Ekonomi

Esnaf Kefaletinin Faizleri Artırıldı! Sivaslı Esnaf Ayağa Kalktı!

Esnaf Kefalet Kredi Kooperatifi tarafından kullandırılan ve borcu devam eden kredilerin faiz oranları güncellendi. Bu duruma tepki gösteren SESOB Başkanı Hakan Demirgil, tepki gösterdi.

Esnaf Kefaletinin Faizleri Artırıldı! Sivaslı Esnaf Ayağa Kalktı!
15-05-2024 12:05

Sivas Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (SESOB) Başkanı Hakan Demirgil,  Halk Bankasının Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi aracılığı ile esnaflara kullandırdığı kredi faizlerinin artmasına tepki göstererek, kredilerde geriye dönük faizlerin artmasının esnafı mağdur ettiğini söyledi.

Önceden kullanılan kredilerin faizlerini tekrar güncellenerek artırılmasının kredi borcu ödeyen esnafı hayal kırıklığına uğrattığını ifade eden SESOB Başkanı Hakan Demirgil, “Esnaf ve sanatkarların kredi ve kefalet kooperatiflerinden kredi kullananların geçmişe dönük kredi oranları Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından güncellendi. Yapılan güncelleme ile kooperatiflerden daha önce kredi çeken esnaflarımızın da faiz oranları yeniden belirlendi.  Önceden kullanılan kredilerin de artırılması kredi ödeyen esnaf ve sanatkârlarımızı da zor durumda bırakmıştır. Esnaf ve sanatkar ülkemizin ekonomik ve sosyal hayatında vazgeçilmez öneme sahiptir. Ülkemizde; ekonomik ve sosyal kalkınmanın dengeli biçimde sağlanması, dağıtılması ve sürdürülmesine yaptıkları katkı, işsizliğin azaltılması ve yeni istihdam alanlarının yaratılmasında oynadıkları rol esnaf ve sanatkârları ekonomik, toplumsal ve sosyal yönlerden vazgeçilmez konuma taşımaktadır. Esnaf ve sanatkar piyasanın ve ekonominin en büyük finansörüdür. Esnaf çökerse ülke ekonomisi de çöker. Devlet esnafını koruyucu ve kollayıcı tedbir alması gerekirken, esnafa faizsiz ve can suyu kredisi beklerken, daha önce kullanmış olduğu kredilerin faizini artırmasını kabul etmiyoruz. Esnaftan önceden kullandığı krediye faiz farkı istemek hiç adaletli değildir. Bu artışlar zor ve sıkıntılı olan esnafımızı daha da mağdur edecek ve esnaflarımız kredileri ödemekte zorlanacaktır. Bu düzenlemenin geriye alınması hususunda devletimizin esnaf ve sanatkarlara destek olması için gereğini yapacağına inanıyorum” dedi.

EN DÜŞÜK ORAN YÜZDE 17 OLDU

Başkan Demirgil, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi aracılığı ile kullanılan kredilerin geride dönük ödemelerinde yaklaşık 10 puanlık bir artış olduğunu bu durumun zor durumda olan esnafa ayrıca yük getirdiğini dile getirdi. Başkan Demirgil “Yapılan artışla  yüzde 7.5 ile kredi kullanan kredinin faiz oranı 17, yüzde 8.5 ile kredi kullanan  kredinin faiz oranı 18, yüzde 9.5 ile kredi kullanan kredinin  faiz oranı 21 , yüzde 12.5 ile kredi kullanan kredinin faiz oranı 24,  yüzde  15 ile kredi kullanan kredinin faiz oranı  24 , yüzde 17.5 ile kredi kullanan  kredinin faiz oranı 25, yüzde 20 ile kredi kullanan kredinin faiz oranı 26 , yüzde 22.5 ile kullanılan kredinin faiz oranı  27  , yüzde 24 ile kullanılan kredinin faiz oranı 28,  yüzde 25 ile kredi kullanan kredinin faiz oranları 29 olmuştur.” ifadelerine yer verdi.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER