Vitamin İlaçları Bilinçli Tüketilmeli

Vitamin İlaçları Bilinçli Tüketilmeli

Gündem - 8 yıl önce



SERCAN ÇETİNEL

Her yıl Ramazan ayında vücudun direncinin azalması ve günlük vitamin ihtiyacının karşılanmasına destek olarak bilinen vitamin ilaçları kullanımı daha çok talep görmeye başlıyor. Günlük yaşantımızda gerek internet ortamında olsun gerek televizyonlarda dönen reklamlar olsun sık sık karşımıza çıkan vitamin ilaçları, halk arasında da tok tuttuğu, dirençli tuttuğu gibi birçok yanlış ve ya doğru bilgiler dolaşıyor.

‘DOKTOR KONTROLÜNDE TÜKETİLMELİ’

Vitamin ilaçlarında yaşanan bu bilgi karmaşası hakkında ise Eczacı Uğur Akkuş bilgilendirdi. Akkuş, oruçluyken uzun süre aç ve susuz kalmasından dolayı ister istemez bünyenin dirence ve enerjiye ihtiyacı duyduğunu belirtti. Ancak herkes kendi isteğine göre vitamin ilacı alıp değil doktor kontrolünde bunları tüketmesi gerekir diyerek şu ifadeleri kullandı:

‘Ramazan ayı bu yılda sıcak yaz aylarına denk geldi. İlk haftalar seri bir hava bizi karşılasa da son günlerde sıcaklıklar ciddi derecede artış gösterdi. Haliyle oruçluyken de yaklaşık 17 saat bünyemiz susuz ve gıdasız kalıyor. Tabi insan fizyolojisi gereği vücudunda bazı ihtiyaçları oluyor. Su, mineraller gibi doğal şeyler vücudun sistematik işleyişinin, mekanizmasının, iç kimyasal olaylarının gelişebilmesi için bunların hepsine ihtiyaç var.

Oruçluyken gün içerisinde bu ihtiyaçları haliyle karşılayamıyoruz. Fakat vitamin, mineral, protein, karbonhidrat gibi zengin bir beslenme ortaya koymamız gerekiyor. 17 saat süren aç ve susuz bir zaman dilimi geçiriyoruz. Özellikle ağır işlerde çalışanlar var, yoğun vücut temposu ile çalışanlar var. Bu tip işlerden çalışan kişilerin saydığımız bu ihtiyaçların daha çok arttığını görülmekte. Bundan dolayı vücudun kalori ihtiyacını ve dışarıdan destek alma ihtiyacını da göz önüne alarak bir beslenme programı ortaya koyulabilir. Günlük beslenme yönünden bir sıkıntımız varsa bazı takviye edici gıdalara ihtiyaç duyularak besin takviyesi dediğimiz ürünler akıllara gelir. Bunların kapsamda  daha çok vitamin, mineraller, sindirim sistemi araçları, yorgunluk giderici ilaçları kullanmakta mahsur yok. Fakat en önemlisi rastgele kullanmamak gerekir. Bunu altını kesinlikle çizmek istiyorum.  İhtiyacımızın ne kadar olduğu doktora danışarak gerekli tahliller yaptırıp hangi vitaminler ve mineraller eksik olduğunu tespit ettirerek doktor kontrolünde kullanılması gerekir.’

‘VÜCUDUN İHTİYACINA GÖRE VİTAMİN’

Vitaminlerin de çeşitleri olduğuna ve bu çeşitlerin doktorun tespitleri sonucu ortaya çıkan eksiklere göre kullanıldığını söyleyen Eczacı Akkuş şu ifadelere yer verdi:

‘Çeşit çeşit vitamin türleri vardır. Kimi vitaminler var ki yağda erirler, kimi vitaminler var ki suda erir. Yağda eriyen dediğimiz vitamin grubu uzun süreli kullanımda vücutta birikebilirler ve yan etki gösterebilir. Bilinçsiz kullanımda faydasından çok zararları ortaya çıkar. Suda eriyen vitaminlerde ise su ile beraber çözüldüğünden dolayı uzun süre kullanımda bile vücut ihtiyacı olanı içerisinde alır ve ihtiyacı olmayan kısmı idrarla dışarı atar. Bundan dolayı hem cep ekonomisi açısında hem de vücut sağlığı açısından ihtiyaç duyulan vitaminleri tahlil ve tetkikleri yaptırdıktan sonra doktorunuza danışarak kullanmakta sakınca bulunmamakta.’

Haftanın Öne Çıkanları

Sivas´ta Bir Ramazan Klasiği... Yâ Hannan, Yâ Mennân

2016-06-21 16:59 - Gündem

Ahşaplara Boyayla Hayat Veriyor

2016-06-21 10:35 - Gündem

Kaptan, Ölümden Döndü

2016-06-24 10:35 - Gündem

?Cimnastik Yaz Okulumuza Bekliyoruz?

2016-06-22 15:58 - Gündem

Aytekin Ailesinin Acı Günü

2016-06-25 10:48 - Gündem

U12 Takımı Sivas Şampiyonu Oldu

2016-06-27 10:41 - Gündem

Vitamin İlaçları Bilinçli Tüketilmeli

2016-06-27 10:44 - Gündem

Eğitimde Kalite Nasıl Artar?

2016-06-21 10:37 - Gündem

Stadyum Ne Olacak?

2016-06-24 10:34 - Gündem

Sivas Aşkına Destekler Artıyor

2016-06-24 10:42 - Gündem

İlgili Haberler

Mart Ayında İşsizlik Azaldı

11:22 - Gündem

Müdür Bey Bir Zahmet Bu İşi Çözün!

11:14 - Gündem

Sivas'ta Öğrenciler Trafik Polisi Oldu!

10:52 - Gündem

Sivas'a Bir Cami ve Külliye Daha Kazandırılıyor! Temeller Atıldı

10:35 - Gündem

Sivas Valiliği Uyardı! Sağlık Problemi Oluşturabilir Tedbirli Olun!

10:16 - Gündem

Günün Manşetleri

Bir Zamanların En Gözde Aletiydi Şimdi Yüzüne Bile Bakılmıyor!

11:39 - Yaşam

Sivas'ta Öksüz Kalan Tilki Diyarbakır'da Tedavi Ediliyor

11:33 - Yaşam

Müdür Bey Bir Zahmet Bu İşi Çözün!

11:14 - Gündem

Sivas'a Bir Cami ve Külliye Daha Kazandırılıyor! Temeller Atıldı

10:35 - Gündem

Sivas'ta Öğrencilerin Hayallerini Gerçekleştirmeleri için Atölye Açıldı

10:24 - Eğitim