Güneş ve rüzgar, artan elektrik ihtiyacında öne çıktı
Uluslararası düşünce kuruluşu Ember'in Türkiye ve Kafkasya Bölge Lideri Ufuk Alparslan, yenilenebilir enerji kaynaklarının yalnızca fosil yakıtlara alternatif olmaktan çıkarak dünyada artan elektrik talebinin karşılanmasında giderek daha belirleyici hale geldiğini belirtti.
Alparslan, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, geçen yıl dünya genelinde elektrik talebinin bir önceki yıla göre 849 teravatsaat arttığını söyledi. Aynı dönemde temiz enerji kaynaklarından üretilen elektrikte 887 teravatsaatlik artış yaşandığını aktaran Alparslan, “Bu, dünyada elektrik talebinin karşılanmasında yenilenebilir enerjinin rolünün giderek güçlendiğini ortaya koydu.” dedi.
Yenilenebilir enerjinin artık yalnızca fosil yakıtların yerini almakla kalmadığını, yeni elektrik talebinin karşılanmasında da önemli rol oynadığını vurgulayan Alparslan, geçen yıl güneş enerjisinden elektrik üretiminin 636 teravatsaat, rüzgar santrallerinden elektrik üretiminin ise 205 teravatsaat arttığına dikkati çekti.
Alparslan, “Gelecek dönemde fosil kaynaklardan yenilenebilir enerjiye geçiş yalnızca güneş ve rüzgar santrallerinin üretim kapasitesindeki artışla değil, sanayi, ulaşım ve binalarda fosil yakıtlı enerji tüketiminin de elektrifikasyonuyla tamamlanacak.” ifadelerini kullandı.
Yenilenebilir enerjinin sanayileşme, elektrikli ulaşım, iklimlendirme ve veri merkezleri gibi alanlardan kaynaklanan yeni elektrik talebini karşılayan temel kaynaklardan biri haline geldiğini belirten Alparslan, ulaşım, binalar ve sanayi gibi sektörlerde elektrifikasyonun hızlanmasıyla elektrik ihtiyacının daha da artacağını kaydetti.
Alparslan, “Son yıllarda rüzgar ve güneşte rekor kapasite kurulumu gerçekleşti. Rüzgar ve güneş enerjisindeki rekorların, geleceğin artan elektrik ihtiyacını karşılayabilmek için daha da yukarı taşınması gerekecek.” diye konuştu.
Güneş ve rüzgarın payı büyüyor
Ember'in ülke raporlarına göre Çin, elektrik talebinin en hızlı arttığı ülkelerin başında geliyor. Bu artışla birlikte yenilenebilir enerji, ülkenin ilave elektrik ihtiyacının karşılanmasında daha fazla öne çıkıyor. Geçen yıl Çin'de elektrik üretiminin yüzde 42'si temiz enerji kaynaklarından sağlandı. Rüzgar ve güneş enerjisinin toplam elektrik üretimindeki payı yüzde 22'ye ulaştı. Fosil yakıtlardan elektrik üretimi ise 56 teravatsaat geriledi.
Hindistan da yenilenebilir enerji üretimini artıran ülkeler arasında yer aldı. Ülkede elektrik talebi geçen yıl 49 teravatsaat yükselirken yenilenebilir kaynaklardan elektrik üretimi 98 teravatsaat arttı. Bu artışın 53 teravatsaati güneş, 22 teravatsaati rüzgar ve geri kalanı hidroelektrik kaynaklarından geldi. Hindistan'da güneş enerjisinden elektrik üretim kapasitesinde geçen yıl rekor artış yaşanırken kömür santrallerinden elektrik üretimi aynı dönemde 44 teravatsaat düştü.
Brezilya'da elektrik talebi geçen yıl yalnızca 5 teravatsaat artarken güneş enerjisinden elektrik üretimi 17 teravatsaat, rüzgardan elektrik üretimi ise 9 teravatsaat yükseldi. Ülkede güneş ve rüzgarın toplam elektrik üretimindeki payı yüzde 27'ye çıkarken yenilenebilir kaynakların tamamı elektrik üretiminin yüzde 87'sini oluşturdu.
ABD'de özellikle sanayi ve veri merkezlerindeki büyüme nedeniyle elektrik talebi artmaya devam ediyor. Güneş ve rüzgar enerjisi yatırımları, ortaya çıkan yeni ihtiyacın önemli bölümünü karşılıyor. ABD'nin elektrik talebi geçen yıl 131 teravatsaat artarken güneşten elektrik üretimi 85 teravatsaat, rüzgardan elektrik üretimi yaklaşık 13 teravatsaat yükseldi. Böylece güneş ve rüzgar santralleri yeni elektrik talebinin yaklaşık yüzde 74'ünü karşıladı.
Türkiye'de yenilenebilir enerjinin payı artıyor
Türkiye de elektrik üretiminde yenilenebilir enerji kaynaklarının payını artırıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı verilerine göre Türkiye, güneş ve rüzgar enerjisi kapasitesini hızla artıran ülkeler arasında bulunuyor. Ağustos ayında yenilenebilir enerji kaynaklarının toplam elektrik üretimindeki payı yüzde 60'ın üzerine çıktı.
Kaynak:Anadolu Ajansı

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.