Organik Tavuklar Rağbet Görüyor

Organik Tavuklar Rağbet Görüyor

Gündem - 8 yıl önce



SERCAN ÇETİNEL / ÖZEL HABER

Neredeyse tüm gıdaların artık organik olarak satıldığı ayrı bir reyon kurulmuş durumda. Bu reyonlarda en son yerini alan ise organik tavuklar oldu.

Organik ürünlerin satışını yapan Nurhanım Duman, konu ile ilgili yapmış olduğu açıklamasında, Sivas’ın organik tavuğa her gün daha çok rağbet olduğunu söyledi. Herkesin organik tavuk tüketmesi gerektiğini vurgulayan esnaf Nurhanım Duman, organik tavuğun tek sıkıntısı ise kilosunun 27 liradan satılıyor olması dedi.

‘ÇOCUKLU AİLELER ORGANİĞE YÖNELİYOR’

Organik tavuğu genelde çocuklu ailelerin daha çok tercih ettiğini söyleyen Esnaf Duman, ‘Sivaslı vatandaşlarımız yavaş yavaş organik ürünlere yöneliyor. Bu aslında sadece tavuk değil tüm gıda ürünlerinde de geçerli. Organik tavuğa karşı yavaş yavaş ilgi artıyor fakat almak istemeyen vatandaşlarımızda haliyle oluyor. Bunun sebebi ise normal tavuk ile organik tavuk arasında yaşanan fiyat farkı… Müşterilerimizin birçoğu çocuklu aileler oluyor. Çocuklarına organik tavuk yedirmek isteyen daimi müşterilerimiz bulunuyor’ dedi.

Bazı kesimin organik tutkunu olmuşken bir kesim var ki kafa karıştıran açıklamalardan dolayı organik ürünlere karşı temkinli davrandığını söyleyen esnaf Duman, marketlerde ve organik mağazalarda satılan sertifikalı ürünleri hiç çekinmeden alabileceklerini vurguladı.

‘ORGANİK ÜRETİM DEMEK DENETLEME DEMEKTİR’

Esnaf Duman, hem organik nedir? Sorusunu yanıtladı hem de organik tavuklar hakkında şu ifadelere yer verdi:

Organik demenin denetleme anlamına denk geldiğini söyleyen Duman, ‘Organik çiftlikle, uluslar arası sertifikasyon kuruluşu tarafından sertifikalandırılmıştır. Ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından denetlenmektedir. Ayrıca mağazalar adına denetleme yapan bağımsız denetleme şirketleri periyodik olarak denetim yapmaktadır. Organik tarım yönetmeliğinde katkı maddesi içeren, sağlığa zararlı olan hiçbir maddeye, ilaca, antibiyotiğe, hormona yer yoktur. Organik üretim eşittir denetlemedir. Doğal ve köy tavuğu kavramlarıyla kafalar karıştırılıyor. Organik köy tavuğu diye bir şey yoktur. Bu durumdan faydalanan kesimler var. Bir tavuğun organik olması için yumurtadan çıktıktan sonra maksimum 3.günde organik tarım yönetmeliğine uygun şekilde beslenmeye ve bu yönetmeliğe uygun çiftliklerde büyümeye başlaması gerekmektedir’ dedi.

‘ORGANİK ÇİFTLİKLER, İLAÇSIZ DOĞAL TARIM ALANLARIDIR’

Üretim yapılacak bir alanda organik sertifikası alınabilmesi için en az 3 yıl gibi bir sürenin geçmesi ve bu süreç sonrası denetimler yapılarak işe başlanılabildiğini söyleyen Esnaf Duman, organik çiftliklerin ilaçsız bir doğal ortamdır diyerek şunları kaydetti:

‘Organik gıda üretilecek tarlanın organik sertifikası alması için en az 3 yıl hiçbir tarım ilacı ve kimyasal maddeye maruz bırakılmamış olması gerekiyor. 3 yılın sonunda yapılacak toprak analizleri ile teyit alınmaktadır. Organik beslenme, tarım ilacı kalıntıları, hava ve su kirliliği gibi çevresel toksinlerle karşılaşmamızı önemli ölçüde engellemiş oluyor. Kontrollü açık alanda gezer, istediği zaman yem yiyen, yapay hiçbir ışığa maruz kalmadığı gibi dolaşım alanlarında serbestçe gezen organik tavuklar, sertifikalı topraklarda gözetim altında üretilmektedir.

Organik üretim toplum refahını korur, hayvan refahını ön planda tutar. Hiçbir sınırlayıcı ekipman, yapay ışık kullanılmaz. Doğanın sunduğu tüm serbestlik ve sağlık organik üretimin temelini oluşturur. Konvansiyonel üretimde 25 bin adet tavuğun konulabileceği kümesler sadece 4 bin 800 adet tavuk konulmaktadır. GDO’suz, hormonsuz, zirai gübre kullanmaksızın, ilaçsız ve her şeyden önemlisi katkı maddesiz üretim anlamına gelmektedir. Organik tarım toplum sağlığı kadar sürdürülebilir besin zinciri açısından da son derece önemlidir.’

‘ORGANİK TAVUK DİĞERLERİNDEN FARKLIDIR’

Organik tavukların diğer tavuklara göre farklılıkları olduğunu söyleyen esnaf Duman, ‘Ayrıca kesim sürelerinde de önemli gün sayısı farkı bulunuyor’ dedi. Duman sözlerini şöyle noktaladı:

‘Organik tavuklar konvansiyonel tavuklardan farklı özel bir ırktır ve en büyük özellikleri yavaş büyümeleridir. Konvansiyonel tavuklar ortama 40-44 günde kesime giderken yavaş büyüyen organik tavuklar yaklaşık 90 günde kesime gitmektedir. Organik tavuklar fiziksel özellik olarak konvansiyonel tavuklardan çok farklıdır. En belirgin farkları ise kemiklerinin sert oluşudur. Ayrıca sürekli dolaştıkları için de etleri normal tavuklara göre biraz daha geç pişmektedir. Organik tavuklar kesinlikle hormon, antibiyotik, pestit ve ağır metal gibi kimyasallar içermez.’

Haftanın Öne Çıkanları

Belediye Logosunu Değiştiriyor

2016-02-03 17:36 - Gündem

Kap Projesi Tamamlanıyor Sivas ? Ordu 3 Saat

2016-02-05 09:28 - Gündem

30 Yıldır Çalı Süpürgesi Satıyor

2016-02-05 21:31 - Gündem

Organik Tavuklar Rağbet Görüyor

2016-02-05 21:31 - Gündem

Son Moda Himalaya Tuzu Lambası

2016-02-03 17:34 - Gündem

?Hizmetimizi Konuşturacağız?

2016-02-02 09:41 - Gündem

04-02-2016 SİVAS ORMAN FİDANLIK MÜDÜRLÜĞÜ PERSONELİNİN İŞ YERİNE GETİRİLİP GÖTÜRÜLMESİ İÇİN SERVİS ARACI KİRALAMA SİVAS ORMAN FİDANLIK MÜDÜRLÜĞÜ DÖNER SERMAYE İŞLETMESİ

2016-02-03 17:39 - Gündem

Tatil Rezervasyonlarında Maksimum İndirim

2016-02-03 17:32 - Gündem

İŞGEM Projesi İhaleye Çıkacak

2016-02-02 09:44 - Gündem

?Dana Bitti, Et Pahalandı?

2016-02-03 11:11 - Gündem

İlgili Haberler

Çağrı Merkezi çalışanları sorunlarına çözüm istedi ! Taleplerine kulak verin!

10:03 - Gündem

Tabipler Odası'nda Özbay, Güven Tazeledi

09:23 - Gündem

Mutlu Yıllar Sivasspor!

16:33 - Gündem

Özdağ: Cumhuriyet Üniversitesinde Cumhuriyet Karşıtı Propaganda Yaptılar!

16:24 - Gündem

Sivas İrade Ana Haber Bülteni- 9 Mayıs 2024

19:00 - Gündem

Günün Manşetleri

Çağrı Merkezi çalışanları sorunlarına çözüm istedi ! Taleplerine kulak verin!

10:03 - Gündem

Tabipler Odası'nda Özbay, Güven Tazeledi

09:23 - Gündem

Sivaslı Vatandaş Köpeğe Çarpmamak İçin Kaza Yaptı!

09:15 - Asayiş

Sivas İrade Ana Haber Bülteni- 9 Mayıs 2024

19:00 - Gündem

Mutlu Yıllar Sivasspor!

16:33 - Gündem