Demir Çelik İşçilerine Toma´lı Müdahale

Demir Çelik İşçilerine Toma´lı Müdahale

Gündem - 8 yıl önce



Yola çıkmakta ısrarcı olan işçiler ile emniyet güçleri arasında yaklaşık 15 dakika arbede yaşandı. Bu esnada yoldan geçen bir araçta da ufak çaplı hasar oluştu. Emniyet güçlerinin müdahalesi karşısında işçiler tekrar kaldırımdan yürümeye devam etti. Çelik-İş Sendikası adına açıklama yapan Davut Yıldız, işverenin keyfi olarak maaşlarını ödemediğini öne sürerek, ‘Her geçen gün büyüyen yara artık kangrene dönüşmüştür. Çare ya bu kangrenli bölgeyi kesmek ya da tüm vücudu sarmasına izin vermektir’ dedi.

HAYRULLAH AĞKAŞ / OĞUZHAN SARZEP

Sivas Demir Çelik İşçileri seslerini duyurmak için dün yine kent meydanında toplandılar. Meydanda toplanan işçiler İnönü Bulvarında kaldırımda yürüyüş yaparak, sloganlar attılar.

50. Yıl kavşağa yaklaştıklarında yola çıkmak isteyen işçilere çevik kuvvet ekipleri anında müdahale etti. Israrla yola çıkmak için mücadele eden işçilere emniyet güçleri müsaade etmedi. Polis ekipleriyle işçiler arasındaki arbede yaklaşık 15 dakika boyunca devam etti. İşçilerin kanunları çiğnemek istemesi üzerine kent meydanında hazır bekletilen TOMA aracı olay yerine gelerek, işçilere müdahale etti.

Aralarında bazı art niyetli kişilerin de bulunduğu işçi grubu TOMA aracına tepki gösterdi. Bazı işçilerin üzerindeki elbiselerini çıkararak, TOMA aracının karşısında durması dikkat çekti. Olayların yatışmasının ardından işçiler kaldırım üzerinden yürüyüşlerine devam etti. Çevik kuvvet ekiplerinin güvenlik çemberi içinde yürüyen işçiler Sivas Devlet Hastanesinin önünden yeniden kent meydanına doğru yürümeye devam ettiler.

Kent meydanında yeniden toplanan işçiler basın açıklaması yaparak, haklı mücadelelerini sürdüreceklerini belirttiler.

Burada Sivas Çelik-İş Sendikası adına açıklama yapan Davut Yıldız, işverenin keyfi olarak maaşlarını ödemediğini öne sürerek, ‘Her geçen gün büyüyen yara artık kangrene dönüşmüştür. Çare ya bu kangrenli bölgeyi kesmek ya da tüm vücudu sarmasına izin vermektir’ dedi.

Yıldız, ‘2004 yılından itibaren Erol Evcil Şirketler Grubu tarafından çalıştırılan Sivas Demir Fabrikasının içler acısı durumu hepimizin malumudur. Burada yaşanan dram ne yazık ki işverenin komedisi şeklinde sahnelenmektedir. İşverenin keyfi durumu maaşları ödememe, sosyal hakları vermeme, iş güvenliğinden bihaber olma tavırları modern kölelik kapılarını sonuna kadar açtığının bir göstergesidir. Her geçen gün büyüyen bu yara artık kangrene dönüşmüştür. Çare ya bu kangrenli bölgeyi kesmek ya da tüm vücudu sarmasına izin vermektir’ ifadelerini kullandı.

Aylar öncesinde de yine eylem yaptıklarını kaydeden Yıldız, konuşmasını şöyle sürdürdü:

‘Geçmişten bugüne gelinen süreçte değişen hiç bir şeyin olmadığını verilen sözlerin imzalanan protokollerin ve daha pek çok sayamayacağımız taahhütlerin işveren tarafından yerine getirilmediğinin sizlerde canlı şahitlerisiniz. Sivas Demir Çelik İşletmeleri hali hazırda 500 sendikalı işçi 180 kapsam dışı personeliyle, çalışanların ailesi, esnafı, tedarikçisi ile 7 bin kişilik bir etki alanına sahiptir. Bu rakam Sivas’ımızdaki iş imkânları düşünüldüğündü hiç de azımsanmayacak bir rakamdır. Bu fabrika orada çalışan işçi ve tük Sivas halkının malıdır. Sivas halkının bir daha Cer Atölyesi, Dikimevi gibi Sivas’tan götürülen veya kapatılan kurum ya da kuruluşların akıbetini Sivas Demir Çelik Fabrikası’nın da yaşanmaması için Sivas Demir Çelik Fabrikası’nın Sivas’ın öz malı olduğunu ve sorunlarının bir an evvel çözülmesi için herkesin taşın altına elini sokmasını gerekirse tüm bedenini taşın altına sokmasını rica ve temenni ediyoruz. Sivas’ımızın ekonomisine en büyük katma değeri sağlayan Sivas Demir Çelik Fabrikası’nın içinde bulunduğu durumdan bir an evvel kurtulması için çaba gösteren alnımızın teri olan ekmeğimizin karşılığını alma mücadelemizde bizlere göstermiş olduğunuz ilgi ve alakaya Sivas Demir Çelik çalışanları olarak saygı ve şükranlarımızı sunuyoruz.’

İşçileri adına konuşma yapan Yavuz Yıldırım ise çok zor şartlar altında çalışmalarına rağmen alın terlerinin karşılığını alamadıklarını savunarak, ‘Bizler son 3 yıldır bütün bayramlara parasız giren, 1 tam maaşını 8 taksitte alan, buna müteakip borçlarını ödeyemeyen, bankaların takibine düşen, okula giden çocuklarına harçlık dahi veremeyen ama bütün bu olumsuzluklara ve haksızlıklara karşı dimdik duran, tek amacı evine helal ekmek götürmek için çalışan Sivas Demir Çelik işçileriyiz’ diye konuştu.

Polisin yoğun güvenlik önlemi aldığı eylem, işçilerin dağılmasıyla son buldu.

Haftanın Öne Çıkanları

Emmioğlu Son Yolculuğuna Uğurlandı

2015-11-09 09:47 - Gündem

Örnek Proje

2015-11-09 09:49 - Gündem

Yıldırım: ?Kendime Güveniyorum?

2015-11-10 15:48 - Gündem

?Hedefim Milli Takım?

2015-11-09 09:41 - Gündem

Stajyer Ehliyet Uygulaması Başladı

2015-11-12 10:27 - Gündem

İlk 4´ler Belli Oldu

2015-11-05 17:11 - Gündem

06-11-2015 DİVRİĞİ HÂLİHAZIR HARİTA, KORUMA AMAÇLI İMAR PLANI VE KENTSEL TASARIM PROJESİ SİVAS İL ÖZEL İDARESİ

2015-11-06 09:31 - Gündem

Minik Pehlivanlar Sivas´ta Mindere Çıkacak

2015-11-08 09:31 - Gündem

Demir Çelik İşçilerine Toma´lı Müdahale

2015-11-12 10:30 - Gündem

Mecliste Aidat Tartışması

2015-11-08 09:37 - Gündem

İlgili Haberler

Mutlu Yıllar Sivasspor!

16:33 - Gündem

Özdağ: Cumhuriyet Üniversitesinde Cumhuriyet Karşıtı Propaganda Yaptılar!

16:24 - Gündem

Sivas İrade Ana Haber Bülteni- 9 Mayıs 2024

19:00 - Gündem

Sivas'ta Bugün Kimler Vefat Etti?

15:21 - Gündem

Çöl Tozu Geliyor

14:57 - Gündem

Günün Manşetleri

Sivas İrade Ana Haber Bülteni- 9 Mayıs 2024

19:00 - Gündem

Mutlu Yıllar Sivasspor!

16:33 - Gündem

Özdağ: Cumhuriyet Üniversitesinde Cumhuriyet Karşıtı Propaganda Yaptılar!

16:24 - Gündem

Sivas'ta Bugün Kimler Vefat Etti?

15:21 - Gündem

Gazetecilerden Sivasspor’a Baklava

14:45 - Spor