Gündem

112´ye Sıkı Takip

112´ye Sıkı Takip

112´ye Sıkı Takip
14-02-2014 16:57


Ekiplerin tüm hareketleri, kameralar ve araç takip sistemleri ile izlenirken, olay yeri ve hastaneye varış süreleri ise saniye saniye kayıt altına alınıyor.  Sivas´taki 112 Komuta merkezi, il genelindeki tüm 112 ekiplerini 7/24 takip ediyor.

ERSAN ARSLAN

Sivas 112 İl Ambulans Servisi Komuta Kontrol Merkezi, kent merkezinde olduğu gibi tüm ilçelerde hizmet veren ambulansları da 7/24 takip ediyor.

İl Genelinde vakaya giden ve merkeze gelen tüm ambulansların olay yeri, hastane ve merkeze varış süreleri kayıt altına anılırken, ambulanslar GPS sistemi ile bilgisayar üzerinden takip ediliyor. Bilgisayar ekranından harita üzerinde ambulansların bulunduğu nokta, gittiği güzergâh ve hız bilgisi gibi birçok detayı takip eden komuta merkezi görevlileri hız sınırını aşan ambulanslara da anında müdahale ediyor. Ayrıca her ambulanslara 112 personellerinin acil durumlarda yardım çağrısı yapabilmeleri için acil çağrı butonu yerleştirildi. Ambulansta görevli 112 personeli herhangi bir saldırı ya da acil durumda butona basarak yardım çağırabiliyor. Acil yardım çağrısını alan komuta merkezi acil çağrı yapan 112 ekibine takviye bir ambulans ve kolluk kuvveti yönlendiriyor.

Ayrıca 112 merkezleri kamera ile de takip ediliyor. 112 merkezlerindeki kameralara yansıyan görüntüler komuta merkezinden an anlık olarak takip ediliyor.

HER HAREKETİ

TAKİP EDİYORUZ?

İl Sağlık Müdürü Dr. Bahattin İlter, ilçelerdeki 112 merkezlerinin çift kamera ile tüm hareketlerin kent merkezindeki komuta merkezinde bulunan ana ekrandan takip edildiğini söyledi.

İlter, ?Ambulans çıkıyor, çıkışını buradan görüyoruz. Ambulans çıkar çıkmaz sistem çıkış saatini kaydediyor. Vakayı 112 tekrar bildiriyor, ?şu durumda bir hasta var, en uygunu şurası´ diye. Oradaki ekip de götürebiliyor, buradaki ekip de şuraya götürün diye yönlendirebiliyor. Hastanın ağırlık durumuna göre bu değişiyor. Bazen direkt Üniversiteye götürmek gerekiyor, bazen hastanelerden birisini tercih etmek gerekebiliyor. Çocuk hasta ise Sivas Devlet Hastanesi´ne götürmek gerekiyor.

Ambulanslarımızın giriş çıkış anları da merkezlerdeki kameralar aracılığıyla buradan takip edilebiliyor. Yani biz buradaki hareketi her an kaydediyoruz?

YOL KAMERASI İÇİN

ONAY BEKLENİYOR

İlter ayrıca ambulansların gittiği yolu ve olay yerini gösteren yeni bir kamera sistemini de araçlara yerleştirmek istediklerini belirterek bu konuda bakanlığın onayını beklediklerini söyledi.

İlter, ?İleride Sağlık Bakanlığımızın izin vermesi halinde ambulansların önüne veya yanına olay anı ve gidiş anını görüntülerini kaydedecek bir sistem daha eklemeyi düşünüyoruz. O da adli vakalarda bizi daha fazla aydınlatabilir. Bu eğitim açısından, ya da bizim arkadaşlarımızın karşılaştıkları sıkıntıların tespiti için çok önemli. Bunun için de bakanlıktan onay bekliyoruz. Onu da yapacağız inşallah. Bizim için hem personel güvenliği hem de hasta güvenliği çok önemli? dedi.

ACİL ÇAĞRI BUTONU

ÇOK ÖNEMLİ

112 İl Ambulans Servisi Komuta Kontrol Merkezi Başhekimi Dr. Bilal Şahin, ambulanslara yerleştirilen acil yardım butonun 112 personeli için çok önemli olduğunu söyledi.

Personelin herhangi bir kaza halinde, telefon açamaması durumunda ya da fiziki şiddete maruz kaldıklarında bu butona basarak yardım isteyebildiklerini belirten Şahin, bu gibi durumlarda hemen ambulansın bulunduğu noktaya takviye ekip, polis yada jandarma yönlendirildiğini söyledi.

Şahin, ?Acil durumlarda personelimiz 112 komuta merkezini aramaya fırsat bulamadığı zaman acil yardım butonuna basıyor. Biz anında bir tane 112 ekibi bir de kolluk kuvveti yönlendiriyoruz. 115´in baktığı yerlerde polisi, 156´nın baktığı yerde ise jandarmayı arayarak acil yardım butonuna basıldı diyerek olay yeri hakkında bilgi veriyoruz. Ya da ambulans kaza yaptı şoförün 112´yi arayacak durumu yok, butona basabiliyor sadece. Biz acil çağrıyı gördüğümüz zaman ekibe ulaşmaya çalışıyoruz. Eğer ulaşamazsak, hemen ambulans ve kolluk kuvveti yönlendiriyoruz. Mesela personel fiziki şiddete falan maruz kalabiliyor. Vatandaş aratmıyor, nereyi arıyorsun falan diye engelliyor.  O arada butona sessizce bastığı zaman biz ekip yönlendiriyoruz. Şuan tüm ambulanslarımızda acil yardım butonu var.? dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER