Gündem

Kepenek Giyip, Kaval Çaldılar

Kepenek Giyip, Kaval Çaldılar

Kepenek Giyip, Kaval Çaldılar
14-01-2014 17:07


İRFAN ÖZŞEKER

Kepenek giyip,kaval çaldılar

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği işbirliğinde başlatılan 'Sürü Yönetimi Elemanı Benim' Projesi kapsamında 36 çobanın eğitimi tamamlandı.

Eğitimlerini başarıyla tamamlayan kursiyerler için Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Konferans Salonu'nda sertifika töreni düzenlendi.

Sürü yönetimi elemanı veya sürü yöneticisi olmaya aday kişilere yönelik İl/İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, İş-Kur İl Müdürlüğü, İlçe Halk Eğitim Müdürlüğü ve Ulaş Tarım İşletmesi Müdürlüğü tarafından ortak yürütülen eğitim programı 11.12.2013 – 31.12.2013 tarihleri arasında düzenlendi.

Katılım sağlayan 36 kursiyere koyun ağılı ve keçi barınağı kurabilme, koyun ve keçi ırkını seçebilme, küçükbaş hayvanların beslenme ve bakımını yapabilme, çoğaltabilme, bulaşıcı ve yetiştirme hastalıklarına karşı koruyabilme ve mücadele edebilme, biyogüvenlik uygulamalarına hakim olma, sağım yapabilme konularında Ulaş İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü teknik elemanlarınca, teorik ve Ulaş Tarım İşletmesi Müdürlüğü’nde uygulamalı eğitim verilmiştir. Eğitim sonunda yapılan değerlendirme ile kursiyerlerin tamamı eğitimi başarı ile tamamlayarak, sertifika almaya hak kazandılar.

Sivas İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Konferans salonunda yapılan sertifika dağıtım törenine Vali Yardımcısı Vefa Kaya, Ulaş Kaymakamı Ali Altınkaynak, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İhsan Aslan, İş-Kur İl Müdürü Nabi Soysal, Halk Eğitim Müdürü Nihat Mazlum ve kursiyerler katıldı.

Kursiyerlerden İhsan Civan bu eğitim projesini düzenleyenlere teşekkür ederek ‘11 – 31 Aralık 2013 tarihleri arasında düzenlenen sürü yönetimi kursunu başarıyla tamamladık. Eğitim bizim için çok faydalı oldu. Babadan, dededen öğrendiğimiz çobanlık eğitiminin yanında bilmediğimiz faydalı olan bilgileri öğrendik. Bu eğitime emeği geçen herkese teşekkür ederim’ dedi.

EN ÖNEMLİ SORUN

Damızlık Koyun Yetiştiriciler Birliği Başkanı Ethem Doğan küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin en önemli sorunlarından birinin sürü bakıcısı olduğunu söyledi. Doğan ‘Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin bana göre en önemli meselesi sürü bakıcısıdır. Koyunculuğun önündeki en önemli sorun sürü bakıcısıdır. Bu bakımdan böyle bir projeyi hazırlayıp hayata geçiren bütün arkadaşlara teşekkür ediyorum. İyi bir sürü iyi bir koçtan geçiyor. İyi bir koçunuz varsa çok verimli bir hayvancılık yapıyorsunuz demektir. Bu bakımdan Sivas’ın geleceğinin en önemli unsurlarından birisinin koyunculuk olacağını düşünüyorum. Koyunculuk bugün gerçekten kazandırıyor. Gerçekten ilimiz için çok önemli bir kaynak ancak gerek alt yapı problemleri gerekse sürü bakıcısı konusundaki eksiklikler, sürü bakıcısının özlük hakları beraberinde göçler gerçekten küçükbaş hayvan yetiştiriciliğini tehdit etmeye devam ediyor. Bu tehditlerin önüne geçmek maksadı ile bakanlığımız, il müdürlüğümüz, valiliğimiz, özel idare, özellikle bilimsel açıdan destek veren üniversitelerimiz hepsine teşekkür ediyor katılımcı arkadaşlarımı kutluyorum. Çünkü bu mesleği devam ettirmek adına gayret ediyorlar. Kaldı ki önümüzdeki yıllar gelecekte her şey gıda üzerine kurulacak. Gıda anlamında da hayvancılık çok önemlidir. Hala ısrarla üretmeye devam eden yetiştiricilerimize teşekkür ediyorum’

EĞİTİMLER DEVAM EDECEK

İş-Kur İl Müdürü Nabi Soysal meslek kurslarında eğitimlerinin süreceğini söyleyerek şöyle konuştu ‘Ülkemizin en önemli sorunlarından biri işsizlik. İşsizliğin en önemli nedenlerinden bir tanesi de mesleksizlik. Yani işsizlerimizin kalifiye bir eleman olmamasından kaynaklanıyor. Bu bağlamda İş-Kur İl Müdürlüğü olarak aktif programlar çerçevesinde mesleği olmayanlara meslek edindirmek, mesleğinde yetersiz olanları yeterli hale getirmek ve mesleğini değiştirmek isteyenlere gerekli eğitimi vermek sureti ile bu konuda ki açığı kapatmak için çalışmalarımız devam etmektedir. Genellikle eğitim hizmetlerini hizmet sektörünün yanı sıra son iki yıl içerisinde tarım ve hayvancılık sektöründe iş gücünü kapatmak için çalışmalarımız devam etmektedir. Bu bağlamda Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, İş-Kur İl Müdürlüğü, Ziraat Odaları Birliği ve diğer kuruluşlarla ortaklaşa yürüttüğümüz sürü yönetimi kursu bunlardan bir tanesidir. Kursun ilk ayağı 31-12.2013 itibari ile bitmiştir. 36 kursiyer katılmıştır. Bunların toplam 20 bin lira civarı toplam maliyetle ve 15 gün devam etmiştir. 2014 yılında sayın il müdürümüzün uygun gördüğü ilçelerde devam edecektir. Kursa katılan kursiyerlere teşekkür ediyorum’

500 BİN KÜÇÜKBAŞ HAYVAN VAR

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Aslan Sivas’ta yaklaşık 500 bin civarında küçükbaş hayvan olduğunu ve en büyük sorunlarının bunlara bakacak çoban bulamamaları olduğunu söyledi. Aslan ‘Sürü yöneticisi eğitiminin ilk eğitimini tamamladık. 2014 yılı içerisinde 8 ilçemizde de aynı eğitimi vereceğiz. Bu eğitimde sadece teorik değil uygulamalı eğitimde verildiğinden dolayı uygulamalı eğitimi Ulaş TİGEM ile birlikte veriyoruz. Bize kapılarını açan Ulaş TİGEM Müdürüne de teşekkür ediyorum. 36 kursiyerimiz burada eğitimlerini tamamladılar. İlimizde en büyük potansiyeli küçükbaş hayvancılık olarak görüyorum. Meralarımızın yapısı küçükbaş hayvancılık için uygun ve bölge damızlık merkezi olma yolunda olan bir bölge. Küçükbaş hayvan sayılarımızda her yıl giderek artmakta. Bu sene sonu itibari ile 500 bin civarında küçükbaş hayvanımız var. Tabi en büyük problemde çobanlarının olmaması yada çoban temininde çekilen güçlük yada mevcut çobanların bilgi yetersizliği. Bu eğitim ile bu sorunların hepsini halletmeyi planlıyoruz. Eğitime katılan çobanlarımıza, sürü yöneticisi elemanlarımıza öğrenmiş oldukları bilgileri söylediklerinde mutlaka uygulamaları gerektiğini söylüyoruz. Diğer eğitimlere de yoğun ilgi ve katılım bekliyoruz’ dedi.

Konuşmaların ardından Vali Yardımcısı Vefa Kaya ve protokol üyeleri kursiyerlere sertifikalarını dağıttı. Sertifika alan çobanlar kepenek giyerek hatıra fotoğrafı çektirdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER