Su Kaynaklarında Öncelik Sivas´ın Olsun!

Su Kaynaklarında Öncelik Sivas´ın Olsun!

Gündem - 9 yıl önce



Arar, Malatya’nın Kuluncak İlçe Belediyesi’nin söz konusu konuyla ilgili bir proje çalışması olduğunu belirtti. CHP İl Genel Meclis üyeleri ve BBP İl Genel Meclis üyesi Aytekin Kulmaç yaptıkları konuşmalarda bu bölgedeki su kaynaklarının kullanımında önceliğin Sivas’a verilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

HAYRULLAH AĞKAŞ

İl Genel Meclisi Mayıs ayı toplantılarının ikinci oturumu dün gerçekleştirildi. Sedat Özata Başkanlığı’nda yapılan toplantıda geçtiğimiz ay meclis gündemine gelen Kangal’ın Etyemez köyündeki suların Malatya iline götürülmesi konusu görüşüldü.

Konunun gerçekliğini araştıran Tarım ve Orman Komisyonu ile Araştırma ve İnceleme Komisyonu adına raporu okuyan Nazif Arar, İl Genel Meclisi üyelerini bilgilendirdi.

Geçtiğimiz ay CHP İl Genel Meclis üyelerinin iddialarının ardından yapılan araştırmalar sonucunda henüz bir tahsis olmadığı öğrenildi. Malatya ilinin Kuluncak Belediyesi tarafından Etyemez köyü civarındaki suyun kullanımıyla ilgili proje çalışmaları olduğunu kaydeden Arar, suyun kullanımıyla ilgili Sivas Valiliğine, DSİ 19. Bölge Müdürlüğü’ne ve Sivas İl Özel İdaresi’ne resmi başvuru yapılması gerektiğini ve böyle bir durumda da yine kararı Sivas’ın vereceğini belirtti.

Tarım ve Orman Komisyonu Başkanı Nazif Arar, ‘Meclis Başkanlığı tarafından 10.04.2015 tarihinde Komisyonlarımıza havale edilen Kangal ilçesi Etyemez köyü civarındaki suyun Malatya Kuluncak İlçesi ve 18 köyüne götürülmesine yönelik yapılan proje hakkındaki önerge Komisyonlarımızca görüşülmüştür’ dedi.

Komisyonların konunun incelenmesi için Kangal Etyemez Köyü Terelik mevkiine giderek yerinde inceleme yaptığını ve yöre insanından bilgi aldığını kaydeden Arar, ‘Ayrıca, İl Özel İdaresi ve DSİ ile görüşmelerde bulunmuş, bu konuda herhangi bir talep ve bilginin kuruma gelmediği ifade edilmiştir. Yine Malatya ili Kuluncak Belediyesi yetkililerinden konu hakkında bilgi alınmıştır’ dedi.

Kuluncak Belediyesi’nin içme suyu projesinden bahseden Arar, ‘Komisyonumuzun yaptığı çalışmalar ve edindiği bilgilere göre Malatya İli Kuluncak Belediyesi tarafından Kuluncak İlçesi ve Sofular, Bıcır, Alvar köyleri ile Sivas’ın bazı köylerini de kapsayacak şekilde içme suyu projesi çalışmaları uzun yıllardır düşünce çerçevesinde, son bir kaç yıldır ise proje çalışması olarak sürdürüldüğü bilgisi alınmıştır’ şeklinde konuştu.

Tarım ve Orman Komisyonu ile Araştırma ve İnceleme Komisyonunun raporunu okuyan Arar şöyle devam etti:

‘Malatya İli Kuluncak İlçesi ve köylerinde ciddi manada içme suyu sıkıntısı çekilmektedir. Bölgede yapılan su arayışı içerisinde coğrafi yapı gereği Sivas İli Kangal İlçesi Etmeyez köyü civarındaki Tohma çayının başlangıç mevkiinde gerek içme suyu gerek tarımsal sulamada kullanılmayarak atıl şekilde dereye akan suyun kapalı bir kanal marifetiyle içme suyu olarak kullanılmasına yönelik bir proje çalışması yapılmaktadır. Kuluncak Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü tarafından SUKAP kapsamında yürütülen bu proje fizibilite ve proje çalışmaları aşamasında olup 2015 yılı sonuna kadar projenin tamamlanması planlanmaktadır. Yaklaşık 30 km’lik kapalı bir kanal ile taşınacak olan su Sivas’ın Etyemez, Sanca ve Yeniköy ile kot farkı kurtarır ise Kılıçdoğan köyleri ile Malatya ili Kuluncak İlçesinin merkezi ve Sofular, Bıcır ve Alvar köylerinin içme suyunu karşılama amacına yöneliktir. Sivas köylerinden 2-3 bin, Malatya köylerinden ise 6-7 bin olmak üzere toplam 10 bin nüfusun içme suyu ihtiyacının karşılanması planlanmaktadır.

Bahsi geçen proje çerçevesinde kullanılacak içme suyu Etyemez köyü civarında olan Tunalı kanyonundan Tohma çayını besleyen ana ırmağın atıl akan suyunun % 10’luk bir kısmını alacak şekilde projelendirildiği, Etmeyez köyü ve Terelik bölgesindeki hâlihazırda bölge insanının kullanmakta olduğu suyun hiç bir şekilde engellenmesi ve azalmasına sebebiyet vermeyecek şekilde çalışıldığı belirtilmektedir.

Komisyonlarımızın edindiği bilgiler çerçevesinde bahsi geçen çalışma henüz fizibilite ve proje çalışması aşamasındadır. İlimizin başta Valilik, DSİ ve Sivas İl Özel İdaresi olarak herhangi bir kurumuna, şu ana kadar resmi anlamda herhangi bir bilgi ve talep gelmemiştir. İlimiz sınırları içerisindeki bir su kaynağının başka bir il sınırlan içerisine taşınması ancak 5286 sayılı Kanun çerçevesinde, İlimizden alınacak ‘tahsis’ ile mümkün olacağından, Kuluncak Belediyesi projesi tamamladığında gerekli yasal talep, yapılan proje ile birlikte yapılacaktır.

Proje tamamlandığında veya Kuluncak Belediyesi tarafından tahsis ile ilgili talep ilgili kuramlarımıza yapıldığında, proje çerçevesinde konunun detaylı bir şekilde incelenip değerlendirilmesi gerektiği kanaatindeyiz.’

Raporun okunmasının ardından söz alan BBP İl Genel Meclis üyesi Aytekin Kulmaç, Kangal İlçesine bağlı köylerde de içme suyu ve sulama konusunda sıkıntılar yaşandığını burada bir proje yapılacaksa önceliğin Sivas’a verilmesi gerektiğini kaydetti.

CHP Grup Başkanvekili Sadık Güller ise, Malatya Kuluncak Belediye Başkanı’nın Sivas’a davet edilerek yapılması planlanan proje ile ilgili Sivas İl Genel Meclisi’ni bilgilendirmesi gerektiğinin daha doğru olacağını ifade etti.

Haftanın Öne Çıkanları

Kuyumculara Pazar Tatili

2015-05-02 15:00 - Gündem

TEİAŞ´tan Sivas´a 18 Milyon TL´lik Yatırım

2015-05-02 15:02 - Gündem

Ravza Derneği´nden Afrika´ya 25 Su Kuyusu

2015-05-05 12:10 - Gündem

Acılı Baba, Şikâyetçi Oldu

2015-05-05 12:11 - Gündem

Tarihi Camilerde Restorasyon Başladı

2015-05-02 15:03 - Gündem

Yalçın´ın "Üç büyükler"e Karşı Şansı Tutmuyor

2015-05-01 16:00 - Gündem

Sergen Yalçın PFDK´da!

2015-05-02 14:30 - Gündem

Sürücü Sertifikaları İçin Son 1 Ay

2015-04-29 17:58 - Gündem

AK Parti´den Basına Özel Sıra Gecesi

2015-05-05 12:08 - Gündem

UMRE´DEN DÖNDÜLER

2015-05-06 09:43 - Gündem

İlgili Haberler

Sivas İrade Ana Haber Bülteni- 15 Mayıs 2024

19:00 - Gündem

Türkiye "cep"ten konuşmada Avrupa'nın zirvesini bırakmıyor

16:30 - Gündem

İl Sağlık Müdürü Açıkladı: Sivas Numune Hastanesinde Yoğun Bakım Yatak Servisi Artırılacak!

16:13 - Gündem

Sivas’ta Üniversite Öğrencileri Okulu Bırakıp Bu İşe Yöneliyor

16:09 - Gündem

Sivaslı Vatandaş Çağrı Yaptı Fatma Şahin Kayıtsız Kalmadı!

12:25 - Gündem

Günün Manşetleri

Sivas'ta Bugün Kimler Vefat Etti? 15 Mayıs 2024

16:36 - Yaşam

Mustafa Destici: Sivas'ın Sahibi Var!

16:21 - Politika

İl Sağlık Müdürü Açıkladı: Sivas Numune Hastanesinde Yoğun Bakım Yatak Servisi Artırılacak!

16:13 - Gündem

Sivaslı Vatandaş Çağrı Yaptı Fatma Şahin Kayıtsız Kalmadı!

12:25 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan "Tanrıverdi" Açıklaması

12:14 - Politika