USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

?Adalet Bunun Neresinde??

?Adalet Bunun Neresinde??

?Adalet Bunun Neresinde??
16-09-2013 18:09
Google News


Açıklamada,‘Alanda uygulanacak projenin maliyeti belediye ve bilirkişi heyetlerinin raporlarına göre 660 milyon liradır. Bu maliyetin 330 milyonu yapım işi ve müteahhit karıdır. Kalan 330 milyonun içerisinden sadece 110 milyonu buranın mülkiyet sahiplerine düşmektedir.

ERSAN ARSLAN

Belediyemiz ise kamu yararı maskesi altında 220 milyon liralık kısmını, 80.000 m2’lik alan içerisinde 13.500 m2’lik arsa payına rağmen sahiplenme gayreti içerisindedir. Adalet bunun neresindedir?’ ifadelerine yer verildi.

Bir grup Eski Sanayi esnafı Sivas Belediyesi’nin sanayi sitesindeki tutum ve uygulamalarına tepki gösterdi. Eski Sanayi Sitesi’nde ortak basın açıklaması yapan mülkiyet sahipleri ve esnaflar, Sivas Belediyesi’nin haksız uygulamalara imza attığını savundu.

Sanayi esnafı ve mülkiyet sahipleri adına basın açıklamasını yapan, Eski Sanayi Sitesi esnaf ve mülkiyet sahiplerinden Servet Dirlik, Belediye Başkanı Doğan Ürgüp’ün, kamuoyu önünde uzlaşmacı, yumuşak huylu, adil bir görüntü sergilemesine rağmen esnafla ve halkla görüşmelerinde gerek üslup, gerekse uygulamayla tamamen agresif ve uzlaşmadan uzak tarzının herkes tarafından bilindiğini söyledi.

Dirlik, ‘Bizi böyle bir açıklamaya mecbur eden durum, birçok farklı uygulamada görüldüğü üzere uzlaşma ve uyum söylemleri ile işbaşına gelen ve şehrimizi 4,5 yıldır yöneten ama çözümden, uzlaşmadan uzak bir belediye başkanımızın varoluşudur.

Başkanımızın kamuoyu önünde uzlaşmacı, yumuşak huylu, adil bir görüntü sergilemesine rağmen esnafla ve halkla görüşmelerinde gerek üslup, gerekse uygulamayla tamamen agresif ve uzlaşmadan uzak tarzı herkes tarafından bilinmektedir. Yaptığı basın açıklamaları ve sürekli değişen fikirleri ile birlikte kamuoyu bizzat kendisi tarafından yanıltılmaktadır.

Yanlış bilgilendirilmek suretiyle ise huzura ve sükûna çok ihtiyacımızın olduğu şu hassas günlerde toplumsal ahengin bozulmasına ve burada sanatını icra etmek isteyen, çoluk çocuğunun nafakasının peşinde olan esnaf ve sanatkârın mağdur edilmesine de sebep olmaktadır.

Uygulamalarını teknik bilirkişilerin, teknik bilgi sahiplerinin uyarılarına, hatta belediye meclisinde almış olduğu tartışmalı kararlara rağmen sürdürmekte inatçı ruh halini ise topluma ayrıcalık ve kararlılık olarak sunmaya çalışmaktadır.

Bu sürecin mağdurları olarak birçok maddi ve manevi sıkıntıya uğrayan, bizler ise tabi ki onun kadar medyatik olamıyor ve meramımızı anlatamıyoruz. Konunun ayrıntılarını bilmeyenler ise bizi haksız ve çözüm istemeyen birileri gibi görebilmektedir’ ifadelerini kullandı.

‘ADALET BUNUN NERESİNDE?’

Eski Sanayi mülkiyet sahibi ve esnaflarından Servet Dirlik, daha sonra bu konuda yaşanan süreci ve sanayi esnaflarının taleplerini dile getirdi.

Eski sanayi sitesinde uygulanacak projenin bilirkişi raporlarına göre 660 milyon lira olduğunu, bunun 330 milyon lirasının yapım işi ve müteahhit karı olduğunu, geriye kalan 330 milyon liralık diğer kısımdan sadece 110 milyon liranın mülkiyet sahiplerine dağıtıldığını belirten Dirlik, belediyenin ise 80 bin metrekarelik alanda 13 bin 500 metrekarelik arsa payına rağmen bu karın 220 milyon lirasını sahiplenmenin gayreti içerisinde olduğunu ileri sürdü.

Dirlik, şu ifadeleri kullandı:

‘Eski sanayi esnafları olarak Doğan Ürgüp yönetiminin iş başına gelmesinden 5 ay sonrasında başlamak üzere Sivas Belediyesi’nden Eski Sanayi Bölgesi ile ilgili dönüşüm konusundaki niyetimizi ifade etmek suretiyle ilk olarak biz talepte bulunduk.

O dönemde imar tadilatlarının yapılarak mülkiyet sahiplerinin kendi yapılaşmalarını sağlaması kaydıyla yapılacak dönüşümün gerçekleştirilmesi konusundaki fikirlerimizi defaetle arz ettik.

Belediye, Eski Sanayi esnaflarının talebi ile ilgili mevcut alanda bir proje çalışmasını İstanbul’da başlattığını kamuoyuyla paylaştı.

Dönüştürülecek alan bir sanayi sitesi olması nedeniyle buradaki esnaf ve sanatkârın işlerini sürdürebilmesi ve hizmetlerine devam edebilmeleri için bir yer gösterilmesi taleplerimiz de o dönemde yapıldı.

Adına Turkuaz denilen içinde otel ve AVM bulunan proje bu çalışma ile uzaktan yakından ilgili olmayan çok farklı bir projedir. Projedeki bu farklılık ilk bakışta zenginlik olarak görülmekte fakat teknik adamlar ve bilirkişi raporlarından da anlaşılacağı üzere yasal dayanaktan yoksun ve hayata geçirilmesi imkânsız projedir.’

Diğer taraftan kamuoyunun dikkatine arz etmek istediğimiz bir önemli husus da şudur. Alanda uygulanacak projenin maliyeti belediye ve bilirkişi heyetlerinin raporlarına göre 660 milyon liradır. Bu maliyetin 330 milyonu yapım işi ve müteahhit karıdır. Kalan 330 milyonun içerisinden sadece 110 milyonu buranın mülkiyet sahiplerine düşmektedir. Belediyemiz ise kamu yararı maskesi altında 220 milyon liralık kısmını, 80.000 m2’lik alan içerisinde 13.500 m2’lik arsa payına rağmen sahiplenme gayreti içerisindedir. Adalet bunun neresindedir?

Belediye tarafından yapılan bu çalışmalarda, gerek proje, gerekse kamulaştırma faaliyetlerinin belediyeye muvafakat verenlerin sayısı ile vermeyenlerin sayısı arasında kamuoyunu yanıltacak yanlış bilgiler aktarılmaktadır.

Halen resmi olarak onaylanmış bir proje olmamasına rağmen, muvafakat verenlere vaatlerde bulunmakta, ayrıntı ve belge isteyenlere ise baskı uygulanmaktadır. Belediyenin teklifini kabul etmeyenlerin işyerleri kapatılarak, belediye yetkileri acımasızca ve haksızca kullanılmaktadır.

Kamuoyuna ‘yeni işyerlerini hazırladık’ denilirken, hazırlandığı söylenen dükkânların ihtiyaca cevap verip vermediği, metrekare büyüklükleri, kaç esnafın ihtiyacını karşıladığı bilgileri ustaca gizlenmektedir.

Mevcut bölgedeki iş yerlerine biçilen değer ile bilirkişi raporlarında ortaya çıkan rakamlar arasında uçurumlar vardır. Diğer taraftan yapılacak olan yerlerin değerleri de fahiş fiyatlarla sunulduğundan uzlaşma yolu tıkanmakta ya da yılları alın teri hiçe sayılarak başkalarının kazançlarına feda edilmesi planlanmaktadır.

Bu projenin bütün aşamalarının İstanbul’da yaşayan ve her taşın altından çıkan bir danışmanın üzerinden yürütülmesi manidardır ve kuşkuları artırmaktadır.’

‘BAŞKANLA GÖRÜŞMEYE HAZIRIZ’

Belediye Başkanı Doğan Ürgüp ile bu konuyu canlı yayında da konuşabileceklerini belirten Dirlik, Ürgüp’ün sanayi sitesine gelerek esnafla bu konuyu birebir görüşmesini istediklerini söyledi.

Başkan Ürgüp’ün çıktığı televizyon programlarında her türlü oturuma katılabileceğini, sanayi esnafı ile bilgi alışverişinde bulunabileceğini beyan ettiğini söyleyen Dirlik, ‘Biz de sayın başkanımızı sanayi esnafı olarak burada bekliyoruz. Canlı yayında bizim sorularımızı ve kendinin burada yapmak istediği projeyi tartışarak kamuoyu önünde tartışalım. Sivas halkına burada yapılmak istenenleri ve buradaki insanların mağdur edildiğini gözler önüne sermek istiyor ve sayın başkanımızı buraya davet ediyoruz’ dedi.

Dirlik, sözlerini şu şekilde noktaladı:

‘ Öncelikle Revizyon imar planında belirtilen Küçük Sanayi Sitesi’nin alt yapı çalışmaları bedeli mukabilinde yapılmalıdır. Esnafların ve sanatkârların burada kendi iş yerlerini, kendi imkânlarıyla planlı bir alanda güncel ihtiyaçlara cevap verecek şekilde yapmalarına imkân ve zaman sağlanmalıdır.

Mülkiyet değerleme çalışmalarının bilirkişi raporları dikkate alınarak revize edilmesi ve mülkiyet hakkına saygı gösterilmesi doğal ve yasal bir isteğimizdir.

Bu alanda uygulanacak proje ile ilgili kamuoyunun ve teknik bilgilere haiz kişilerin farklı görüşleri olmasına rağmen bu husus bizim yetki ve bilgi alanımızın dışındadır. Bizi ilgilendiren husus burada yapılacak konut ve ticaret alanlarından alış verişe ya da takasa mecbur edilmememizdir. Aksi takdirde danışıklı bir dövüşün piyonu olacağımıza dair kuşkularımız artmaktadır.

Burada yapılan çalışmalar için muvafakat verenlerin isimleri ve mülkiyetlerinin m2’si ile muvafakat vermeyenlerin isimleri ve mülkiyetlerinin m2’lerini resmi yazı başlığında talep etmekteyiz.  Taleplerimizin karşılanması önemli bir isteğimizdir.

Sayın Bakanımız İsmet Yılmaz ve Sayın milletvekilimiz Hilmi Bilgin’in de bulunduğu toplantıda Sayın Hilmi Bilgin’in hakem tayin edilmesine olumlu görüş bildiren Belediye Başkanı Doğan Ürgüp’ün bugüne kadar herhangi bir görüşme ortamı hazırlamadığını bilmemize rağmen belirttiğimiz hususlar ile ilgili belediye başkanımızla, kamuoyunun bilgisi ve gözlemi altında müşahitler ile birlikte her ortamda görüşmeye hazırız.

Her mülkiyet sahibinin düşüneceği ve isteyeceği yasal ve doğal şartların yerine getirilmesi halinde hiçbir kuruma ya da kişiye zorluk çıkarmayacağımız Sivas kamuoyuna taahhüdümüzdür.

Uygulama biçimi, yöntem, takip eden usuller açısından hatalı, şüphe arz eden, eşitlik ve adalet prensiplerinden yoksun bu gidişata rağmen, ruhsatlı işyerlerinin ruhsatlarının da iptali gibi sorumsuz bir karara katılarak adeta ekmeklerimize kan doğrayan belediye meclis üyelerini sorumlu davranmaya, vicdan muhasebesine davet ediyoruz.

Belediye Başkanı hakkında gerek kurumsal, gerekse şahsen göstermiş olduğu keyfiyete istinaden, yasal yollara da başvuracağımız, maddi ve manevi davalar açacağımız aşikârdır.’

Esnaflar basın açıklamasının ardından işyerlerine döndü.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
04.05.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!