Gündem

ÜÇER, 50 YILLIK BİRİKİMİNİ ÖĞRENCİLERLE PAYLAŞTI

ÜÇER, 50 YILLIK BİRİKİMİNİ ÖĞRENCİLERLE PAYLAŞTI

ÜÇER, 50 YILLIK BİRİKİMİNİ ÖĞRENCİLERLE PAYLAŞTI
27-04-2017 06:00

Yunus BUDAKTAŞ

Asıl mesleği eczacılık olmasına rağmen Sivas halk kültürü üzerine çalışmalar yapan, onlarca kitap ve yüzlerce makale yayınlayan araştırmacı, yazar ve halkbilimci Müjgân Üçer, üniversite öğrencileriyle bir araya geldi. Cumhuriyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü tarafından düzenlenen ?Sivas´ta Halk Bilimi Yolunda Elli Yıl; Dr. Müjgân Üçer? konulu konferansta konuşan Üçer, yaptığı çalışmaları üniversite öğrencileriyle paylaştı.

SİVAS KÜLTÜRÜN BEŞİĞİDİR

Sivas´ın kültür anlamında çok önemli bir yere sahip olduğunu aktaran Üçer, tarihi süreçte Sivas´ta kültür alanında yapılan çalışmaları ve Sivas kültürünü anlattı. Üçer, ?Sivas her anlamda önemli kültürel değerlere sahip. Ancak ben bir örnekle Sivas´ta insan kültürünün ne kadar yüksek olduğunu anlatmak istiyorum. 1197 yılına tarihlenen ve Sivas´ın en eski yapılarından olan Sivas Ulu Camii´de 13.yüzyılda bir vakıf kuruluyor. İsmi de Kuşlara Yem Vakfı. Zerafete, inceliğe, kültüre bakar mısınız. Doğadaki kuşlara yem vermek için bile bir vakıf kuruluyor. Bakın bizler bu denli zengin bir kültüre sahibiz. İşte bu nedenle Sivas kültürün beşiğidir diyoruz. Bu vakıf 1980´li yıllara kadar da faaliyetlerini sürdürmüş. Ancak ne yazık ki günümüzde kimse bilmiyor, unutulmuş gitmiş? diye konuştu.

NEVRUZ ÇİÇEĞİ

KÜLTÜRÜN GÖSTERGESİDİR

Sivas´ta yaşatılan pek çok halk kültürüne ait unsurları paylaşan Üçer, ömrünü araştırmaya ve Sivas´ın folklorik değerlerini tanıtarak yaşatmaya çalıştığını söyledi. Nevruz´un Türkler için çok önemli bir kültürel miras olduğuna dikkat çeken Üçer, ?Nevruz özellikle Orta Asya toplumlarının benimsediği bir olgudur. Baharın gelişini simgeler ve yeni yılın başlangıcıdır. Nevruz bayramının gelişini de Nevruz Çiçeği gösterir. Baharın gelmesiyle birlikle Nevruz Çiçeği çıkmaya başlar. Sivas´ta da Nevruz Çiçeğinin pek çok türü vardır. Hatta yakın zamanda yeni bir türü daha Sivas´ta keşfedildi. Ama ne yazık ki Nevruz ile ilgili yazılanlarda ya da anlatılanlarda Nevruz çiçeğinden hiç bahsedilmez. Oysaki Nevruz Çiçeği Nevruzun ta kendisidir? ifadelerini kullandı.

Üçer, daha sonra hayatından bazı anıları öğrencilerle paylaşarak, kitap okumanın ve araştırmanın öneminden bahsetti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER