İFTAR VE SAHUR MENÜLERİNE DİKKAT

İFTAR VE SAHUR MENÜLERİNE DİKKAT

Gündem - 7 yıl önce



Yunus BUDAKTAŞ

Mübarek Ramazan ayı geldi çattı. Haliyle sofralarda birbirinden güzel yemeklerle donatılacak. Ancak Ramazanın yaz aylarına denk gelmesi nedeniyle yenilecek yemeklere ve alınacak besinlere dikkat etmek gerekiyor.

Numune Hastanesi Diyetisyeni Esra Özpay, iftar ve sahur sofraları için vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu. Özpay, sofralarda yer alacak yemeklerin dikkatle hazırlanması gerektiğini belirtirken, özellikle tok tutacak gıdaların tercih edilmesi gerektiğini söyledi.

SAHUR ÇOK ÖNEMLİ

Özpay, sahurda yenecek besinlerin çok önemli olduğuna dikkat çekerek, protein değeri yüksek ve tok tutacak besinlerin bu öğünde tercih edilmesi gerektiğini ifade etti. Özpay, ?Ramazan ayının özellikle yaz aylarına gelmesiyle birlikte uzun süre bir açlık ve susuzluk durumu söz konusu. Dolayısıyla biz oruç tuttuğumuz süre boyunca bu durumu minimuma indirmek için beslenmemize dikkat etmeliyiz. İlk olarak sahur öğünü atlanmamalı. Özellikle sahura vaktinde kalkarak sahur öğününü tüketmekte fayda var. Sahurda tüketilebilecek besinler aç kalma korkusuyla kızartma, hamur işi ve ekmek grubundan ziyade uzun süre tok kalmamızı sağlayacak ve aynı zamanda oruç süresi boyunca zinde kalmamızı sağlayacak besin grubu olmalı. Bunlarda kaliteli protein kaynaklarıdır. Bunun için sahurda yiyebileceğimiz besin grupları özellikle hem kaliteli protein içeriği açısından hem bizi tok tutması açısından yumurta olabilir, yine beraberinde süt grubuna yönelebiliriz. Onun dışında az yağlı ve az tuzlu peynir grubu tercih etmekte fayda var. Dolayısıyla biz sahuru küçük bir kahvaltı gibi düşünebiliriz. Yine tam buğday veya kepek ekmeği tüketmekte faydalı olacaktır.? dedi.

SUSUZLUĞU ÖNLEMEK İÇİN MEYVE TÜKETİN

Havaların ısınmaya başladığı günlerde oruç tutmanın insanları oldukça fazla etkileyeceğini aktaran Özpay, susuzluğu önlemek için sahurda meyve tüketilmesi gerektiğini vurguladı. Özpay, ?Sahurda yenebilecek bir besin türü meyve olabilir. Hem susuzluk ihtiyacımızı gidermede hem de gün içinde susuzlukla beraber terlemeyle oluşacak mineral kaybını minimuma indirmekte yenilen meyvenin faydası olacaktır.  Yağlı tohumlar grubuna a ağırlık verebiliriz. Özellikle ceviz ve kavrulmamış badem tüketmekte bünyemize iyi gelecektir.? diye konuştu.

TIKA BASA İFTAR YAPMAK DOĞRU DEĞİL

Özpay, tüm gün aç kalınacağı için iftar öğününü bir anda tıka basa yapmanın doğru olmayacağını ifade etti. İftar yaparken iftarla sahur aralığını iki ana, iki ara öğün şeklinde düşünerek küçük parçalar halinde yapmak gerektiğini kaydeden Özpay, ?Böyle beslenmek hem sindirimin kolaylaşması açısından hem yine uzun süre tok kalabilmek açısından önemli. İftara başlarken küçük bir iftariyelik ile orucu açtıktan sonra bir kase çorba içip yaklaşık 10-15 dakika kadar ara vermek mümkün. Bu aradan sonra ana yemeğe geçilebilir. Ana yemekler tercih edilirken mümkün olduğunca haşlama, fırında ya da ızgara şeklinde pişirme yöntemiyle hazırlanmış yemeklere yönelmekte fayda var. Hiçbir zaman kızartma, kavurma, hamur işleri tercih edilmemeli. Onun dışında yağsız et grubu, tavuk ya da balık eti ana yemek olabilir. Sofrayı salata ile zenginleştirmek mümkün. Zeytinyağlılar veya kuru baklagiller kullanabiliriz.?ifadelerini kullandı.

İFTARLA SAHUR ARASI BOL SU TÜKETİN

Günlük su ihtiyacının giderilmesi için iftar ve sahur aralığında bol sıvı tüketilmesi gerektiğini belirten Özpay, çay ve kahve tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Özpay, ?Küçük bir ara öğün şeklinde iftarla sahur arasında kuru meyve veya meyve grubu yenebilir. Süt ve yoğurt grubu gibi protein kaynaklı besinlerle destekleyebiliriz. İftarda su tüketimi önemli tabi. İftarla sahur aralığında gün boyu alamadığımız sıvıyı almamız mümkün. Günlük ortalama 2,5 litre sıvı tüketmekte fayda var. Sıvı tüketirken çay, kahve tüketimini minimuma indirmeliyiz. Çünkü çay ve kahve idrar sökücü etkisi nedeniyle vücuttan daha çok sıvı atılmasına neden olabileceği için çay ve kahveyi mümkün olduğunca az tüketmeliyiz.?şeklinde konuştu.

RAHATSIZLIĞI OLANLAR DOKTORLARINA BAŞVURSUN

Hastalığı ve rahatsızlığı bulunanların oruç tutmadan önce doktorlarına başvurması gerektiğini aktaran Özpay, ?Ramazanda karşılaşabilecek problemlerden bir tanesi reflü şikayeti olabilir. Uzun süre aç kalmak ve daha sonra yenilen yemeklerle beraber midede yaşanan sıkıntıyı en aza indirmek için mümkün olduğunca iftar ve sahur arasında az ve sık öğünler halinde beslenmek gerekir. Acı, ekşi, baharatlı kızartma ve kavurma türü yemeklerden uzak durmakta fayda var. Oruç tutması riskli gruplar olabilir. Bu grup doktorlarının tavsiyesiyle oruç tutup tutamayacaklarına karar verebilir.? dedi.

Haftanın Öne Çıkanları

ALİ BABA´DA CİNAYET

2017-05-18 06:00 - Gündem

KİTAP KAFE HİZMETE GİRDİ

2017-05-16 07:00 - Gündem

İFTAR VE SAHUR MENÜLERİNE DİKKAT

2017-05-23 06:00 - Gündem

Öğrencilere "İlk Yardım Eğitimi"

2017-05-18 06:00 - Gündem

SİVAS KALE CAMİİ

2017-05-17 06:00 - Gündem

BÜYÜK BAŞKAN GÜVEN TAZELEDİ

2017-05-23 05:59 - Gündem

Sivas, Türkiye tarihinde önemli bir şehir

2017-05-17 06:00 - Gündem

HEM KAFE HEM MÜZE

2017-05-22 07:00 - Gündem

ÖĞRENCİLERDEN HAYATI KOLAYLAŞTIRAN PROJELER

2017-05-17 06:00 - Gündem

İÇİMİZDEN BİRİ: BURHAN BİLGET

2017-05-22 07:00 - Gündem

İlgili Haberler

Çöl Tozu Geliyor

14:57 - Gündem

Can Güvenliğiniz İçin Kurallara Uyun!

14:42 - Gündem

Sivas Belediyesi Aba Altından Sopa Gösterdi

14:26 - Gündem

Hastane Randevularında Yeni Dönem

14:20 - Gündem

Hilmi Ataseven Neden İstifa Etti? Sivas İrade'ye Konuştu

12:25 - Gündem

Günün Manşetleri

Gazetecilerden Sivasspor’a Baklava

14:45 - Spor

Can Güvenliğiniz İçin Kurallara Uyun!

14:42 - Gündem

Sivas Belediyesi Aba Altından Sopa Gösterdi

14:26 - Gündem

Şimdiki Aklınızla Geriye Dönseniz Ne Yapardınız?

12:43 - Röportajlar

Hilmi Ataseven Neden İstifa Etti? Sivas İrade'ye Konuştu

12:25 - Gündem