Gözler Kale´de

Gözler Kale´de

Gündem - 10 yıl önce



ERSAN ARSLAN

Sivas’ın en merkezi yerinde olmasına rağmen uzun yıllardır uygulanabilir bir proje üretilemeyen ve herhangi bir çalışma yapılamayan Kale ve çevresi ile ilgili kısa süre içerisinde somut atımların atılması bekleniyor. Bölgede kamulaştırma ve uygulanabilecek projeler üzerinde çalışmalarını sürdüren belediye, uygulanacak proje konusunda da yoğun bir istişare mesaisi harcayacak.

Belediye Başkanı Aydın, ‘Kale projesi ile alakalı, farklı farklı fikir projelerine ihtiyacımız var. Orası da doğru kurgulanmalı, doğru planlanmalı’ sözleri ile alanda gerçekleştirecek proje konusunda önerilere açık olduklarını dile getirmişti. Aydın’ın, bu yaklaşımı ile birlikte Kale konusunda birçok fikir projesinin önümüzdeki günlerde gündeme gelmesi bekleniyor. Belediye, bölgedeki mülkiyet sahipleri ile görüşmelerini sürdürüyor. Bölgede, bulunan taşınmazları konut takası ya da satın alarak kamulaştırmaya devam eden belediye, ilk önce bölgeyi metruk yapılardan arındıracak. Ortaya çıkacak alanda birçok çalışma gerçekleştirilecek. Bölgede, sivil mimariye uygun, kent turizmine hizmet edecek yapılarda oluşturulacak.

SİVAS’IN KANAYAN YARASI…

Sivas’ın en gözde bölgesi olmasına rağmen, bugüne kadar somut çalışmalar yapılamadığı için çevresi mezbelelik bir durumda olan Sivas Kalesi, bu haliyle yerli yabancı birçok ziyaretçinin uğrak noktası. Özellikle yaz döneminde binlerce kişi, Kale’de bulunan aile çay bahçelerinde vakit geçirirken, çevresel olumsuzluklar, Sivas’ın imajını da zedeliyor. Çevresinde birçok eski ve metruk yapı bulunan Sivas Kalesi, bu yönüyle de olumsuz bir görünüm sergiliyor. Kamulaştırma ve yıkım çalışmaları ile birlikte birçok olumsuzluğun yaşandığı bölgede gerçekleştirilecek çalışmalar dört gözle bekleniyor.

ESKİ BİNALAR TEHLİKE SAÇIYOR…

Bölgede gerçekleştirilen kamulaştırma çalışmalarının akabinde birçok bina yıkıldı. Bazı binaların ise bir bölümü yıkıldı, bir bölümü ayakta kaldı. Yıkılan bazı binalarla bitişik olan birçok bina ise, güçlükle de olsa ayakta kalmayı başardı. Sivas Belediyesi’nin bölgede gerçekleştireceği kapsamlı çalışmalar kapsamında, alandaki bu olumsuzlukların kısa süre içinde ortadan kalkması bekleniyor. Bölgede, yıkılmak üzere olan bazı binalar ise hala kullanılıyor. Her an yıkılabilecek bu binaların telafisi mümkün olmayan sonuçlar ortaya çıkarabileceğini belirten vatandaşlar, ilgili makamların buralarda ikamet eden vatandaşlarla ilgili de acil tedbirler alması gerektiğini düşünüyor.

Bazı binaların ise boş olduğunu ancak çevresinde insanların dolaştığını belirten vatandaşlar, bu binaların da istenmeyen kazalar yaşanmaması için biran önce yıkılması gerektiği görüşünde. Bu alanda çocukların da dolaştığını belirten vatandaşlar, ‘Yıkılmak üzere olan binalar konusunda acil müdahale gerekiyor. Burada her an bir sıkıntı olabilir’ görüşünü dile getiriyor.

‘VATANDAŞ UMUTLU’

Daha önceki dönemlerde de Kale ile ilgili çeşitli projeler dile getirildiğini ancak kamulaştırmaların dışında somut bir adım atılamadığını belirten vatandaşlar, birkaç yıl içerisinde bölgede ciddi çalışmalar yapılabileceğine inandıklarını dile getiriyor. Belediye’nin, bu konuda kararlı bir yaklaşım sergilediğini belirten çevre sakinleri de umutlu.

Gezmek için Sivas Kalesi’ne gelen vatandaşlar da biran önce bu alanın en iyi şekilde düzenlenmesini istiyor. Kale ile ilgili çalışmalar yapılacağını duyduklarını ve çok sevindiklerini belirten vatandaşlar,  ‘Burada çok ciddi bir alan var. Tarihi Gökmedrese’yi de çevreleyecek, Ulu Cami’ye uzanacak, kapsamlı bir çalışma yapılabilir. Bu bölge gerçekten güzel bir proje ile değerlendirilirse Sivas büyük bir değer kazanacaktır. İnşallah kısa süre içerisinde bu çalışmalar hayata geçirilir’ ifadelerini kullandı.

Haftanın Öne Çıkanları

O Süper Dede

2014-08-01 17:40 - Gündem

Gözler Kale´de

2014-08-02 16:58 - Gündem

Milletin Adayı Herkesin Adayıdır

2014-07-31 18:06 - Gündem

Navruz ve İşleyen AK Parti´ye Geçti

2014-07-31 09:46 - Gündem

Orta Sahada Forma Savaşı

2014-08-02 15:53 - Gündem

Belirsizlik Sürüyor

2014-07-31 09:47 - Gündem

Festival Yarın Başlıyor

2014-07-31 18:02 - Gündem

Herkesin Kusuru Var

2014-07-31 18:05 - Gündem

Hastalarla Bayramlaştı

2014-07-31 18:04 - Gündem

Kurtulmuş Sivas´ta Konferans Verecek

2014-08-01 17:37 - Gündem

İlgili Haberler

Hamas'ın Kudüs Yetkilisi Sivas'a Geliyor

15:58 - Gündem

Sivaslı Engellilerin Askerlik Heyecanı

15:07 - Gündem

SGK Personeli Atatürk Anıtına Çelenk Sundu

14:12 - Gündem

Sivas İrade Ana Haber Bülteni- 16 Mayıs 2024

19:00 - Gündem

Başkan Uzun, İrade'ye Konuştu: Sorunlar Tek Tek Çözülecek

13:48 - Gündem

Günün Manşetleri

Sivas İrade Ana Haber Bülteni- 16 Mayıs 2024

19:00 - Gündem

Hamas'ın Kudüs Yetkilisi Sivas'a Geliyor

15:58 - Gündem

Sivaslı Engellilerin Askerlik Heyecanı

15:07 - Gündem

Hac Vizesi Olmayanlar Dikkat!

15:03 - Yaşam

Zanaat Öğrenme Ortaokuldan Başlayacak

14:50 - Eğitim