Gündem

Ramazan Öncesi Zam Şoku

Ramazan Öncesi Zam Şoku

Ramazan Öncesi Zam Şoku
12-06-2014 00:39


19 lira ile 22 lira arasında değişen et fiyatlarının Ramazan ayı öncesinde 25-30 liraya yükselmesine tepki gösteren Sivas Lokantacılar ve Kebapçılar Esnaf Odası Başkanı Nazım Yiğit, kentteki lokantalarda günlük 12 ton kırmızı et tüketildiğini belirterek, fiyat artışının bu oranı yarı yarıya düşürebileceğini söyledi.

MUSTAFA IŞIK

Sivas’ta, kırmızı et zamlandı. Lokantacılar Odası Başkanı Nazım Yiğit, fiyat artışına tepki gösterdi. Lokantacıların ana yemek maddesinin et olduğunu belirten Yiğit, bu zammın ister istemez yemek fiyatlarına yansıyacağını ve bu durumun esnafı zorlayacağını söyledi.

Yiğit; ‘Şuanda yaz sezonuna girdik. Dışarıdan gelen yabancı ziyaretçilerimiz ve gurbetçilerimizin yoğun olduğu bir dönem içerisindeyiz. Önümüzde Ramazan ayı olması neticesinde, Türkiye genelinde ve Sivas’ta sebze fiyatlarında bir artış yaşandı. Bununla birlikte kasaplar yeni bir zam kararı aldı. Kasaplardan gelen ağır bir zam var. Bu tüm lokantacılarımızı çok rahatsız etmiştir. Bu tabi ki tüketiciye yani vatandaşa yansıyacak. Biz bunun üzüntüsü içerisindeyiz. En azından bu zammın Ramazan’dan sonra olmasını isterdik. Çünkü Ramazan’da insanlarımız Ramazan sofrasında 13-14 liralık iftar yemeğini 20-25 TL’ye yemek istemezler.’ dedi.

‘NE OLDU DA 19 LİRA’DAN

25 LİRAYA YÜKSELDİ’

Yaşanan ani fiyat artışına bir anlam veremediklerini belirten Yiğit Sivas Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Ticaret Borsası’nın bu konuda devreye girmesini istedi.

Sivas’taki lokantacılar olarak yemek fiyatlarına zam yapmak istemediklerini ancak lokantalarındaki yemeklerin ana maddesi et olduğu için sıkıntı yaşadıklarını belirten Yiğit, şu ifadeleri kullandı:

‘Biz bu zamma anlam veremedik. Ne oldu da etin fiyatı 19 TL’den 25 liraya çıktı. Hayvan mı kalmadı, besi mi yapıl mıyor? Daha önce biz bununla ilgili basın açıklaması yapmıştık. Et fiyatının 30-35 TL’ye kadar çıkacağını söylemiştik. Ama bu esnada devletimizin yapmış olduğu çalışma ile dışarıdan gelen anguslar sıkıntıları hafifletti. Biz, Lokantacılar Odası olarak bir müddet daha zam olmasın, en azından Ramazan’ı atlatalım istedik. Belki yem fiyatlarını baz alıyorlar, kemikli hayvanı 18-19 liraya kestiklerini söylüyorlar ama çoğuna baktığımız zaman ahırlarında kurbana birikmiş malları çok. Kimse çıkartmak istemiyor. Bu nedenle hayvan az diye 18-19’a kestik diyorlar ve 25 liraya satıyorlar. Bizim Lokantacılar Odası olarak, tüm lokantalarımızla vatandaşlarımıza güzel bir yemek yedirmek istiyoruz. Zam yaparak eleştiri almak istemiyoruz. Bizim ana maddemiz et. Ete zam gelmediği sürece hiçbir lokanta ve restoranlarımızda yemeklere verdiğimiz fiyat listesinden hariç farklı bir fiyat uygulanamaz. Ete zam geldiği zaman bizim ham maddemiz et olduğu için bu yemek fiyatlarına da yansıyor. Bu haliyle vatandaşlara yansıyor ve vatandaş biraz daha çekinerek yemek yiyor. Tam porsiyon yiyorsa yarım porsiyona düşürüyor. Bu tüm lokantacıların rahatsız olduğu bir durum... Biz devletimizin, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüzün biran önce bu işe çözüm bulmasını istiyoruz.’

‘EN PAHALI ETİ BİZ YİYORUZ’

Türkiye’deki et fiyatlarının diğer Avrupa ülkelerine göre çok çok yukarılarda olduğunu belirten Yiğit, en pahalı etin Türkiye’de tüketildiğini söyledi.

Sivas’ta, tek fiyat belirlenmesinin de şart olduğunu belirten Yiğit; ‘Biz şuanda bir araştırma yaptık. Tüm Avrupa ülkelerinde, şuan Almanya’da kıymanın kilogram fiyatı 2 Dolar, lop etin kilogram fiyatı 3 Dolar. Bu Fransa’da da, Rusya’da da aynı. Bir tek Türkiye’de fiyatlar aşırı yüksek. Biz hayvancılık bölgesi diyoruz, Türkiye için bunu söylüyoruz ama etin en pahalısını biz yiyoruz. Niye dışarıdaki ülkeler gibi 3-5 dolara en iyi etleri yemeyelim. 

Et fiyatları sadece Sivas’ta 25-30 lira. İstanbul’da 40-45 TL’ye kadar etleri, bonfile, biftek diye ayırarak farklı fiyat uygulanıyor. Bu farklı fiyat uygulamaları burada da başladı. Bu işe biran önce borsanın müdahale etmesi lazım. Kayseri’de kemikli et fiyatı 17 lira olarak belirleniyor, herkes 17 liraya kesiyor. Burada fiyat da belirli değil. Kimi kasap 15 kesiyor, kimi 17’ye, kimi 19 liraya kesiyor.  Biz ilgili kurum ve kuruluşların duruma el atarak bu fiyat dalgalanmalarını önlemelerini istiyoruz.’ İfadelerini kullandı.

‘GÜNLÜK 13 TON ET TÜKETİYORUZ’

Sivas’taki lokantalarda günlük 13 ton civarında et tüketildiğini belirten Yiğit et fiyatlarına gelen zamla bu oranın 3-5 tona düşebileceğini söyledi.

Yiğit, sözlerini şu ifadelerle noktaladı:

‘Bizim Sivas merkezdeki lokantalarımızda kırmızı et tüketimimiz günlük 10 ton civarında. İlçelerimizle birlikte günlük 13 ton et tüketimimiz var ve bu büyük bir rakam. Bu rakam yaz döneminde 14 tona kadar çıkarken, kış döneminde ise 8 tona kadar düşüyor. Bu büyük bir potansiyel ve bu potansiyeli kaybetmek istemiyoruz. Zamla bunu 3-5 tona düşürmek istemiyoruz.’

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER