Gazze'de açlıktan hayatını kaybedenlerin sayısı 289'a yükseldi

Gazze'de açlıktan hayatını kaybedenlerin sayısı 289'a yükseldi
İsrail'in ablukası nedeniyle kıtlık yaşanan Gazze'de açlıktan hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 8 artarak 115'i çocuk olmak üzere 289'a yükseldi. İsrail ordusunun gün içerisinde düzenlediği saldırılarda 4 Filistinli hayatını kaybetti.

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı Genel Müdürü Munir el-Burş, yaptığı açıklamada, açlıktan hayatını kaybedenlere ilişkin son bilgileri paylaştı.

İsrail'in yoğun saldırıları ve ablukası altındaki Gazze Şeridi'nde açlığın can almaya devam ettiğini vurgulayan Burş, son 24 saatte 8 Filistinlinin daha açlık ve yetersiz beslenme nedeniyle yaşamını yitirdiğini belirtti.

Burş, Gazze Şeridi'nde 7 Ekim 2023'ten bu yana açlıktan hayatını kaybedenlerin sayısının 115'i çocuk olmak üzere 289'a yükseldiğini kaydetti.

Birleşmiş Milletlerin (BM) desteklediği Entegre Gıda Güvenliği Aşama Sınıflandırması (IPC) tarafından yayımlanan son raporda, "15 Ağustos 2025 itibarıyla Gazze kentindeki kıtlığın felaket seviyesi olarak bilinen 5. seviyede olduğunun kanıtlarla doğrulandığı" bildirilmişti

IPC'nin raporunda "22 ay süren acımasız çatışmaların ardından Gazze Şeridi'nde yarım milyondan fazla insan açlık, yoksulluk ve ölümle karakterize felaket koşullarıyla karşı karşıya." tespitine yer verilmişti.

İsrail'in kıtlığı dayattığı Gazze'de bir bebek daha açlıktan hayatını kaybetti

Gazze kentinin batısında bulunan El-Ehli Baptist Hastanesi'nden konuya ilişkin bilgi verildi.

Hastaneden yapılan açıklamada, Asya Ebu Ayde isimli kız bebeğin açlık ve yetersiz beslenme nedeniyle hayatını kaybettiği ifade edildi.

Gazze "açlıktan" ölüyor

İsrail'in saldırıları ve insani yardım girişini kısıtlayan sıkı ablukası altındaki Gazze Şeridi, açlığın yayıldığı, su, ilaç, tıbbi gereçler ve hijyen malzemesinin bulunamadığı insani felaketi yaşıyor.

Başta çocuklar olmak üzere, Gazze Şeridi'nde açlık nedeniyle ölümler artıyor. Yerel ve uluslararası çevreler, İsrail'in "açlığı ve susuzluğu silah olarak" kullandığını belirtiyor.

Sivil altyapıyı da tahrip ederek Gazze'nin yüzde 88'ini yıkan İsrail ordusu, sürgün emirleriyle yerinden ettiği Filistinlileri sık sık barındıkları bölgelerde hedef alıyor.

Nüfusu yaklaşık 2,3 milyon olan Gazze'de İsrail'in saldırıları ve sürgün emirleriyle yerinden edilenlerin sayısının 2 milyona ulaştığı, çok sayıda kişinin defalarca yerinden edildiği belirtiliyor.

Temel malzemelerden yoksun şekilde yerinden edilen Filistinliler, derme çatma çadırlarda veya aşırı kalabalıklar içinde hijyen malzemelerinin eksikliğinde lavaboların bile yetersiz olduğu, bulaşıcı hastalıkların yayıldığı okullarda hayatta kalmaya çalışıyor.

İsrail ordusu sivil noktalara saldırılar düzenledi

Hastane kaynaklarından alınan bilgiye göre, İsrail askerleri, Gazze kentinin güneyindeki Zeytun Mahallesinde yer alan Şuheda Zeytun Okulunu bombaladı.

Saldırıda Filistinli 1 kadın yaşamını yitirdi.

Konutları havaya uçurma eylemleri yoğunlaştı

İsrail ordusu ayrıca Gazze'deki Cibaliya'nın yanı sıra Zeytun ve Şucaiyye mahallelerinde yer alan konutları havaya uçurduğu saldırıları ciddi şekilde artırdı.

Bu saldırıların günlerdir gerçekleştirilen eylemlerin en şiddetlisi olduğu kaydedildi.

Ayrıca Zeytun mahallesine yoğun hava saldırısı düzenlendi.

Yardım bekleyenler hedef alındı

İsrail askerleri Gazze Şeridi'nin orta kesimindeki Netzarim bölgesinde insani yardım bekleyen Filistinlilerin üzerine ateş açtı.

Saldırıda 2 Filistinli hayatını kaybetti, yaralananlar oldu.

Gazze Şeridi'nin güneyinde ise Refah kentindeki Şakuş bölgesinde yardım bekleyenlere açılan ateş sonucu 1 Filistinli yaşamını yitirdi.

Han Yunus kentinin merkezindeki mahalleler de ağır şekilde havadan bombalandı.

Son 24 saatte 64 Filistinli hayatını kaybetti

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in devam eden saldırılarında yaşanan can kayıpları ve yaralanmalara ilişkin son bilgiler paylaşıldı.

Son 24 saatte Gazze Şeridi'ndeki hastanelere 64 ölü ve 278 yaralının getirildiği belirtildi.

İsrail ordusunun Gazze'de 19 Ocak'ta varılan ateşkesi bozarak 18 Mart'tan bu yana düzenlediği saldırılarda 10 bin 842 Filistinlinin yaşamını yitirdiği, 45 bin 910 kişinin yaralandığı kaydedildi.

Gazze'de son 24 saatte insani yardım için bekleyenlerin hedef alındığı saldırılarda 19 Filistinlinin hayatını kaybettiği, 123 kişinin yaralandığı kaydedildi. Böylece Gazze'de 27 Mayıs'tan bu yana İsrail-ABD güdümlü "Gazze İnsani Yardım Vakfı" tarafından kurulan sözde yardım dağıtım noktalarında Filistinlilerin hedef alındığı sistematik saldırılarda öldürülenlerin sayısının 2 bin 95'e, yaralananların sayısının da 15 bin 431'e ulaştığı aktarıldı.

İsrail'in Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten beri düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısının ise 62 bin 686'ya, yaralıların sayısının da 157 bin 951'e yükseldiği bildirildi.

Gazze Şeridi'nde enkaz altında hâlâ binlerce ölü olduğu belirtiliyor.

Ayrıca İsrail'in sınır kapılarını kapatıp yardım girişini kısıtlayarak kıtlığa sürüklediği Gazze'de son 24 saatte 8 Filistinlinin daha açlıktan hayatını kaybettiği, 7 Ekim'den beri açlık nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısının 115'i çocuk olmak üzere 289'a çıktığı vurgulandı.

Gazze'deki hükümet: İsrail'in Gazze kentini işgal planı yeni bir insani felaketin habercisi

Hükümetin Medya Ofisinden yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in Gazze kentini işgal planı sert bir şekilde kınanarak, "Söz konusu işgal planı, 500 binden fazlası çocuk olmak üzere 1,3 milyondan fazla kişinin yaşadığı Gazze kentinde ciddi bir tırmanış ve 100 binlerce sivil için doğrudan bir tehdit oluşturuyor." ifadelerine yer verildi.

Herhangi bir işgal girişiminin, özellikle Gazze kenti ve kuzeydeki sağlık sisteminin planlı olarak tahrip edilmesi ve hastanelerin tam kapasiteyle çalışamaz hale gelmesi durumunda büyük bir savaş suçu teşkil edeceği, bu durumun da insani krizi derinleştireceği ve binlerce hayatı tehlikeye atacağı vurgulandı.

Bu tehditlerin, İsrail'in toplu katliam ve zorla göç ettirme niyetini ortaya koyduğuna dikkati çekilerek; uluslararası topluma, Birleşmiş Milletlere ve tüm insan hakları kurumlarına "işgali engellemek, işlenen katliamı durdurmak, sivilleri korumak ve kentteki sağlık sisteminin işlevselliğini garanti altına almak için yasal ve uluslararası sorumlulukları gereği derhal harekete geçme" çağrısında bulunuldu.

Açıklamada ayrıca, Filistin halkının topraklarında büyük bir kararlılıkla direnmeye devam edeceği ve tüm bu suç politikalarının halkın iradesini kıramayacağı yinelendi.

Filistin: İsrail’in Gazze’yi işgali 2 milyon sivili felakete sürükleyecek

Filistin Dışişleri Bakanlığı yaptığı yazılı açıklamada, İsrail’in Gazze kentini işgal planının, bölgede yaşayan 2 milyondan fazla sivilin hayatını tehlikeye atacağı değerlendirmesini yaptı.

Açıklamada, "Gazze'nin işgali soykırımı ve açlığı derinleştirecek. Kentin yaşam altyapısı tamamen çökecek ve milyonlarca sivili felakete sürükleyecek." ifadeleri kullanıldı.

Gazze’deki açlığın doğal nedenlerden değil, İsrail’in kasıtlı bir politika olarak "savaş silahı" olarak kullandığı kuşatma ve yardımı engellemesinden kaynaklandığı vurgulandı.

"Uluslararası toplumun bu açlığı durdurmaktaki başarısızlığı, ülkelerin ve kurumların ahlaki değerlerini ağır biçimde zedeliyor." sözlerine yer verilen açıklamada, Birleşmiş Milletler’in dahi İsrail’in Gazze’de açlık suçu işlediğini ilan etmesine rağmen, uluslararası toplumun harekete geçmemesinin kabul edilemez olduğu vurgulandı.

Açıklamada, uluslararası toplumun binlerce hayatı kurtaracak bağlayıcı uluslararası adımlar atması çağrısı yapıldı.

İsrail, Gazze kentini işgal kararı almıştı

İsrail Güvenlik Kabinesi, 8 Ağustos'ta bölgenin kuzeyindeki Gazze kentinin işgal edilmesine yönelik plana onay vermişti.

Başbakan Binyamin Netanyahu, kabine toplantısı öncesi verdiği bir röportajda, Gazze Şeridi'nin tamamını işgal etmeyi hedeflediklerini söylemişti.

İsrail basınında yer alan haberlerde de ordunun Gazze'nin geri kalanını işgal etme emri aldığı, ancak bu adımın eylül ayından önce hayata geçirilmesinin beklenmediği aktarılmıştı.

Plana göre ilk aşamada yaklaşık bir milyon Filistinli güneye kaydırılacak, kent kuşatılacak ve yoğun saldırılar sonrası işgal edilecek.

İkinci aşamada ise büyük ölçüde harabeye dönmüş olan Gazze'nin merkezindeki mülteci kamplarının işgali öngörülüyor.

İsrail, 1967'den 2005'e kadar 38 yıl boyunca Gazze Şeridi'ni işgal altında tutmuştu. Bugün yaklaşık 2,3 milyon Filistinlinin yaşadığı Gazze Şeridi 18 yıldır ağır bir abluka altında bulunuyor.

Filistin'den ABD'ye "İsrail'in yıkıcı politikaları karşısında sorumluluk alma" çağrısı

Filistin Devlet Başkanlığı Sözcüsü Nebil Ebu Rudeyne, yaptığı yazılı açıklamada, "İşgalci İsrail'i; saldırılarını durdurmayarak halkımıza zorunlu göçü ve açlığı dayatan, Batı Şeria'da da yerleşim faaliyetleri ve yerleşimci terörünü sürdürmeyi amaçlayan politikalarına karşı uyarıyoruz." ifadelerine yer verdi.

ABD'yi İsrail'in "yıkıcı politikaları" karşısında sorumluluk almaya çağıran Ebu Rudeyne, söz konusu politikaların bölgede kaosa yol açabileceği uyarısında bulundu.

Ebu Rudeyne, "İşgalci devlet, uluslararası toplumun savaşın durdurulması ve Gazze'deki soykırım ile ablukanın sonlandırılması çağrılarını görmezden geliyor. Filistin halkına karşı kapsamlı saldırılarını sürdürmede ısrar ediyor. " ifadelerini kullandı.

Filistin tarafının, ABD'nin tüm bunlar karşısındaki sessizliğini "haksız ve sorumsuz" bulduğunu vurgulayan Ebu Rudeyne, tüm dünyayı uluslararası meşruiyeti ve hukuku hiçe sayan, uluslararası kınamaları görmezden gelen İsrail'e karşı ciddi şekilde harekete geçme çağrısında bulundu.

Filistin topraklarını gasbeden İsrailliler, Batı Şeria'da Filistinlilere saldırdı

Sivil toplum kuruluşu olan Bedevi Haklarını Savunma Örgütü'nün (BEYDER) açıklamasına göre toprakları gasbeden İsrailliler, El Halil, Eriha, Ramallah ve Nablus'a saldırılar gerçekleştirdi.

Açıklamaya göre, Eriha kentinin kuzeyindeki Şelal Avce bedevi topluluğu sakinleri, İsraillilerin yeni saldırıları ve provokasyonlarına maruz kaldı.

Nablus'un güneyindeki Duma beldesinde ise Şekara bedevi topluluğuna düzenlenen baskında İsrailliler, Filistinlilerin evleri arasında dolaştı, onları provoke ederek fotoğraflarını çekti.

Filistin topraklarını gasbeden İsrailliler ayrıca Kuzey Ağvar bölgesinde Filistinlilerin tarım arazilerine ulaşmalarını engelledi, bir Filistinli çalışmakta olduğu arazisinden çıkarıldı.

Bölge sakinleri üzerinde baskı oluşturma ve Filistinlilerin topraklarını ele geçirme girişimlerinin bir parçası olarak gerçekleştirildiği ifade edilen açıklamada, İsrail güçlerinin, geçen yıl da aynı bölgede pek çok aileyi evlerinden zorla göç ettirdiği anımsatıldı.

62 yaşındaki Filistinli darbedildi

Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre ise El Halil kentinin kuzeyindeki Halhul beldesinde İsrailliler, tarım arazisinde çalıştığı sırada 62 yaşındaki Filistinli Mustafa Melhem'i darbetti.

Darbedilen Filistinli tedavi için hastaneye kaldırıldı.

Filistinli aktivist Usame Muhamera, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsraillilerin, El Halil'in güneyindeki Mesafir Yatta bölgesindeki Hamra'da Filistin topraklarını buldozerlerle yerle bir ettiğini belirtti.

Filistin Kurtuluş Örgütü'ne (FKÖ) bağlı Ayrım Duvarı ve Yahudi Yerleşim Birimleriyle Mücadele Konseyi raporuna göre, toprakları gasbeden İsrailliler, temmuzda Batı Şeria'da 466 saldırı düzenledi.

Bu saldırılar sonucunda 4 Filistinli hayatını kaybetti, 50 aileden oluşan iki Bedevi topluluğu bulundukları yerden zorla göç ettirildi. Ayrıca 15 yeni kaçak yerleşim noktasının kurulmaya çalışıldığı kaydedildi.

Gazze'deki soykırım saldırılarıyla eşzamanlı olarak, İsrail ordusu ve Filistin topraklarını gasbeden İsrailliler, Kudüs dahil, Batı Şeria’da, en az 1015 Filistinliyi öldürdü, yaklaşık 7 bin kişiyi yaraladı ve 18 bin 500'den fazlasını da gözaltına aldı.

İsrail, Batı Şeria'da düzenlediği baskınlarda 9 Filistinliyi gözaltına aldı

Filistin resmi ajansı WAFA'da yer alan habere göre, İsrail askerleri, Nablus, Cenin, Tulkerim ve El Halil başta olmak üzere Batı Şeria'nın farklı bölgelerine baskınlar düzenledi.

İsrail güçleri, Nablus'un kuzeyindeki Maacin ve Cebel mahalleleri ile doğusundaki Balata Mülteci Kampındaki evlere baskın düzenledi, 4 Filistinliyi gözaltına aldı.

İsrail askerleri ayrıca Tulkerim'in kuzeyindeki Illar beldesine baskın düzenledi. Üniversite öğrencisi Mikdad Şedid, evine düzenlenen baskın sonrası gözaltına alındı.

Cenin kentinin güneyindeki Kabatiya beldesinde bir Filistinlinin evi de İsrail askerleri tarafından kuşatıldı. Evi kuşatılan Filistinli gözaltına alındı.

El Halil kentinin güney ve kuzeyine düzenlenen baskınlarda 3 Filistinli gözaltına alındı.

İsrail askerleri ayrıca El Halil'in batısındaki İdna beldesinde bir Filistinliyi aracından zorla indirdikten sonra darbetti. Ağır şekilde darbedilen genç tedavi için hastaneye kaldırıldı.

İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırı başlattığı 7 Ekim 2023'ten bu yana işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te de Filistinlilere yönelik gözaltı, baskın ve saldırılarda artış yaşanıyor.

Bu sürede İsrail askerleri ile Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin saldırılarında 1000'in üzerinde Filistinli öldürüldü, yaklaşık 7 bin kişi yaralandı, 18 bin 500'den fazla kişi de gözaltına alındı.

İsrail, Gazze'den alıkoyduğu 13 Filistinliyi aylar süren işkenceden sonra serbest bıraktı

Uluslararası Kızılhaç Komitesinden (ICRC) yapılan açıklamada, "13 Filistinli serbest bırakılarak Kerem Ebu Salim Sınır Kapısı'ndan El-Aksa Şehitleri Hastanesi’ne nakledildi. Ekibimiz, aileleriyle iletişim kurmalarını ve yeniden bir araya gelmelerini sağladı." ifadesi kullanıldı.

Kızılhaç'ın mart ayından bu yana 5'i kadın olmak üzere 255 Filistinlinin İsrail tarafından tek taraflı şekilde serbest bırakılmasına aracılık ettiği ve bu kişilerin Gazze'deki ailelerine kavuşmalarına yardımcı olduğu kaydedildi.

İsrail'in alıkoyduğu Filistinlilerin isimlerini bildirmesi ve ziyaret hakkı tanıması gerektiği vurgulanan açıklamada, "Uluslararası insancıl hukuk uyarınca, esirlere insanca muamele edilmeli, makul gözaltı koşulları sağlanmalı ve aileleriyle iletişim kurabilmeleri garanti altına alınmalıdır." ifadelerine yer verildi.

Filistinli eski esirlerin aktardıklarına göre, birçok esir, İsrail hapishanelerinde yetersiz beslenme ve ağır işkenceler nedeniyle yaşadığı sağlık sorunları neticesinde serbest bırakılıyor.

Filistinli Esirler Cemiyeti daha önce yaptığı açıklamalarda, İsrail'in Gazze'den binlerce Filistinliyi tam bir gizlilik içinde alıkoyduğunu ve en ağır zararları vermeyi amaçlayan korkunç koşullara maruz bıraktığını belirtmişti.

İsrail, ABD'nin de desteğiyle 22 aydır Gazze Şeridi'nde katliam, aç bırakma, yıkım ve zorla yerinden etmeye dayalı bir savaş yürütüyor. Tel Aviv yönetimi, Uluslararası Adalet Divanı'nın bu saldırıları durdurmaya yönelik karar ve çağrılarını ise görmezden gelmeye devam ediyor.

İsrail'in Gazze'ye saldırılarında çoğu çocuk ve kadın olmak üzere 62 bin 686 Filistinli hayatını kaybetti, 157 bin 951 kişi yaralandı. 9 binden fazla kişi kaybolurken 100 binlerce kişi yerinden edildi. İsrail'in dayattığı kıtlık nedeniyle ise 115’i çocuk olmak üzere 289 kişi yaşamını yitirdi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.