Kongre Müzesi´nde Sona Gelindi

Kongre Müzesi´nde Sona Gelindi

Gündem - 8 yıl önce



HAYRULLAH AĞKAŞ

4 Eylül Kongresi’nin yapıldığı tarihi binanın restorasyon, teşhir ve tanzim çalışmalarında sona gelindi. Geçtiğimiz yıllarda Sivas İl Özel İdaresi tarafından restorasyona alınan, teşhir ve tanzim projesi için uzun süre Bilim kurulundan yetki beklenen ve Milli Mücadele Merkezine dönüştürülen tarihi bina, yaşanan gecikmelerin ardından bu yıl yapılacak 4 Eylül kutlamaları etkinliklerinde açılışının yapılması bekleniyor.

Her yıl Milli Mücadele Merkezi içerisinde yapılan bir takım etkinlikler, tarihi binanın restorasyona girmesinin ardından müze bahçesinde yapılıyordu. Geçtiğimiz yıllarda restorasyon çalışmaları nedeniyle Milli Mücadele Merkezi içerisinde yapılan etkinlikler iptal edilmişti.

Daha önceki yıllarda yapılan etkinlik kapsamında Milli Mücadele Merkezi’nde, Sivas Kongresi’nde alınan kararların cumhuriyetin kurulmasında öneminin anlatıldığı canlandırmalar sergileniyor, delegelerin konuşmalarına yer veriliyor ve manda ve himaye konusu temsili olarak tartışılıyordu.

Atatürk’ün ‘Ya İstiklal Ya Ölüm’ sözünün de hatırlatıldığı kongrede, Atatürk’ü Sivas Devlet Tiyatrosu’nda görevli tiyatro oyuncuları canlandırıyordu. Bu yıl yapılan etkinlikler arasında temsili canlandırmanın geçtiğimiz yıl olduğu gibi yine Milli Mücadele Merkezi’nin bahçesinde yapılması planlanıyor.

RESTORASYONU TARTIŞMA

KONUSU OLMUŞTU

Uzun süredir restorasyon nedeniyle kapalı bulunan tarihi Kongre Müzesi’nin restorasyonu geçtiğimiz yıl çok fazla eleştiri oklarına hedef olmuştu. Çok sayıda vatandaş ve tarihçiler Kongre Müzesi’nin İnönü Bulvarı’na bakan duvarlarında yapılan çalışmaları eleştirmiş, restorasyonun aslına uygun yapılmadığını iddia etmişti.

Tüm eleştirilere cevap veren Sivas İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Salih Ayhan ise yaptığı açıklamalarda Kongre Müzesi’nin restorasyonunun aslına uygun olarak yapıldığını, önceki yapılan restorasyon çalışmalarının yanlış yapıldığını belirtmişti.

ÇALIŞMALARDA

SONA GELİNDİ

Kongre Müzesi’nin yenileme çalışmalarında sona yaklaşıldı. Yoğun süren çalışmaların ardından tamamlanma aşamasına gelen tarihi Kongre Müzesi, teşhir tanzim projesinin uygulanmasıyla birlikte 4 Eylül tarihinde vatandaşların hizmetine sunulacak.

İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Salih Ayhan geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, uzun süredir Kongre Müzesi’nin restorasyonunun devam ettiğini, Sivas Valisi Âlim Barut’un büyük bir titizlik içerisinde takip ettiği çalışmalarda sona doğru gelindiğini söylemişti. Projenin uygulandığı aşamalarda Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, TBMM Başkanı İsmail Kahraman ve Sivas milletvekillerinin her türlü desteği verdiklerini dile getiren Ayhan, ‘İnşallah bu tarihi bina, 4 Eylül tarihinde ziyaretçilere kapılarını açacak’ diye konuştu.

4 EYLÜL

SİVAS KONGRESİ

4 Eylül Sivas Kongresi, Mustafa Kemal Atatürk’ün Amasya Genelgesi’ni açıkladıktan sonra bir çağrı üzerine 1. Dünya Savaşı’nda işgale uğrayan Türk topraklarını kurtarmak ve Türk milletinin bağımsızlığını sağlamak için çareler aramak amacıyla seçilmiş temsilcilerin Sivas’ta bir araya gelmesiyle 4 Eylül-11 Eylül tarihleri arasında yapılan ulusal bir kongredir. Kongrede alınan kararlardan en önemlileri ise, ‘Vatan bir bütündür, bölünemez, ‘Manda ve himaye kabul edilemez’ olmuştur.

Haftanın Öne Çıkanları

Üst Geçide Asansör Yapılacak

2016-04-01 17:15 - Gündem

5 Günde 3 Yiğit Şehit Oldu!

2016-04-06 09:55 - Gündem

Sürücü Kursları Ahmet Sevim´i Geri İstiyor

2016-04-07 17:19 - Gündem

Hacı Mehmet Sabancı Anadolu Lisesi Örnek Oldu

2016-04-05 09:57 - Gündem

Yer Elmasının Kilosu 4 Lira

2016-04-06 09:52 - Gündem

Bir Kahraman Daha Şehit Düştü

2016-04-04 09:55 - Gündem

Dev Tesis Açılışa Hazırlanıyor

2016-04-04 09:54 - Gündem

?Bekle Beni Almanya?

2016-04-01 09:29 - Gündem

Taekwondoda Seçmeler Yapıldı

2016-04-06 09:49 - Gündem

Halter Rekor Makinesi Caner, Kılıç´ı Ziyaret Etti

2016-04-01 09:28 - Gündem

İlgili Haberler

Sivaslıları Çekici Yapan Şey Nedir?

17:38 - Gündem

Sivas İrade Ana Haber Bülteni- 13 Mayıs 2024

19:00 - Gündem

Sivas'ta Engellilere Yangın Eğitimi Verildi

15:47 - Gündem

Sivas'ta Sular Kesilecek! Tedbirli Olun!

14:20 - Gündem

“En İyi Dere Islahı” Ödülü Verilmişti! Aksu’yu Kaderine Terk Etmeyin!

13:43 - Gündem

Günün Manşetleri

Sivaslıları Çekici Yapan Şey Nedir?

17:38 - Gündem

Son Dakika: Sivas'ta Alacak Verecek Kavgasında Kan Aktı!

16:03 - Asayiş

Sivas'ta Engellilere Yangın Eğitimi Verildi

15:47 - Gündem

Sivasspor'a Genç Santrafor! Prensipte Anlaşıldı!

15:23 - Spor

Sivas'ta Sular Kesilecek! Tedbirli Olun!

14:20 - Gündem