu içinde Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürlüğünde düzenlenen basın toplantısında Müdür Sefer Yerebakan, vatandaşlara yeni ehliyetleri almak için acele etmemeleri gerektiğini dile getirdi.

ESKİ EHLİYETLER 2020 YILINA KADAR GEÇERLİ

Mevcut sürücü belgelerin 31.12.2020 yılına kadar geçerliliği olduğunu dile getiren Şube müdürü Yerebakan; ‘Vatandaşlarımız acele etmesinler sürücü belgelerini yenilemek için. 31.12.2020 yılına kadar mevcut sürücü belgeleri zaten geçerlidir. Bu sürücü belgelerinin değişimde biz randevu sistemi ile çalışıyoruz. Burada vatandaşlarımız hem mevcut sürücü belgelerimizi değiştirmemiz gerekir korkusuna kapılmasınlar. 2020 yılının 12. ayın 31’ine kadar şuan ki mevcut sürücü belgeleri geçerlidir. Onun için vatandaşlarımızın acele etmelerine gerek yoktur’ dedi.

 ‘ADAY SÜRÜCÜLERİN EHLİYETİ

3 İHLALDE İPTAL EDİLECEK’

Şube Müdürü Yerebakan, yeni tip sürücü belgelerinin verilmesi, hükümlülükleri, yaş şartları, kullanımı ve geçerlilik süreleriyle ilgili bazı değişiklikler yapıldığını belirtti. Yerebakan şunları söyledi;

‘Özellikle sürücü adaylarımızın veya şuanda mevcut sürücü belgesi olanların merak ettiği hususlar var. Bunların başında aday sürücülüğün ne olduğu geliyor. Bu konuda ise, bu kanun yürürlülüğe girdi. 01.01.2016 tarihi itibariyle yeni sürücü belgesi alacak olanlar, aday sürücü olacaklar. Bu aday sürücülükte 2 yıl devam edecek. Bu adaylıkları süresince nelere dikkat etmeleri gerektiği hususları var. Bunlar, aday sürücülük süresi 2819 sayılı trafik kanunun 47’nci maddesinin b bendi yani kırmızı ışığı ihlal etmek. 51’nci maddesi hız kurallarına uymamak. 53’nci maddesi dönüş kurallarına uymak. Yine 74’nci maddesinde yaya ve okul geçitlerinde geçmek üzere olan yayalara geçiş hakkını vermemek. 78’nci maddesi emniyet kemeri kullanmamak veya koruma amaçlı koruyucu başlığı takmamak gibi durumlarda, bu 2 yıl adaylık süresi içerisinde 3 kez bu söylediğimiz kuralları ihlal ederler ise sürücü belgesi iptal edilecektir. Yine karayolları trafik kanunun 48’nci maddesi yani alkollü olarak 0.20 promilin üzeri alkollü olarak araç kullanıldığı tespit edilirse ve yine 118’nci maddesinde almış olduğu ceza puanlarından dolayı sürücü belgesine el konulan sürücü bu son iki saydığım maddeleri birer kez kural ihlal ederlerse sürücü belgeleri iptal edilir. Tekrar bu sürücülerimizin yine diğer trafik kurallarından ihlalleri neticesinde 75 ceza puanını doldururlarsa yine aynı şekilde sürücü belgeleri iptal edilir.’

‘İPTAL EDİLEN SÜRÜCÜ BELGELERİ İÇİN

YENİDEN SÜRÜCÜ KURSUNA GİDİLECEK’

İptal edilen sürücü belgelerinin, ilgili kişilerin yeniden sürücü belgesi almak için sürücü kursuna başvurması gerektiğini dile getiren Yerebakan; ‘İptal edilen sürücü belgelerinin, ilgili kişilerin sürücü belgesi almaları için yeniden sürücü kurslarına gitmeleri gerekiyor. Sürücü kurslarına gitmeden önce bu ilgili kişilerin sürücü olabilir psiko-teknik raporunu almak suretiyle sürücü kursların müracaat edecekler. Yeniden sürücü kurslarında başarılı olurlarsa sürücü belgelerini alacaklar’ dedi.

İŞTE İLK KEZ YENİ TİP SÜRÜCÜ BELGESİ

ALMAK İSTEYENLERİN GETİRECEĞİ BELGELER

İlk kez yeni tip sürücü belgesi almak isteyenlerin gerekli evrakları getirmelerini dile getiren Sefer Yerabakan; ‘İlk kez yeni tip sürücü belgesi alacaklar için, trafik tescil sürücü belgesi bürosu olarak bizim istediğimiz belgeler var. Bunlar; müracaat esnasında üzerinde TC kimliğin numarasının bulunduğu nüfus cüzdanı, pasaport veya avukatlar için avukat kimliği. 2 Adet biyometrik fotoğraf. Bu biyometrik fotoğraf çektirilirken arka fonun kesinlikle beyaz olması gerekiyor. Bunun haricindeki fotoğrafı sistem kabul etmiyor. Harç bedellerini de yatıracaklar. Değerli kağıt bedelleri de var. Bunda yeni sürücü belgesi alacaklar için 105,50 kuruş ama mevcut sürücü belgesini değiştirecekler için de 13 liradır. Sürücü belgesi vakıf payı bedeli var. Bunlarda yeni sürücü belgesi alacaklar için 20 lira, mevcut sürücü belgesi olup da değiştirecekler için de 2 liradır. Yine sürücü sağlık raporu lazım. Parmak izi kayıt belgesi gerekiyor. Daha önce parmak izini vermiş sistem de kayıtlı ise gerek yoktur. Kan grubu belgesi de gerekiyor’ diye konuştu.

YABANCI SÜRÜCÜ BELGELERİ OLANLAR…

Yabancı sürücü belgeleri ile ilgili konuşan Yerebakan, şunları söyledi; ‘Yabancı sürücü belgelerinin değişiminde sürücü belgesini aslı, renkli fotokopisi, noter veya konsolosluk onaylı Türkçe tercümeli belgeleri olacak. Öğrenim belgesinin de aslı olacak. Yabancılarda eski tip sürücü belgesi ile değiştirilecek olanlar da ise değişim esnasında mutlaka eski sürücü belgesini getirecek.’

‘SÜRÜCÜ BELGELERİNDE

18 ADET SINIF VAR’

Yeni tip sürücü belgelerinde 18 adet sınıfın olduğunu hatırlatan Sivas Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürü Sefer Yerebakan; ‘Bu yeni tip sürücü belgelerinin sınıflarında 18 adet sınıf var. Eskiden sürücü belgesi sınıfları bu kadar değildi. Bu sınıflarda bir artış var ama genel olarak baktığımız zaman sınıflarda çok bir değişiklik yok. Yani daha önce B sınıfı sürücü belgesi ile araç kullanan araçlarda ne gibi değişiklikler oluyor. Takılan römorkun kilogramı veya katar şeklinde kullanılması. Ama ana tema olarak da çok bir farklılıklar yoktur. H sınıfı sürücü belgesi, yani engelli vatandaşlarımıza verilen sürücü belgesi de tamamen kalktı. Onun yerine A ve B sürücü belgesi geldi’ şeklinde konuştu.

‘SÜRÜCÜ BELGELERİNE

GEÇERLİLİK SÜRESİ GETİRİLDİ’

Yerebakan yönetmelikle birlikte sürücü belgelerine geçerlilik süresi getirildiği anımsatarak; ‘Yeni tip sürücü belgelerinde B sınıfı ve daha alt sınıflar, yani motor bisiklet kullanıcıları, F ve G sınıfı sürücüleri için 10 yılda bir değişim esastır. Bunun haricinde C, D, E gibi üst sınıflardaki sürücü belgeleri 5 yılda bir değiştirilmesi, vize edilmesi gerekiyor’ dedi.

‘ADAY SÜRÜCÜLER BELGELERİNİN DİĞER SÜRÜCÜ

BELGELERİNDEN HİÇBİR FARKI YOKTUR’

Vatandaşların aday sürücülükte merak ettikleri sorularına da cevap veren Yerebakan; ‘Vatandaşlarımız zaman zaman bizlere de söylüyorlar. Yanlış bilinen bir husus vardı ona da açıklık getirelim. Aday sürücü belgesinin üzerinde aday sürücü olduğuna dair herhangi bir ibare bulunmaz. Sadece biz bunu sorgu aşamasında sistemden görebiliriz. Aday sürücüler belgelerinin diğer sürücü belgelerinden hiçbir farkı yoktur. Vatandaşlarımız zaman zaman söylüyorlar biz bu aday sürücülük esnasında biz araç kullanırken yanımızda annemiz, babamız, velimiz bulunacak mı? Biz usta bir sürücünün yanında mı araç kullanacağız? diye sorular soruyorlar. Kesinlikle böyle bir şey yoktur. Bunlar kendileri doğrudan diğer sürücüler gibi araç kullanabilirler. Ama daha önce söylediğimiz maddelere 2 yıl süresi içinde 3 kez aynı kuralı ihlal etmemeleri. Toplam 75 ceza puanını doldurmamaları gibi şartları vardır’ dedi.

‘BAŞVURUDAN 15 GÜN SONRA

YENİ KİMLİK GELİYOR’

Son olarak yeni sürücü belgelerine başvurulduktan 15 gün sonra adrese veya şubeye geldiğini söyleyen şube Müdürü Sefer Yerebakan; ‘Biz sürücü adayımızın bütün belgelerini alıyoruz, Ankara’ya gönderiyoruz ve bu esnada ilgili kişiye 15 gün geçerli olmak üzere sürücü belgesini hak ettiğine dair belge veriyoruz. 15 gün sonra kendisinin vermiş olduğu adrese, kendisine veya vekil ettiği kişiye edilecektir. Biz bu bilgileri müracaat esnasında alıyoruz’ ifadelerini kullandı.

Haftanın Öne Çıkanları

Hafik Gölü´nde Muhteşem Proje

2015-12-30 17:15 - Gündem

Yılbaşı Çekilişinde Sivas´a 3 Milyon Lira İsabet Etti

2016-01-05 13:23 - Gündem

Öğrencilerin Güreş Aşkı

2015-12-30 17:10 - Gündem

İyilerden Bilirdik Hasan Karakaya´ya Vefa

2016-01-04 17:03 - Gündem

İşte 2. Yarı Programı

2016-01-06 16:38 - Gündem

Sivas´a Yakışmıyor

2016-01-06 16:41 - Gündem

Judocular Türkiye 3.´Sü Oldular

2016-01-06 09:33 - Gündem

Sivaslı Esnaflar Noel´i Değil, Mekke´nin Fethini Kutlayacak

2015-12-30 17:13 - Gündem

Surp Kevork Kilisesi İnanç Turizmine Kazandırılsın

2016-01-06 09:43 - Gündem

Mevcut Ehliyetler 2020 Yılına Kadar Geçerli

2016-01-06 16:41 - Gündem

İlgili Haberler

Hamas'ın Kudüs Yetkilisi Sivas'a Geliyor

15:58 - Gündem

Sivaslı Engellilerin Askerlik Heyecanı

15:07 - Gündem

SGK Personeli Atatürk Anıtına Çelenk Sundu

14:12 - Gündem

Sivas İrade Ana Haber Bülteni- 16 Mayıs 2024

19:00 - Gündem

Başkan Uzun, İrade'ye Konuştu: Sorunlar Tek Tek Çözülecek

13:48 - Gündem

Günün Manşetleri

Sivas İrade Ana Haber Bülteni- 16 Mayıs 2024

19:00 - Gündem

Hamas'ın Kudüs Yetkilisi Sivas'a Geliyor

15:58 - Gündem

Sivaslı Engellilerin Askerlik Heyecanı

15:07 - Gündem

Hac Vizesi Olmayanlar Dikkat!

15:03 - Yaşam

Zanaat Öğrenme Ortaokuldan Başlayacak

14:50 - Eğitim