Şehitler Anıtı´nın Hali İçler Acısı

Şehitler Anıtı´nın Hali İçler Acısı

Gündem - 9 yıl önce



Anıtın yürekleri burkan bu bakımsızlığı vatandaşlar tarafından da tepkiyle karşılanırken, Sivas Şehit Aileleri ve Gaziler Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Mustafa Hızal, Anıtın gelecekteki akıbeti hakkında gazetemize özel açıklamalarda bulundu

SERCAN ÇETİNEL

Kent merkezinde bulunan Şehitler Anıtı’nda sorunlar bitmek bilmiyor. Her geçen yıl bir önceki fiziki yapısını aratan Şehitler Anıtı, artık bakımsızlıktan vatandaşlarında hayatını tehlikeye sokuyor. Her yıl dökülen taşları ve çevresinin bakımsızlığı hakkında çıkan haberler sonrası geçici bakıma alınan Anıt bu yıl son demlerini yaşıyor.

Konu ile ilgili gazetemize özel açıklamalarda bulunan ve konunun sürekli takipçisi olduğunu ve artık yapılması gereken işlemlerin daha hızlandırılacağını ifade eden Sivas Şehit Aileleri ve Gaziler Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Mustafa Hızal, Şehitler Anıtı’nın son durumu hakkında bilgi verdi. Şuan için güncel bir çalışma olmadığı, bunun nedeni olarak da belediyenin gerçekleştirmek istediği bir proje kapsamına dâhil olacak bölgeler arasında olduğunu ifade eden Hızal, yine geçici dahi olsa en kısa zamanda gerekli tadilatları yapacaklarını söyledi.

Geçtiğimiz dönemlerde düzensiz yapılan tadilatlarla fiziki yapısında dengesizliklerin meydana gelmesi ve mermer yerine yapılan boyalarla orijinal halini kaybeden Anıt bu yıl etrafına döşenmiş olan taşların artık sıvalarından ayrıldığı ve sert bir rüzgârla yavaş yavaş dökülmeye başladığı görülüyor.

Şehitler Anıtı’nın üzerinde bulunan ‘Lütfen Şehitliğimize Gereken Saygıyı Gösterelim’ ibaresi aslında her şeyi çok güzel özetliyor. Bu tabela her ne kadar çevreden geçen vatandaşlara bir uyarı olarak bulunsa da, ilgili makam ve gerekli yardımlarda bulunabilecek kurumlara bir mesaj olarak da gözlere çarpıyor.

Hızal ‘Biz geçtiğimiz aylarda yine sizlerin aracılığı ile yine böyle bir röportajımız olmuştu. Biz oradaki çalışmalarımızı şuan biliyorsunuz Belediye Başkanımızın Jandarma binasının olduğu alanda ve arka kısımlarda meydan projesi var. Bu meydan projesinin içerisinde bizim şuan mevcut olan şehitler anıtımızın olduğu alanda dâhil. Dolayısıyla bu projenin net bir şekilde açıklandıktan sonra biz oradaki yapacağımız çalışmaları kendilerine ileteceğiz. Ama tabi geçmiş dönemlerde biz şuan ki Belediye Başkanımız Sami Aydın’la 2009 seçimlerinden önce yapmış olduğumu görüşmede oranın gerek çevre düzenlemesinde gerek şuan ki mevcut anıtın korunarak daha iyi bir ortama getirebilmek için bununla ilgili kendisiyle görüşmelerimiz olmuştu. Ve bu görüşmelerimizde olumlu neticeler kendileri vermişti. Ama tabi o dönemden sonraki süreçte başka bir Belediye Başkanın yani Doğan beyin gelmesi ve o süreç içerisinde farklı bir ortam oluştu.

Biz konuyu o dönemki belediye başkanımıza da götürdüğümüz de şuanda farklı bir projenin orada uygulanmayacağını, mevcut yapının devam etmesi noktasında bir düşünce olmuştu. Tabi şuanda biz mevcut bu yapının korunmasında yanayız. Yani orası şehitler anıtı bir alan. Ve geçmişte yapının daha iyisini nasıl yaparız ve orada bizim hem derneğimizi gelir getirici çay bahçesi olarak kullandığımız bir alan burası. Derneğimize de ciddi anlamda katkı sağlamaktadır. Yani bu açıdan oranın daha iyi bir pozisyona getirilmesi, şehitlerimize yakışır güzel bir anıtın olması, gerek çevre düzenlemesi, gerek çevresindeki mevcut yapının daha farklı bir mimari anlamda iyi bir ortama getirilmesi noktasında bazı düşüncelerimiz var. Ama tabi mevcut bu yapının korunması mı yoksa bu yapının çünkü sürekli bize bu konuda her yıl sıkıntısını yaşıyoruz. Çünkü yapılışından beri bir sıkıntı var ondan sonraki süreçlerde her yıl veya 2-3 yılda bir bu tür oradaki yapılaşmada ciddi bir sıkıntımız var. Dolayısıyla ya bunu kökten çözmek için bazı çalışmalar yapılması lazım.

Asıl kanaatimiz şuanda zaten oranın mevcut yapısının farklı bir, belediyenin yapacağı projenin içerisinde nasıl bir yer alması gerekiyor onu aslında belediyemizle paylaşacağız. İnşallah jandarma lojmanlarının olduğu alanın yıkıldıktan sonra ora daha net bir şekilde ortaya çıkacağı kanaatindeyiz. Oranın tabi geçmişine yapılmış olan bu yapının daha güzel bir ortama gelebilmesi için belediye başkanımızla görüşüp o konuda çok olumlu neticeler alacağıma açıkçası güveniyoruz. Geçmişte ki o sözüne daha güzel çalışmaları olması yönünde. Ve bununda zaten mevcut yapının da derneğimize katkı anlamında olması açısından belediye başkanımızın biziz götüreceğimiz neticeler noktasında olumsuz yanıt vereceğini açıkçası düşünmüyorum. Dolayısıyla şuan mevcut yapının da o proje gerçekleşene kadar korunması noktasında da ilgili mevcut kurumlarımızla görüşerek eksiklerimizi projenin başlayacağı döneme kadar korumak zorundayız.

Şehitler anıtında dökülen mermerlerin oradan geçen herhangi bir vatandaşın hayatını tehlikeye sokacağı hakkında görüş bildirdiğimiz Hızal, vermiş olduğu cevapla yine azda olsa yüzleri güldürdü.

Hızal, ‘Şehitler anıtında gerçekleşecek olumsuz bir tablo hepimizi üzer. Biz buradaki geçmiş dönemden beri bu yapının her yıl içerisinde bize vermiş olduğu sıkıntıyı gayet iyi biliyoruz biz. Ama tabi bunu içimizden ve gönlümüzden geçen mevcut yapıyla ilgili ciddi bir değişim sürecine girmek gibi bir izlenimimiz var. Tabi bu yapının da şuan mevcut korunması aşamasında da belediye başkanımızla ya da başkan yardımcılarımızla görüşüp oranın en azından şuan ki mevcut yapısının korunması noktasında bilgi vereceğiz. O konuda gerekli desteği alacağımızdan eminim. Gerekli işlemleri bugünden itibaren daha da hızlandıracağız’ dedi.

Haftanın Öne Çıkanları

Prof. Dr. Buyruk Rektör Yardımcısı Oldu

2015-04-03 00:23 - Gündem

İletişim Ustalığı Eğitimi Verilecek

2015-03-27 17:12 - Gündem

KARAKAYA VE FİLİZ´DEN BÜYÜK BAŞARI

2015-04-01 16:49 - Gündem

Belediye U17 Takımı İddialı

2015-04-01 16:44 - Gündem

Ravza Derneği´nden Afrika´ya 100 Su Kuyusu

2015-04-03 00:26 - Gündem

İSTEKLERİ UMRE´YE GİTMEK VE ERDOĞAN´I GÖREBİLMEK

2015-04-03 00:26 - Gündem

Final Maçlarına Vize Aldılar

2015-04-02 15:53 - Gündem

Şehitler Anıtı´nın Hali İçler Acısı

2015-04-03 16:53 - Gündem

Şampiyonlardan Rektör Kocacık´a Ziyaret

2015-04-03 16:27 - Gündem

?Ormansız Yurt, Vatan Değildir?

2015-04-01 16:51 - Gündem

İlgili Haberler

Aksu, Eczacıları Unutmadı

17:07 - Gündem

Sivas'ta Çocuk ve Gençlik Festivali Düzenlendi!

16:00 - Gündem

İncili Hanım’ın Kemikleri Sızlıyor! 1 Yıl Olmadan Bu Hale Geldi!

15:44 - Gündem

Karaca'lardan Türkiye'de Bir İlk! Yerli ve Milli

15:10 - Gündem

Eczacılar Günü Kutlu Olsun

15:06 - Gündem

Günün Manşetleri

Aksu, Eczacıları Unutmadı

17:07 - Gündem

Sivas'ta Alacak- Verecek Davasında Öldürülen Vatandaş Son Yolculuğuna Uğurlandı

16:09 - Yaşam

Sivas'ta Çocuk ve Gençlik Festivali Düzenlendi!

16:00 - Gündem

1 Kişiyi Öldürdü 1'ini de Ağır Yaraladı Mahkemede Sustu!

15:54 - Asayiş

İncili Hanım’ın Kemikleri Sızlıyor! 1 Yıl Olmadan Bu Hale Geldi!

15:44 - Gündem