SICAK ÇERMİK RAYLI SİSTEM İMKÂNINA KAVUŞABİLİR

SICAK ÇERMİK RAYLI SİSTEM İMKÂNINA KAVUŞABİLİR

Gündem - 9 yıl önce



Ulaştırma Bölge Müdürlüğü’nde görevli Yüksek Mühendis Gültekin Kekeçoğlu, Sivas Ulaştırma Memur-Sen Şube Başkanı Ömer Vatankulu’nun da desteğiyle hazırlamış olduğu projeyle Sivas’ta bir ilk gerçekleştirmiş olacak. İl merkezi ile sıcak çermik arası ‘Raylı Toplu Ulaşım’ projesi ile ulaşımda büyük kolaylık sağlaması ve sıcak çermiğe yeni yapılacak yatırımların Sivas’a kazandırılmasında büyük katkı olacağı düşünülüyor.

Ülkemizde orta ve büyük ölçekli şehirlerin en önemli problemleri hiç şüphesiz ki trafik sıkışıklığıdır. Bu kargaşa içerisinde korna sesleri gürültü kirliliği oluşturmakta beraber egzoz dumanları ise hava kalitesini bozmaktadır. Tüm bu düşünce çerçevesinde Ulaştırma Bölge Müdürlüğü’nde görevli Yüksek Mühendis Gültekin Kekeçoğlu ve Ulaştırma Memur-Sen Şube Başkanı Ömer Vatankulu düzenlemiş oldukları proje ile hem ulaşımda büyük rahatlatma yaratacak hem de sıcak çermiğe yapılacak olan yeni yatırımlara büyük bir katkı sağlayacak.

Konu ile ilgili gazetemize açıklama yapan Ulaştırma Bölge Müdürlüğü’nde görevli Yüksek Mühendis Gültekin Kekeçoğlu ve Ulaştırma Memur-Sen Şube Başkanı Ömer Vatankulu, Sivas’ta toplam nüfusun azalmasına karşın kent merkezinde nüfus arttığını ve geçmişten gelen imar hataları sebebiyle bu olumsuzlukların etkisi altında kaldığını ifade ederek şunları kaydettiler:

‘Sivas Belediye Başkanı Sayın Sami AYDIN’ın Sivas Sıcak Çermik Kaplıcası için düşünmüş olduğu Termal Kent Projesi, insanların termal kaplıca nimetinden faydalanmanın yanı sıra sakin ve huzurlu bir yaşam alanı oluşturacağı muhakkaktır. Ayrıca yakın bir tarihte Sivas Termal Yaşam Merkezi tarafından açılan sondajda kükürt oranı düşük yeni bir termal su bulunması Başkanımızın bu projesinin önemini bir kat daha artıracaktır. Sıcak çermik bölgesi Sivaslı için sadece günü birlik vakit geçirilebilecek bir yer olmaktan çıkarak termal kente dönüştüğünde şehir halkı için daimi ikametgâhları olabilecek nitelikli kontların bulunacağı, her türlü sosyal altyapının yer alabileceği bir alan olacaktır. Hali hazırda biçilmemiş bir kumaş gibi düşünülebilecek bir alandır. İyi bir ustanın elinde şehrin geleceğinde önemli bir yer alabileceği muhakkaktır.

Şehre çok uzak olmayan bu yerin bir avantajı daha bulunmaktadır. Bu avantajı Sivas-Samsun Demiryolu Hattı olarak bilinen konvansiyonel hattın Sıcak Çermik Bölgesinin yaklaşık 3 kilometre yakınında yer almasıdır. 3 kilometrelik bir hat ile Sıcak Çermik raylı toplu ulaşım nimetlerinden istifade edebilir hale getirilebilir. Yani küçük bir dokunuşla bu işi başarmak mümkün olabilir.

Yazımın başında bahsettiğim kent merkezlerinin olumsuzluklarından etkilenmeden Sıcak Çermik bölgesinde oluşturulacak nitelikli konutlarda yaşayıp, Sivas merkezde işe, okula stressiz ulaşabilmek mümkün olacaktır.

Ayrıca raylı sistemlerin avantajlarına değinen Kekeçoğlu ve Vatankulu, ‘Sürdürülebilir olması, iklimsel koşullardan etkilenmemesi ki bu kış şartlarının zaman zaman çok ağır geçtiği şehrimiz için en önemli avantaj konumundadır. Kaza oranın oldukça düşük olması, enerji verimliliği açısından en avantajlı taşıma metodu olması, pik yolcu sayısının oluştuğu zaman dilimlerine ana çözüm unsuru olması yani işe, okula gidiş ve dönüş anlarında oluşan yüksek yolcu sayısı başlıca avantajlarıdır. Bu listeyi daha da uzatmak mümkündür. Nüfusunun büyük bölümü çalışan başta Amerika ve Avrupa kentlerinde şehirlerin banliyö olarak isimlendirilen ve merkeze uzak sakin bir yaşam imkânı sunan yerleşim alanları oluşmuştur. Burada yaşayan insanlar kent merkezinde çalışmakta ve raylı ulaşım sistemleri sayesinde fazla vakit kaybetmeden evlerine-işlerine ulaşabilmektedir. Belediye Başkanımızın Termal Kent Projesi hayata geçtiğinde Sivaslı hemşerilerimiz için huzurlu ve sağlıklı bir yaşam alanı ile birlikte raylı toplu ulaşım sağlayacak imkânın sunulması projeye artı bir avantajı sağlayacaktır.

Ayrıca Demiryollarının Serbestleştirilmesi Kanunu yürürlükte olup özel tren işletmecilerinin sektöre girmesine imkân sağlamaktadır.’

Haftanın Öne Çıkanları

SİVAS´TA SU SIKINTISI YOK

2015-01-14 10:15 - Gündem

SİVAS´LI BAĞLAMA USTASINDAN TÜRKİYE´DE BİR İLK

2015-01-09 10:26 - Gündem

OTO SABIR´DAN GAZETEMİZE ZİYARET

2015-01-13 09:54 - Gündem

TDP ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ BİLGİLENDİRME ÇALIŞMALARINI SÜRDÜRÜYOR

2015-01-14 10:07 - Gündem

SYDV MÜTEVELLİ HEYETİ SEÇİLDİ

2015-01-09 10:25 - Gündem

YÖNSÜZ YÖN LEVHASI

2015-01-14 10:10 - Gündem

KANGAL´DA HAYAT DURDU

2015-01-10 10:13 - Gündem

ORAN´DAN 17 MİLYON TL DESTEK

2015-01-14 10:14 - Gündem

SOĞUK HAVA MEYVE SEBZELERİ ETKİLEMEDİ

2015-01-10 10:09 - Gündem

SICAK ÇERMİK RAYLI SİSTEM İMKÂNINA KAVUŞABİLİR

2015-01-15 10:11 - Gündem

İlgili Haberler

Hayatta kalan tek oğluna 40 yıldır bebek gibi bakıyor

14:49 - Gündem

"Orman Yangınları Meteorolojik Erken Uyarı Sistemi" geliştirildi

14:04 - Gündem

Sivas İrade Yazdı, Kapılar Açıldı! Ahat Başkan'dan Gazetemize Teşekkür

13:55 - Gündem

New York'ta Türk Günü Yürüyüşü düzenlenecek

13:52 - Gündem

Vali Şimşek Gülsüm Karamuk’u Ziyaret Etti

13:32 - Gündem

Günün Manşetleri

Sivas’ta Eski Başhekim Rektörlüğe adaylığını açıkladı! Bakın Kim?

14:29 - Politika

Sivas İrade Yazdı, Kapılar Açıldı! Ahat Başkan'dan Gazetemize Teşekkür

13:55 - Gündem

Vali Şimşek Gülsüm Karamuk’u Ziyaret Etti

13:32 - Gündem

Sivas'ta Bugün Hangi Eczaneler Nöbetçi? 12 Mayıs 2024

13:24 - Gündem

Sivas'ta Bugün Aramızdan Ayrılanlar- 12 Mayıs 2024

13:21 - Yaşam