Stajyer Ehliyet Uygulaması Başladı

Stajyer Ehliyet Uygulaması Başladı

Gündem - 8 yıl önce



Stajyer ehliyet ile normal ehliyet arasında büyük bir fark olmayacağını söyleyen Arslan, ‘stajyer sürücülük uygulamasından vatandaşlarımız endişe etmesin. Ayrıca geçtiğimiz dönemlerde yazılı ve sözlü sınavları geçerek ehliyetini almayan vatandaşlar, yılbaşından önce almaları gerekir. Yoksa onlarda stajyer ehliyet yasasına tabi olacaklar’ dedi

SERCAN ÇETİNEL / ÖZEL HABER

Stajyer sürücü uygulaması başlıyor. İlk defa ehliyet almak için sürücü kurslarına başvuran herkes stajyer ehliyet sahibi olacak. Sivas Sürücü Kursları Derneği Başkanı Halil Tuğhan Arslan, stajyer ehliyet hakkında gazetemize önemli açıklamalarda bulunarak, stajyer sürücülükle ilgili tüm bilinmeyenleri gazetemizle paylaştı.

1 Ocak 2016 tarihinden itibaren stajyer sürücülük yasasının devreye gireceğini belirten Arslan, yeni ehliyet alacakların 2 yıl boyunca stajyer sürücü olarak geçeceklerini ifade etti. Yasanın yılbaşı itibariyle uygulamaya gireceğinden dolayı, bu tarihten önce sürücü kursuna kayıt olarak stajyer ehliyete sahip olmamak için çabalayan vatandaşlara ise Arslan’dan üzücü haber geldi.  Kursların yılbaşından önce başlayacak olsa bile yazılı veya direksiyon sınavları ve sonuçlarının açıklanması gibi süreçlerin yılbaşına yetişmeyeceği için bugünden itibaren ehliyet alacak herkes stajyer ehliyet grubuna dâhil olacağı bilgisini verdi.

Stajyer ehliyetin ne gibi bir yenilikler getireceğini ve normal ehliyet arasından ne gibi bir farklılıkların olduğu hakkında açıklamalarda bulunan Arslan, şunları kaydetti:

‘1 Ocak 2016 tarihinden itibaren ehliyet alacak herkes stajyer sürücü olarak adlandırılacak. Bu stajyer sürücülük 2 yıl boyunca devam edecek. Stajyer sürücü derken vatandaşlarımızın bu konuda endişe etmemeleri gerekir. Stajyer sürücülükte 0,20 promil alkollü yakalandıklarında, kırmızı ışıkta geçtiklerinde, hız limiti aştıklarında 75 ceza puanı üzerine çıktıkları takdirde ehliyetlerine el konacaktır. Bunun için 2 yıl boyunca 75 ceza puanının üzerine çıkmamaları gerekir. Stajyer sürücü adaylarının ehliyetlerine el konulması halinde tekrar sürücü kurslarına kayıt olarak hem yazılı sınavına, hem direksiyon sınavına tekrardan girerek başarılı olması gerekmektedir.

Normal ehliyetlerinde cezası ise örnek verecek olursak, bir vatandaş 0,20 promilin üzerinde alkollü yakalandığı şekilde ehliyetine otomatikman el konuluyor. Fakat bunların belirli süreleri oluyor. 2 kere yakalandığında 2 yıl, ilk defa yakalandığında 6 yıl konuluyor. Farklı bir örnek daha verecek olursak, hız sınırlarını aştığımız zaman yaklaşık 20-25 ceza puanı ile cezalandırılıyoruz. Bu ceza puanı 100 olduğu zaman ehliyetlere el konuluyor.  Geri almak için ise sürücü kurslarından trafik ve çevre dersi almak gerekiyor.’

Stajyer ehliyetten kimsenin endişe etmemesi gerektiğini vurgulayan Arslan, normal ehliyet ile arasından büyük farklılıkların olmadığını söyledi. Stajyer sürücülerin tek başlarına araba kullanabilecekleri gibi şehir dışına da rahatlıkla çıkabileceklerini ifade ederek şu ifadelere yer verdi:

‘Aslında stajyer sürücülük ile ilgili olarak vatandaşlarımızın endişe etmelerine hiç gerek yok. Çünkü stajyer sürücülükle normal ehliyet arasında çok büyük bir fark olmayacak. Birçok söylenti var bu konu hakkında. Özellikle stajyer ehliyetliler şehir dışına çıkamayacaklar gibi söylentiler dolanıyor. Stajyer sürücüler şehir dışına kesinlikle çıkabilecek. Fakat bu süreçte stajyer sürücülerle beraber normal ehliyetlerinde değişmesi ile ilgili olarak 9 sınıftan 17 sınıfa çıkan ehliyetlerimizin, alındığı belge ile kullanılacak. Ayrıca 9 sınıftan, 17 sınıfa çıkan ehliyet grupları, sürücülerimiz hangi sınıfın ehliyeti aldılar ise o belge ile yanlarında herhangi biri olmadan tek başlarına da bu aracı kullanmaya hak kazanacaklardır.

Geçmiş aylarda yazılı ve direksiyon sınavlarında başarılı olup ehliyetini almayanlar, eğer yılbaşından sonraya bırakırlarsa onlarında stajyer ehliyete sahip olacaklarını belirten Arslan, sözlerini şöyle noktaladı:

‘31 Aralık 2015 tarihinden önce bir zaman diliminde kursa yazılmış, yazılı sınavdan ve direksiyon sınavından başarılı olduğu halde Trafik Tescil ve Şube Müdürlüklerinden ehliyetini almayan herkes, 1 Ocak 2016 tarihinden sonra ehliyetler stajyer ehliyet olarak geçecektir.’

Haftanın Öne Çıkanları

Emmioğlu Son Yolculuğuna Uğurlandı

2015-11-09 09:47 - Gündem

Örnek Proje

2015-11-09 09:49 - Gündem

Yıldırım: ?Kendime Güveniyorum?

2015-11-10 15:48 - Gündem

?Hedefim Milli Takım?

2015-11-09 09:41 - Gündem

Stajyer Ehliyet Uygulaması Başladı

2015-11-12 10:27 - Gündem

İlk 4´ler Belli Oldu

2015-11-05 17:11 - Gündem

06-11-2015 DİVRİĞİ HÂLİHAZIR HARİTA, KORUMA AMAÇLI İMAR PLANI VE KENTSEL TASARIM PROJESİ SİVAS İL ÖZEL İDARESİ

2015-11-06 09:31 - Gündem

Minik Pehlivanlar Sivas´ta Mindere Çıkacak

2015-11-08 09:31 - Gündem

Mecliste Aidat Tartışması

2015-11-08 09:37 - Gündem

?Çift Gençler Masa Tenisi´ Maçları Sona Erdi

2015-11-12 10:24 - Gündem

İlgili Haberler

Jandarma ekipleri öğrencilere trafik eğitimi verdi

16:23 - Gündem

Akademisyenler ve öğrenciler birlikte İsrail’i protesto etti

16:12 - Gündem

Öğretmenlerimize şiddeti kınıyoruz

15:53 - Gündem

Öğretmenlere Yapılan Saldırıları Kınıyoruz

14:35 - Gündem

Filistinli anneler kazanacak

14:14 - Gündem

Günün Manşetleri

Yapay Zeka Politikaları Derneği Başkanı Kore Cumhuriyeti'nin Sivas Fahri Konsolosu oldu

16:17 - Politika

Sivas'ta Bugün Kimler Vefat Etti?- 10 Mayıs 2024

15:57 - Yaşam

Öğretmenlere Yapılan Saldırıları Kınıyoruz

14:35 - Gündem

Bülent Uygun Taraftara Seslendi: Bizi Yalnız Bırakmayın!

14:18 - Spor

Şiddet yasası acilen çıkarılmalı

14:08 - Gündem