Zara Ziraat Odası Başkanı Şimşek: "Hammadde düşüyor ama yem fiyatları gerilemiyor"
Zara Ziraat Odası Başkanı Zeki Şimşek, hammadde maliyetlerindeki gerilemeye rağmen yem fiyatlarının düşmediğini belirterek, yem sanayisinde etkin denetim yapılması ve fiyatlar arasındaki dengesizliğin giderilmesi çağrısında bulundu.
2026 yılı üretim sezonunda yağışların etkisiyle saman, arpa ve kuru tarım ürünlerinde verimin arttığını ifade eden Şimşek, hammadde maliyetlerinin düşmesine rağmen bu durumun yem fiyatlarına yansıtılmadığını vurguladı.
"Üreticinin Ürünü Değer Kaybediyor, Yem Fiyatları Düşmüyor"
Çiğ süt tavsiye fiyatında beklenen artışın yapılmadığını ve kırmızı et fiyatlarının gerilediğini belirten Şimşek, üretici üzerindeki baskının arttığına dikkati çekti.
Üretim maliyetlerindeki düşüşün yalnızca üreticiye karşı bir gerekçe olarak kullanıldığını savunan Şimşek, şunları kaydetti:
"Arpayı 10-11 TL seviyelerinden temin eden yem üreticileri, hammadde maliyetlerindeki düşüşü yem fiyatlarına yeterince yansıtmamaktadır. Yapılan indirimler ise çoğu zaman birkaç lira ile sınırlı kalmaktadır. Süt ve et üretim maliyetinin düştüğü söyleniyor ancak market raflarındaki ürün fiyatları düşmüyor, aksine artmaya devam ediyor. Üreticinin emeği ve ürünü söz konusu olduğunda maliyetler sürekli gündeme getirilirken, aynı hassasiyetin yem sanayisi başta olmak üzere sektörün diğer paydaşları için de gösterilmesi gerekmektedir. Yem, hayvancılıkta en önemli maliyet kalemidir. Hammadde fiyatlarında yaşanan düşüşlerin yem fiyatlarına zamanında ve adil şekilde yansıtılması hem üreticinin ayakta kalması hem de sürdürülebilir hayvancılık açısından büyük önem taşımaktadır."
Şimşek, üretici ile sanayici arasında adil bir dengenin kurulması, hammadde maliyetlerindeki düşüşün yem fiyatlarına yansıtılması ve piyasanın etkin biçimde denetlenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Kaynak:Adem Sabit Nalbant

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.