Gündem

Olimpiyatta Bir Sivaslı

Olimpiyatta Bir Sivaslı

Olimpiyatta Bir Sivaslı
21-05-2014 16:59


KEMAL ÇAĞLAYAN / ÖZEL HABER

Olimpiyatta ülkemizi ve Sivas’ımızı temsil edecek.

Uluslar arası bir olimpiyat olma heyecanı ve azmiyle Türkiye’de düzenlenmeye başlanan, çizgisinden sapmadan, ölçüsünden taviz vermeden katılımcılarına daha faydalı olabilme düşüncesiyle her yıl tasarım alanında ilgililere en doğru, en faydalı bilgileri aktarma, onları dünyanın önde gelen akademisyen ve tasarımcıları ile bir araya getirme düşüncesiyle ileriye yönelik çalışmalar yapılan uluslar arası arenada prestijli bir organizasyon olan ve Düş Cizgisi Tasarım Olimpiyatı adıyla gerçekleştirilen ‘Uluslar arası Endüstri Ürünleri Tasarımı’  yarışmasında ülkemizi ve ilimizi Ziya Gökalp Ortaokulu öğrencisi Bahadır Şahin ‘Bantlı Metre’  ile temsil edecek.

38 ülkeden 5876 projenin yarıştığı olimpiyatta 126.olan ve büyük finalde yarışma hakkını elde eden Bahadır Şimşek, tasarıyla ilgili olarak gazetemize özel açıklamalarda bulundu.

Büyük Finalin 26 Mayıs tarihinde Ankara’da yapılacağını ve kesinlikle önemli dereceler beklediğini dile getiren Bahadır Şahin ‘Ziya Gökalp Ortaokulu 7. sınıf öğrencisiyim. Bant metre yaptım. İsmi de buradan geliyor zaten. Metrenin içini açtık içine bant koyduk sonra onu kapattık. Normalde bantı tek elle açmak çok zordur iki elimizle açmak zorundayız ama bunda böyle bir sorun yok aparat sayesinde bantı kemerimize takıyoruz sonra çektiğimizde bant kolaylıkla kullanılabilecek. Hocamızla birlikte beraber düşündük ve uygulamasını birlikte yaptık.

Düş çizgisi isimli Uluslar arası Tasarım yarışmasında 5876 proje içinde ilk 126 proje içine seçildi. ‘dedi

Proje danışması öğretmen Sabahat Yıldırım ise yaptığı açıklamasında ‘Ziya Gökalp Ortaokulunda Teknoloji tasarım öğretmeniyim. Düş çizgisi Uluslar arası Endüstriyel Tasarım Yarışmasında 38 ülkeden 5876 proje arasında ilk 126 proje arasına girdik. Ankara’da da bu projeler ortaokullar arasında değerlendirmesi yapılacak.

Bu tür yarışmalara öğrencilerin katılımlarının artmasını tavsiye ediyorum. Teknoloji tasarım dersindeki yaptığımız tasarımların, aktivitelerin farkındalığı açısından çok önemsiyorum. Endüstri ürünlerinin üretilmesinde çocuklarımızda müthiş yetenekler, fikirler var. Bunların duyurulması açısından bu yarışmalar çok önemli.

Yıl içinde derslerde yapılan tasarımlarından sene sonunda sergi yapmayı düşünüyoruz. Hatta hali hazırda öğrencilerimizin çok iyi 35 – 40 tane projemiz var, tasarımımız var. Teknik olarak da mükemmel sayılabilecek tasarımlarımız var. Mesela görme engelliler için sensorlu ayakkabılar, kablosuz ampul, farklı modellere giren ayakkabılarımız var. Çok farklı projelerimiz bulunmakta.

Kurgu kuşağı diye bir konumuz var. Bu kuşakta farklı etkinlikler yapıyoruz fikir üretme aşamasında. Mesela etkinliklerimizden bir tanesi bu projeyi bulurken de öyleydi rast gele kelimler söylüyor çocuklar o rastgele kelimeleri tahtaya yazıyoruz daha sonra o kelimeleri farklı şekilde sıra dışı düşünerek ürünlerle çocuklara çağrışım yapacak fikirleri baz alarak farklı farklı ürünler düşünüyoruz. Bunlar önce uçuk, sıra dışı, normal sayılamayacak şekilde ürünler sonra bunları gerçekleştirebileceğimiz kadar imkanlarımız doğrultusunda gerçekleştiriyoruz. Bu konuda firma desteği olursa üniversitelerde olduğu gibi sanayi desteği olursa çok çok güzel olur’ dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER