Gündem

Burun Kanamasından Korkmayın

Burun Kanamasından Korkmayın

Burun Kanamasından Korkmayın
18-07-2018 07:00


HAYRULLAH AĞKAŞ

Sivas Numune Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Cemil Güler, iklim koşulları ile ilişkilendirilen burun kanamalarına ne şekilde müdahale edilmesi gerektiği ve tedavi seçenekleri hakkında bilgiler paylaştı.

Yaz aylarında havaların ısınması ile burun kanamalarının arttığını belirten Kulak Burun Boğaz (KBB) Op. Dr. Güler, ?Burun kanaması burnun içerisini döşeyen mukozadan kaynaklanan kanamalardır. Bunun ön ya da arka tarafında oluşmaktadır. Çocuklarda nedeni farklı, yetişkinlerde nedeni farklıdır. Çocuklar ve erişkinlerde daha çok burnun ön tarafında gerçekleşmektedir. Yaşlılarda ise daha çok arka tarafta gerçekleşmektedir. Burun kanaması korkulacak bir durum değildir. Yazın daha sık görülmesinin sebebi havanın kuru ve sıcak olmasıdır? dedi.

Kanamaya kılcal damarların genişlemesinin neden olduğunu ifade eden Op. Dr. Güler, ?Kuru ve sıcak havanın burun kılcal damarlarının genişlemesine neden olmasıdır. Kuru ve sıcak havaya ek olarak ateşli bir hastalık geçirmek, alerjik şikayetlerin artması, bakteriyel enfeksiyonların artış göstermesi de burun kanamalarının nedeni olmaktadır? ifadelerini kullandı.

Burun kanamalarında yapılacak müdahaleyi anlatan Op. Dr. Güler, ?Burun kanamalarında öncelikle hasta ve hasta yakınlarının sakin olması gerekmektedir. Hasta yatırılmamalı, başı arkaya doğru çevrilmemelidir. Kişi, kemik ile kıkırdak doku arasına basınç uygun süreli basınç uygulayarak, kanamayı geçiştirebilir? diye konuştu.

Op. Dr. Cemil Güler, hastaneye başvurulması gereken durumları ise şöyle sıraladı:

?Kanama tekrarlıyorsa, burna tampon yapıp, basınç uygulanmasına rağmen kanama durmuyor ise, kanama 10 dakikadan fazla devam ediyorsa, hastada diyabet, tansiyon, kanser gibi sistemik hastalıklar varsa, kemoterapik ya da kan durultucu ilaç kullanıyorsa, Kulak Burun Boğaz Hastalıkları polikliniğine başvurmalıdır.?

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER