Gök Medrese Lazerle Taranıyor

Gök Medrese Lazerle Taranıyor

Gündem - 10 yıl önce



Yüklenici firma, Türkiye’de sayılı iş ve işlemler için kullanılan 1 milyon dolarlık cihazı Sivas’a getirterek 3 boyutlu lazer tarama yöntemi ile tarihi yapının milimetrik düzeyde analizini çıkarıyor.

MUSTAFA IŞIK

Sivas’ta 20 yıldır restorasyonu gündemde olan ancak bugüne kadar birçok nedenle restorasyonu gerçekleştirilemeyen Gök Medrese için Sivas Vakıflar Bölge Müdürlüğü yeni bir sayfa açtı. Tarihi yapının restorasyon sürecini yeniden başlatan kurum, kısa süre önce yüklenici firma ile sözleşme imzalayarak çalışmalara start verdi. İlk olarak restorasyon projesi için kolları sıvayan yüklenici firma bu yöndeki çalışmalarını büyük bir titizlikle sürdürüyor.

Çalışmaları yakından takip eden Vakıflar Bölge Müdürü Ali Veral, Gök Medrese’nin restorasyon çalışmalarını yürüten yüklenici firma yetkilileri, danışmanlar ve kurumda görevli teknik personelle birlikte tarihi yapı ve çevresinde incelemelerde bulundu.

İncelemelerinin ardından tarihi yapının restorasyon çalışmaları hakkında bilgi veren Veral, Gök Medrese’nin restorasyon çalışmalarını büyük bir titizlikle yürüttüklerini belirterek, işin 480 günlük süre içerisinde tamamlanacağını söyledi.

‘LAZERLE TARAMA YAPILIYOR’

Gök Medrese’nin restorasyon çalışmaları için başlatılan proje hazırlıklarının devam ettiğini belirten Veral, bu çalışmaların son teknoloji kullanılarak gerçekleştirildiğini belirtti.

Tarihi yapının tüm detayları ile lazer taraması yapılarak değerlendirildiğini belirten Veral, yüklenici firmanın restorasyon çalışmalarını 12 Şubat 2016 tarihine kadar tamamlayarak teslim edeceğini söyledi.

Veral; ‘Çalışmalar için 480 gün verdik. Bu takvim çalışmaya başladı. 12 Şubat 2016 tarihinde inşallah Gök Medrese restorasyonu yapılmış olarak bize teslim edilecek. Sivas kamuoyunun ve herkesin, özellikle Sivas’a gelen yerli ve yabancı turistlerimizin gördüğü bizim de göstermekten sıkıldığımız bir yer olmaktan çıkacak. Biz bu konuda titizlikle çalışacağız. Yüklenici firma titizlikle seçildi. Vakıflar Sivas Bölge Müdürlüğü olarak bizler de bu işin üzerinde titizlikle duracağız. Bundan sonra inşallah buraya gelen yerli yabancı turistlerimize göğsümüzü gere gere göstereceğimiz bir eserimiz meydana gelmiş olacak.

Buradaki çalışmalar lazer tarama yöntemi ile gerçekleştiriliyor. Bu yöntem Türkiye’de sınırlı araçlarla yapılan bir yöntem. 3 boyutlu Lazer taraması yapılıyor. Burada roper noktalarını almak için yerleştirilen kâğıtlar var. Lazer taraması ile bu işlem gerçekleştiriliyor. Türkiye’de kullanılan birkaç araçtan bir tanesi de bu iş için değerlendirildi ve burada görülen bütün çalışmalar lazer taraması ile yapıldı. Bu bizim işimizi milimetrik yapmamızı sağlayan önemli bir aşama.’

BERLUCHİ’DE SİVAS’A GELECEK

Dünyaca ünlü restoratör İtalyan Mimar Nicole Berluchi’nin de yardımcısı ile birlikte Gök Medrese’nin restorasyon çalışmalarına danışmanlık yapacağını belirten Veral, Berluchi’nin 2 hafta sonra Sivas’a geleceğini belirtti.

Veral; ‘İtalyan Mimar Nicole Berluchi de restorasyon kısmında danışmanlık yapacak. Şuanda bir iş gereği aramızda bulunamıyor. İnşallah iki hafta kadar bir süre sonra gelecek. Nicole Berluchi ve onun yardımcısı Dovito da aramızda bulunacak. Buranın restorasyonu için onlar da gayret gösterecekler.’ Dedi.

Veral’a inceleme sırasında Danışman Prof. Dr. Orhan Cezmi Tuncer, proje mimarları Argun Kocadağistanlı ve Yaşar Kocadağistanlı, Bekiroğlu İnşaat A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ali Yılmaz, Proje Müdürü Fuat Şişman ve Şantiye Şefi Suzan Şeker ile kurumda görevli teknik personel de eşlik etti.

Veral ve beraberindekiler incelemelerin ardından, proje çizimleri üzerinde değerlendirmelerde bulundu.

Haftanın Öne Çıkanları

Su Baskınları Vatandaşı Çileden Çıkardı

2014-10-30 17:30 - Gündem

Kurt Deresi Etrafı Tehlike Saçıyor

2014-11-01 18:32 - Gündem

Ödülle Döndüler

2014-11-04 17:20 - Gündem

Numune´de Bir İlk Daha

2014-11-03 16:53 - Gündem

?Zaraspor´un Ruhu, Taraftarımızın Varlığıdır?

2014-11-06 16:16 - Gündem

Kalp Hastaları Soğuğa Dikkat!

2014-11-03 16:52 - Gündem

Zara´nın İlk Yenilgisi

2014-11-03 16:22 - Gündem

Pakoğlu Güven Tazeledi

2014-11-05 17:19 - Gündem

ADSM´den Büyük Hizmet

2014-10-31 17:00 - Gündem

Türkiye´ye Örnek Tabela Sivas´ta

2014-10-30 17:28 - Gündem

İlgili Haberler

YHT'de Yolcu Sayısı Her Geçen Gün Artıyor!

15:28 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 19 Mayıs, esarete karşı özgürlüğün sembolü olmuştur

15:20 - Gündem

19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nın 105. Yılı Kutlu Olsun...

14:54 - Gündem

Adem Başkan, Çalışmayanı Anında Tespit Edecek!

14:51 - Gündem

20 Bin Sözleşmeli Öğretmen Ataması Yapılacak! Başvurular Yarın

14:40 - Gündem

Günün Manşetleri

Sivas Belediyesi Dilenciler İçin Düğmeye Bastı!

15:10 - Asayiş

19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nın 105. Yılı Kutlu Olsun...

14:54 - Gündem

Adem Başkan, Çalışmayanı Anında Tespit Edecek!

14:51 - Gündem

Sivas'ta 13 Kişi Hayatını Kaybetti!

14:44 - Yaşam

Sivas'ın Bacasız Fabrikası!

14:09 - Gündem