?Her Kan Bağışı Ücretsiz Bir Check-Up´tır?

?Her Kan Bağışı Ücretsiz Bir Check-Up´tır?

Gündem - 7 yıl önce



RUHI DEMIR

Türk Kızılay’ı Sivas Şubesi kan bağışçısı kazanma uzmanı Hakan Serici, Sivas’taki bağışçı durumu ve  kan bağışıyla ilgili sorularımızı cevapladı.

Kan bağışının önemini vurgulayan Serici, hastaneye başvuran her 7 hastadan birinin kan ihtiyacı duyduğunu belirterek, Sivas halkına bu konuda duyarlı olma mesajı verdi.  

-Kan bağışının Sivas ve ülkemiz açısından önemi nedir?

Kan, kaynağı yalnızca insan olan tek ilacımız. Bir fabrika ya da başka bir yerden elde etme şansımız ne yazık ki yok. Bu yüzden de birbirimize yardım etmek mecburiyetindeyiz kan konusunda.Ülkemizin kan ihtiyacı her geçen gün artarak devam ediyor ve bizler de bu ihtiyacı karşılayabilmek adına kan bağış ekipleri kurup yeni ve farklı projeler üretiyoruz.                

- Sivas’taki bağış durumu nedir, yeterli sayıda bağışçı var mı?

Sivas’ta bağış sayısı maalesef çok yukarı seviyelerde değil. Yıllık 24 bin ünite kan bağış hedefimiz var, geçen yıl yaklaşık 19 bin 500 ünite kan aldık. Bu sene de artış olmasına rağmen hedefe yine ulaşılamayacak. İlimizin kan ihtiyacı fazla olmadığı için ihtiyacı karşılayabiliyoruz fakat nüfusu 620 bin olan bir yer için bağışın artması gerekiyor ki hem ilimizde hem de ilçelerimizde problem yaşamayalım.

- Kan bağışı sayısını arttırmak için yapmış olduğunuz projeler nelerdir?

Kan bağışı sayısının arttırılmasının her şeyden önce bilinçle sağlanabileceğini düşünüyoruz. Bunun için de ilk amacımız eğitimler. Bizler kan bağışına davet ediyoruz ama o kişinin kan bağışını öncelikle bilmesi gerekiyor. Kendi sağlığından şüphe etmemesi ve verdiği kanın hastalara herhangi bir ücret talep edilmeden güvenle ulaştığını bilsin ki, hür iradesiyle gelip kan bağışında bulunabilsin. Bunun için de yaptığımız en önemli olay; üniversitelerimizde, okullarımızda, kamu kurum ve kuruluşlarında kan  bağış eğitimleri, seminerleri ve konferansları düzenlemek. Bizler ulaşabildiğimiz kadar fazla insana ulaşıp, hem kan bağışını anlatıyoruz hem kişilerin akıllarındaki soru işaretlerini gidermeye çalışıyoruz.

- Sivas’taki gezici ve sabit kan verme noktaları hakkında bilgi verebilir misiniz?

Sabit olan yer belediye arkasındaki Sivas Kızılay şubesi. Haftanın 5 günü sabah 8.30 ile akşam 17.30 saatleri arasında hizmet vermekte. Bunun haricinde her üç ayda bir Sivas Meydanına gelen kan bağış tırımız mevcut. Orada da haftanın her günü sabahtan akşama kadar da kan bağışında bulunabiliyor bağışçılarımız. Bunların yanında diğer dönemlerde ise üniversitede, kamu kurumlarımızda, ilçelerimizde hatta beldelerimizde dahi kan bağış kampanyaları düzenlemekteyiz. Mevcut bir adet kan bağış otobüsümüz var. Bunun yardımıyla ulaşabildiğimiz her yerde, nerde 5-10 kişi toplanmışsa biz de orda olmaya çalışıyoruz.

- Sivas Halkına kan bağışıyla ilgili söylemek istedikleriniz nelerdir?

Aslında söylemek istediğim en önemli şey bayanlarla alakalı. Çünkü bizim aldığımız kan bağışlarının %82’ini erkekler, geriye kalan %18’ini de bayanlar yapıyor. Önceliğimiz bayanları da kan bağışına teşvik etmek olmalı. Bayanlarımızda; kan değerim düşüktür, hastalanırım, halsizim gibi endişeler var. Biraz daha narin insanlar oldukları için kan bağışından çekinip korkuyorlar. Buna hiç gerek yok çünkü kan bağışında öncelik bağışçıların sağlığıdır. Kan vermeye gelindiğinde; bağışçının kan değerlerinin ölçümü, tansiyon ve ateş ölçümü yapılıyor ve doktor kontrolünden sonra her şey uygunsa kan bağış işlemine geçiliyor. Yani sağlıklarından endişe etmelerine kesinlikle gerek yok. Bunun yanında kan bağışının sağlık açısından eksileri olmadığı gibi aksine artıları var çünkü kan bağışlamak demek bizler için küçük bir check-up’tan geçmek demek. Bağışlanan her kanda hastalık tahlilleri yapılıyor. Hiç birimiz gidip üç ayda bir hastanede sağlık taraması yaptırmıyoruz fakat kan bağışlayarak bunu da yaptırmış olabiliriz.

Haftanın Öne Çıkanları

Öğretmenler Yemekte Buluştu

2016-11-30 10:00 - Gündem

Karateciler 25 Madalya 1 Kupa Kazandı

2016-11-30 09:58 - Gündem

Oğuz Hoca´dan Bakan Yılmaz´a Açık Mektup?

2016-11-26 17:39 - Gündem

Öğrenciler Hadisleri Resimlerle Anlattı

2016-11-26 17:42 - Gündem

Sıra Gecesi Hayran Bıraktı

2016-11-26 00:34 - Gündem

Devlet Hastanesi Hizmete Devam Edecek

2016-11-26 00:33 - Gündem

Generallikten Tercümanlığa?

2016-11-30 16:55 - Gündem

Sivaslı Karateciler Şampiyona İçin Kuşadası´nda

2016-11-30 16:37 - Gündem

Sivasspor Store Açıldı

2016-11-26 17:40 - Gündem

?Her Kan Bağışı Ücretsiz Bir Check-Up´tır?

2016-12-01 17:57 - Gündem

İlgili Haberler

Sivaslı Vatandaş Çağrı Yaptı Fatma Şahin Kayıtsız Kalmadı!

12:25 - Gündem

1 Kişinin Öldüğü Teleferik Kazasıyla İlgili Hazırlanan İddianame Kabul Edildi

11:49 - Gündem

İsmiyle Korkutsa da Güzelliğiyle Mest Ediyor! Sivas'taki Bu Yapı Turizme Kazandırılması Bekleniyor!

11:26 - Gündem

Tokatlı Engelli Bireyler Sivas’ı Gezdi

11:21 - Gündem

Sivas'ın Tarihi Anlatıldı

11:11 - Gündem

Günün Manşetleri

Sivaslı Vatandaş Çağrı Yaptı Fatma Şahin Kayıtsız Kalmadı!

12:25 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan "Tanrıverdi" Açıklaması

12:14 - Politika

Mustafa Destici Sivas'ta Konuşuyor: Sivaslıları Mahcup Etmeyeceğiz

11:31 - Politika

İsmiyle Korkutsa da Güzelliğiyle Mest Ediyor! Sivas'taki Bu Yapı Turizme Kazandırılması Bekleniyor!

11:26 - Gündem

Tokatlı Engelli Bireyler Sivas’ı Gezdi

11:21 - Gündem