?Sigara Yasağından Büyük Çoğunluk Memnun?

?Sigara Yasağından Büyük Çoğunluk Memnun?

Gündem - 8 yıl önce



ADEM NALBANT

9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü etkinlikleri kapsamında Numune Hastanesi Göğüs Hastalıkları Polikliniğinde Sigara Bırakma Biriminde tanıtım amaçlı bir program gerçekleştirildi. Programa Halk Sağlığı İl Müdürü Levent Sağlam da katıldı.

Sigara Bırakma Birimi hizmetlerini yürüten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr Hayrullah Gölen, muayene odasında, sigara bırakmak isteyen bir vatandaşla ilgili yürütülen süreçleri uygulamalı olarak anlattı. Daha sonra kameralar karşısına geçen Gölen, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

HER İKİ KİŞİDEN BİRİ SİGARAYI BIRAKIYOR

Uzm. Dr. Hayrullah Gölen, Mart 2015 itibariyle Türkiye Halk Sağlığı Kurumu ve Kamu Hastaneleri Birliğinin ortak çalışması sonucu Sigara Bırakma Polikliniği çalışmalarını sürdürdüklerini ifade ederek, ‘Önceleri sadece Çarşamba günü hizmet vermekteydim. Daha sonra talep çok olunca haftanın her günü çalışmalarımıza devam ettik. Günde 16 hastayı geçmeyecek şekilde. Şu ana kadar 2448 hasta müracaat etmiş. Elimizde 2 istatistiki bilgi var. Bizim kontrole gelen hastalarımızdan yüzde 48 bırakma oranı var. Yüzde 52 ise bırakamayan hastalar. Ama onlar kontrole gelmediği için bırakamadılar. ‘Alo 171’i arayanlarla ilgili istatistiklerde yüzde 38 bırakma, yüzde 34 azaltma ve yüzde 28 bırakamama oranları var. Alo 171 hattımız ücretsiz bir hat ve poliklinik kontrollerine yönlendirme amacıyla çalışıyor. Herhangi bir ürün pazarlama hattı değil. Kontrole gelmeyen hastaların sigarayı bırakıp, bırakmadığı bilgisine ulaşıyor. Sigarayı bırakmak isteyenler bu hattan da bize ulaşabilirler’ dedi.

Etkinlikle ilgili açıklamada bulunan Halk Sağlığı İl Müdürü Levent Sağlam ise sigaranın içerisinde 4 bine yakın zararlı madde barındırdığını hatırlatarak, ‘Sigaranın zararlarından biri de kanser etkisi olması. Akciğer kanseri, mesane kanseri ve beraberinde kalp rahatsızlıkları gibi hastalıklarda çok önemli bir rol oynuyor’ diye konuştu.

AMACIMIZ CEZA YAZMAK DEĞİL AMA…

Sağlam konuşmasının devamında bu sebeplerden dolayı her yıl yaklaşık 2,5 milyon insanın hayatını kaybettiğini dile getirerek, şöyle devam etti:

‘Dolayısıyla sigaranın zararlarına vurgu yapmak artık eskisi kadar önemli bir konu olmaktan çıktı. Çünkü herkesin 7’den 77’ye bildiği malum bir konu haline geldi. Bizim için esas önemli olan konu ‘sigaradan nasıl kurtulabilinir’ İşte bu amaçla Sağlık Bakanlığınca önemli adımlar atıldı. Bunların başında sigarayla mücadele kapsamında çıkarılan kanunlar var. Sigara denetimleri var. Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak Sivas’ta sigara denetimlerimizi olabildiğince hızlı bir şekilde yapmaya çalışıyoruz. Bizim amacımız her gördüğümüz sigara ihlalini cezaya dönüştürmek değil. Elbette ceza kestiğimiz de oluyor. Ancak çoğunlukla uyarma görevini, eğiticilik görevini üstlenmiş durumdayız. Ama sigara içme ve içirtme konusunda ısrarlı olan işyerlerimize de ceza kesme konusunda hiçbir çekince olmadığının bilinmesini de arzu ediyoruz.’

HEM MERKEZ HEM İLÇEDE POLİKLİNİKLER VAR

Sigaranın bağımlılık yapan bir madde olduğunu yineleyen Sağlam, kişinin o bağımlılıktan kurtulması için önce zihninde sigarayı bırakması gerektiğini vurguladı. Halk Sağlığı İl Müdürü Sağlam, ‘Bu nedenle kişinin sigarayı bırakmada en önemli etken kişinin kendi kararı. Bununla birlikte sağlık personeli yardımı ihtiyacı da olabilir. Buna ihtiyaç duyan vatandaşlarımız olursa Alo 171 hattı ile onlara çok yakınız. Bununla birlikte sigara bırakma polikliniklerimiz var. Bir tanesi Numune Hastanesi, diğeri Cumhuriyet Üniversitesi Hastanesinde kurulan birim. İlçelerimizde durum hiç de fena değil. Yani ilçesiyle merkeziyle sigara bırakmak isteyen vatandaşların neredeyse ayağına kadar polikliniklerini getirmiş durumdayız. Bu da çok önemli. Gelin Sigarayı Bırakma Gününde beyaz bir sayfa açalım ve sigarayı bırakalım’ ifadelerini kullandı.

YASAKLARDAN BÜYÜK ÇOĞUNLUK MEMNUN

Sigara içilmeyen alanlar ile ilgili kapsamın genişletilmesi konusunda da değerlendirme yapan Sağlam, ‘Bu kulağa ilk başta hoş gelmeyebilir. Ama bu kapsam içinde hastane bahçeleri, okul bahçeleri ve çocuk oyun parkları var. Dolayısıyla buralarda çocuklara kötü örnek teşkil edecek şekilde sigara kullanımının engellenmesi amacıyla böyle bir yasak planlanıyor. Bunu halkımızın anlayışla karşılayacağını düşünüyorum. Ayrıca altını çizmekte fayda var. Bu yasaklardan çok şikayet eden yok. Halkın büyük bölümü hatta işletmecilerin büyük bir bölümü bu yasağı savunuyorlar’ dedi.

Haftanın Öne Çıkanları

Belediye Logosunu Değiştiriyor

2016-02-03 17:36 - Gündem

Kap Projesi Tamamlanıyor Sivas ? Ordu 3 Saat

2016-02-05 09:28 - Gündem

30 Yıldır Çalı Süpürgesi Satıyor

2016-02-05 21:31 - Gündem

20 Bin Lira Ceza Kapınızda

2016-02-06 17:52 - Gündem

Pembe Taksi Geliyor

2016-02-10 15:55 - Gündem

Organik Tavuklar Rağbet Görüyor

2016-02-05 21:31 - Gündem

Satrançta Sivas´tan Milli Takıma 2 Sporcu

2016-02-06 17:50 - Gündem

Son Moda Himalaya Tuzu Lambası

2016-02-03 17:34 - Gündem

Voleybol Hakem Kursu Açılacak

2016-02-06 17:50 - Gündem

04-02-2016 SİVAS ORMAN FİDANLIK MÜDÜRLÜĞÜ PERSONELİNİN İŞ YERİNE GETİRİLİP GÖTÜRÜLMESİ İÇİN SERVİS ARACI KİRALAMA SİVAS ORMAN FİDANLIK MÜDÜRLÜĞÜ DÖNER SERMAYE İŞLETMESİ

2016-02-03 17:39 - Gündem

İlgili Haberler

7 Bin Yabancı Hastaya Ücretsiz Sağlık Hizmeti Verilecek!

14:02 - Gündem

TÜRASAŞ'tan TCDD Taşımacılık AŞ'ye 27 yük vagonu

12:38 - Gündem

Camilere Ücretsiz Minber ve Mihrap Yapıyor! Uluslararası Dünya İyilik Ödülü’ne Layık Görüldü

12:24 - Gündem

Proje okullarına öğretmen atama sonuçları açıklandı

11:49 - Gündem

Sivas'ta Çiftçilerin Talebi Dinlendi, Arazi Yolları Düzeltiliyor

11:33 - Gündem

Günün Manşetleri

Sivas'ta Meydana Gelen Feci Kazada 45 Gün Sonra Can Verdi!

14:58 - Asayiş

7 Bin Yabancı Hastaya Ücretsiz Sağlık Hizmeti Verilecek!

14:02 - Gündem

Sivas'ta Bugün Hangi Eczaneler Nöbetçi? 11 Mayıs 2024

13:48 - Sağlık

Sivas'ta Bugün Aramızdan Ayrılanlar- 11 Mayıs 2024

13:43 - Yaşam

Sivas Eski Valisi İçin TBMM'de Tören Düzenlendi!

12:49 - Yaşam