Karasu: “Sorun sadece zam değil, adil ücret rejimi eksikliği”
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, Türkiye’de ekonomik kriz nedeniyle eriyen ve ilan edildiği gün dahi açlık sınırının altında kalan asgari ücretin milyonlarca vatandaşı yoksulluğa mahkum ettiğini vurguladı.
Karasu, yaptığı açıklamada, “Mesele, asgari ücrete yapılacak sınırlı bir artış tartışmasının çok ötesindedir; ihtiyaç duyulan şey, insan onuruna yaraşır yaşamı güvence altına alan köklü bir ücret politikası ve adil bir ücret rejimidir” dedi.
Türkiye’de 16 milyon 619 bin işçi bulunduğunu, toplam istihdamın 32 milyon 158 bin olduğunu belirten Karasu, asgari ücret ve civarında çalışanların oranının yüzde 42’ye ulaştığını, kayıt dışı çalışanlar ve asgari ücretin biraz üzerinde veya altında gelir elde edenlerle birlikte bu oranın yüzde 50’yi aştığını kaydetti. Karasu, “Bugün Türkiye’de her iki çalışandan biri 28 bin TL ile yaşam mücadelesi veriyor” dedi.
Ekonomik kriz, yüksek enflasyon, adaletsiz vergi ve kesintiler nedeniyle ücretlerin eridiğini hatırlatan Karasu, dört kişilik bir ailenin açlık sınırının 32 bin 793 TL, yoksulluk sınırının ise 106 bin 817 TL olduğunu belirtti. Karasu, AKP iktidarını eleştirerek, mevcut düzenin çalışanları yoksullaştıran, kadın emeğini sömüren ve güvencesizliği yaygınlaştıran bir yapı olduğunu ifade etti.
Karasu, çözümün köklü bir ücret rejimi olduğunu vurguladı ve Türkiye’de çalışan herkesin insanca yaşamı güvence altına alan bir gelire ulaşmasının temel bir hak olduğunu söyledi. “Milyonların emeği; üreten, yaratan ve geleceği kuran büyük bir toplumsal güç olarak hak ettiği ücret düzeyine mutlaka kavuşacaktır. Cumhuriyet Halk Partisi olarak bu kara düzene boyun eğmeyeceğiz” dedi.
Kaynak:Adem Sabit Nalbant

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.