?Sivas´a, Sivas´tan Tepki

?Sivas´a, Sivas´tan Tepki

Gündem - 10 yıl önce



Yıldız filme ve filmde rol alan dövüş köpeğine ‘Sivas’ isminin verilmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi.

Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın ise, ‘Köpeğe Sivas ismi verilir mi? Gerekirse o filmin durdurulması için dava açılabilir. Eğer filmde rol alan köpeğin adı ve filmin adı Sivas ise bu çirkin bir şey, Sivas’a hakaret olur ve hiç kimsenin haddi değildir böyle bir şeyi yapmak. Filmin şuan tam olarak içeriğini bilmiyoruz. Biz gerekli inceleme ve değerlendirmeyi yaptıktan sonra hukuki yollara başvuracağız’ dedi.

ERSAN ARSLAN

İlk uzun metrajlı filmi ‘Sivas’ ile Venedik Film Festivali’nin ana yarışma bölümüne seçilen İlk Türkiyeli yönetmen olan Kaan Müjdeci, tartışma yaratan filmi ile 27 Ağustos-6 Eylül tarihleri arasında birincilik için yarışacak. Yozgatlı yönetmen Kaan Müjdeci’nin 11 yaşındaki Aslan isimli bir çocuk ile Sivas isimli bir dövüş köpeğinin, hikâyesini anlatan filmi ‘Sivas’a, kentten ise tepki var.

Sivas Valiliği İl Özel İdaresi Kangal Köpeği Çiftliği sorumlusu dünyaca ünlü Kangal Köpeği yetiştiricisi Hüseyin Yıldız, Müjdeci’nin yönetmenliğini yaptığı ‘Sivas’ filmin ismini ve konusunu sert bir dille eleştirdi.

Filmin ana temasının, medyaya yansıyan boyutu ile şiddet içerdiğini belirten Yıldız, Sivas’ın isminin ve Sivas denilince ilk akla gelen Kangal Köpeği’nin böyle bir kompozisyonda yer almasının kabul edilemez olduğunu söyledi.

BAŞKAN AYDIN DA TEPKİ GÖSTERDİ…

Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın ise bir köpeğe Sivas isminin verilmesi ve bunun filmde kullanılmasının Sivas’a hakaret anlamını taşıyacağını belirterek, eğer gerçekten böyle bir durum var ise bu Sivas’a hakaret olur. Gerekirse o filmin durdurulması için dava açılabilir. Filmin şuan tam olarak içeriğini bilmiyoruz. Biz gerekli inceleme ve değerlendirmeyi yaptıktan sonra hukuki yollara başvuracağız’ dedi.

 ‘NEDEN SİVAS?’

Sivas ile alakası olmayan bir filme neden Sivas isminin konulduğunu anlayamadığını belirten Yıldız, isim konusunda Sivas’taki makamlarla bir temasta bulunulup bulunulmadığını da merak ettiğini belirtti.

Yıldız, şu ifadeleri kullandı:

‘Birincisi, bu filmdeki köpek bir Kangal Köpeği değil. Yani İç Anadolu Bölgemizde bulunan farklı ırk bir dövüş köpeği. İkincisi, bu filmin ismi neden Sivas? Sivas’ta ki sivil toplum örgütlerine, ilgili makam ve mercilere bu ismin kullanılması konusunda herhangi bir girişim de bulunuldu mu, görüş alınıldı mı? Bize ait olmayan, bizimle alakası olmayan bir filmde bizim ismimizin kullanılmasından bir Sivaslı olarak rahatsızlık duydum. Kangal Köpeğinin adının bile Sivas olması beni rahatsız eder.

Dövüş köpeği teması toplumda rahatsızlık uyandırmaz mı? Kangal Köpeği Uzmanı ve yetiştiricisi olarak ben bundan rahatsızlık duyuyorum. Kangal Köpeğimizin olduğunu düşünseniz bile bu tür sahnelerde kullanılmasını öngörmüyor ve doğru bulmuyoruz.

Madem böyle bir film çekme gereği duyuldu, buna saygı ile bakarız ama eğer Sivas ismi kullanılıyorsa, Sivas ile ilgili bir konuysa bu, o zaman Sivas Kangal'ımızın adı konulabilir. Sivas Kangalı denilebilir. Buraya gelip bozkırımızda bu işi çok iyi profesyonelce yapan insanların yanında bu çekim yapılabilir ve çok daha artı tepkiler alınabilirdi.

Kangal Köpeği bir Anadolu aslanıdır. Şimdi siz tutun bunu isim anlamında Kangal’a mal etmeye çalışın, ‘insanların aklındaki algı nasıl olur?’ diye düşünün. Sivas deyince ‘acaba Kangal mı’ diye bakar insanlar. Bir reflekstir bu. Ben bile bunu böyle değerlendirebilirim. Biz Kangal'ımıza neyi mal edelim? Sadakat, sahibine olan aşkını… Ve bu hayvan tamamen bir çoban köpeğidir.’

 ‘ŞİDDETLE KINIYORUM’

Sivas ismini bir dövüş köpeğine takılması ve bunun film haline getirilmesinden çok büyük rahatsızlık duyduğunu yineleyen Yıldız, filmde yer alan köpeğin Kangal Köpeği olmadığını ancak, filmin ismi Sivas, konusu ise dövüş köpeği olunca insanların kafasında ‘Kangal Köpeği’ algısı oluşabileceğini belirtti.

Yıldız; ‘Bu filme ismiyle ve konusuyla bakıldığında Sanki Kangal köpeği gibi bir algı oluşuyor. Sivas ismini bir dövüş köpeğine neden koyuyorsunuz? O zaman ben tutayım bütün köpeklere diğer illerimizin ismini koyayım. Olur mu böyle bir şey? Bu kabul görür mü? Görmez… Büyük bir saygısızlık, yanlış olur. Hiç kimse köpeğine bizim en güzel, güzide illerimizin adını koyma hakkına sahip değildir. Bu Sivas değil, Yozgat’ta olsa hoş olmaz. Ben bile hiçbir köpeğimin adını Sivas koymamışımdır. Böyle bir mantık var mı? Bunu ben şiddetle, kınıyor ve doğru görmüyorum. Bu algının, bu ismin mutlak suretle değiştirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu isim özellikle tepki almak için mi konulmuştur? Bu düşünülmemiş midir? Kangal bize aittir. Fakat hiçbir şekilde köpeklerimize ilimizin ismini koymayız.’ İfadelerini kullandı.

 ‘ÇOCUKLARIN İZLEMESİNE KARŞIYIM’

Filmin fragmanında köpeğe araç lastiği bağlanarak çektirilmesinin güç kazandırmaya yönelik bir durum olduğunu da belirten Yıldız, bu tür sahnelerin çocuklar tarafından izlenmesine de karşı olduğunu söyledi. Yıldız; ‘Bu köpeğe güç kazandırmak için yapılan bir durum. Nasıl bir futbolcu antrenman yapıp sahaya çıkıyorsa, o da antrenmanlı, güçlü çıksın, solunumunu geliştirsin gibi hesaplar bunlar. Ben benim çocuğumun da, köylü vatandaşımın çocuğunun da o sahneleri izlemesine karşıyım’ dedi.

Haftanın Öne Çıkanları

?Sivas´a, Sivas´tan Tepki

2014-08-27 17:11 - Gündem

Kesik Köprü´de Kitabe Şoku

2014-08-25 17:07 - Gündem

Ordu´da Yiğido Fırtınası

2014-08-26 16:07 - Gündem

Tarihi Camide Tuvalet İsyanı

2014-08-27 17:10 - Gündem

DÖNÜŞ YOK, İSYAN VAR

2014-08-21 16:40 - Gündem

Telekom Binası Tehlike Saçıyor

2014-08-22 20:20 - Gündem

Güneş´in Çocukları Sünnet Oldu

2014-08-26 16:49 - Gündem

Güdük Minare Yıkılıyor

2014-08-26 16:47 - Gündem

Sivas´a Milan´lı Kaleci

2014-08-27 17:08 - Gündem

Carlos´dan ALS Hastalığına Destek

2014-08-22 20:17 - Gündem

İlgili Haberler

Sivaslıları Çekici Yapan Şey Nedir?

17:38 - Gündem

Sivas İrade Ana Haber Bülteni- 13 Mayıs 2024

19:00 - Gündem

Sivas'ta Engellilere Yangın Eğitimi Verildi

15:47 - Gündem

Sivas'ta Sular Kesilecek! Tedbirli Olun!

14:20 - Gündem

“En İyi Dere Islahı” Ödülü Verilmişti! Aksu’yu Kaderine Terk Etmeyin!

13:43 - Gündem

Günün Manşetleri

Sivaslıları Çekici Yapan Şey Nedir?

17:38 - Gündem

Son Dakika: Sivas'ta Alacak Verecek Kavgasında Kan Aktı!

16:03 - Asayiş

Sivas'ta Engellilere Yangın Eğitimi Verildi

15:47 - Gündem

Sivasspor'a Genç Santrafor! Prensipte Anlaşıldı!

15:23 - Spor

Sivas'ta Sular Kesilecek! Tedbirli Olun!

14:20 - Gündem