DOĞUM AĞRISI İLE BAŞ ETME YÖNTEMLERİ

Neslihan Yener
Neslihan Yener
DOĞUM AĞRISI İLE BAŞ ETME YÖNTEMLERİ
14-12-2023

İnsan sağlığı adına neler yapabilirim diye düşünürken butona bastım. Dünya tıbbını şaşkına çevirecek kadın ve doğuma yönelik bir icada imza atacağım. Çalışmalar tamamlandığında Sağlık Bakanlığı’na sunulacak. Şimdilik projeyi gizli tutuyorum. Türk mühendislerimizden destek alıyorum. Patentini almak istediğim bu projeyle tüm Avrupa ve Uzak Doğu Ülkeleri Türkiye’yi konuşacak ve geçeceğimiz seri üretimle ülkemizin ekonomisine ciddi payda katkı sağlayacağız.

Gönderdiğiniz tüm e-postaları dikkatle okuyorum. Görüyorum ki, doğumda en çok ağrıdan korkulmuş.

İnsan beyni öyle karmaşık ve aynı zamanda öyle muazzam ki bazen şaşıp kalırsın. Ama söyleyeyim diğer organlara nazaran en saf, en çabuk kanan organda yine beyindir.  Yani siz beyninizi herhangi bir fikre çok çabuk inandırabilirsiniz. Mesela ağrı. Ağrı kelimesini duyar duymaz hepimizin beyninde aşağı yukarı geçmiş deneyimlerimizden bir his canlanır. Peki ya doğumda ağrı kelimesini kullanmazsak nasıl olur? Çokta güzel olur. Gelin biz bu doğum ağrılarına doğum dalgası diyelim. Beynimize bir oyun kuralım. Kontraksiyon doğum sancısına denir. Ve rahim sürekli sancı anında kalmaz. Belirli aralıklarla bu dalga gelir ve gider. Doğum yaklaştıkça bu dalgaların arasındaki süre kısalır. Yani sıklığı artar.

Ağrı ile başa çıkmak için öncelikle tanımını ve mekanizmasını bilmek gerekir. Ağrının anlamı dokulardaki oksijen yetersizliğidir. Doğum dalgası geldiğinde rahim kasları kasılacağından yeteri kadar kanlanmaz böylelikle oksijenlenme yetersiz kalır. Ve biz bunu ağrı olarak hissederiz.

Ağrı İle Nasıl Baş Ederiz?

Sıcak Uygulama

Kasılma anında ağrının hissedildiği bel veya kasık bölgesine yapılan sıcak uygulama (teni yakmayacak derecede sıcak su ile duş, sıcak kompres, ısıtılmış havlu uygulaması vb.) kasları gevşetir ve bir nebzede olsa oksijen geçişine izin vermiş olursunuz. Dolayısıyla ağrıyı daha az hissedebilirsiniz.

Hareket

Riskli durumlar haricinde, hareket kısıtlılığından kaçının. Hareket doğum dalgasının daha iyi tolere edilmesini sağladığı gibi doğumu da hızlandırır. Burada NST’ye değinmek istiyorum. Bazen gebelerimiz bu cihaza NTS diyebiliyor ama doğrusu NST. Açılımı Non Stress Test. 2 probludur. Problardan birine iletkenliği arttırmak için jel sıkılır. Jel ile kullanılan prop bebeğinizin kalp atışını ölçerken diğer prob rahim kasılmalarınızı ölçer. Bağlı problara elinizle bastırmamalısınız. Çıkartırken yardım istemelisiniz. Canınızı yakmaz. Bebek kalp atışlarının riskli olduğu durumlarda takılı kalmasına bebeğinizin sağlığı için özen göstermelisiniz.

Pilates ve Gebelik Yogası

Bazen kadınlarımız doğuma pilates topu ile geliyorlar. Sivas Numune Hastanesi’nin doğum ünitesinde pilates topları mevcuttur. Pilatese gebelik öncesinde ya da riskli bir gebeliğiniz yoksa gebelik sürecinde başlamalısınız. Başlangıç için doğum yapacağınız günü tercih etmek riskli durumlar oluşturabilir. Alışık değilseniz topun üzerinden düşmek sakatlanma ve yaralanmalara neden olabilir. Etkin yapılan pilatesin doğuma önemli oranda pozitif etkisi vardır.

Masaj

Doğum dalgası geldiğinde özellikle bel bölgesine yapılan masajlar kadını oldukça rahatlatır. Profesyonel masajı ebenizden isteyebilirsiniz. Tercihen doğumda bulunacak refakatçinizde yapabilir.

Dikkati başka yöne çekme

Burada müzik dinlemek harika bir fikir olabilir. Doğum süreci anne ve baba adayları için hayatlarındaki en güzel tecrübelerden biridir. Eşinizle doğacak bebeğiniz ile ilgili hayaller kurabilirsiniz.

Eş ve yakının desteği

Saygı ve karşılıklı dinleme… Doğum yapacak kadın sohbet etmek istiyorsa edilebilir, yalnız kalmak istiyorsa sakinliği sağlanmalı. Harika gidiyorsun, yapabileceğini biliyordum ama bu kadar iyi gidiyor olmana bayıldım gibi ifadelerle kadın yargılanmadan samimi ve içten tavırlarla desteklenmeli.

Işık

Benden söylemesi… Doğum hormonları oldukça romantiktir. Loş ışık ister. Güzel mumlarla doğum odasında sakinlik sağlanabilir.

Akupunktur ve Tens Cihazı Kullanımı

Benim akupunktur ve Tens cihazı kullanımına ilişkin bakış açım olumlu yönde.

Nefes kontrolü

Doğum dalgası geldiğinde nefesi burnunuzdan derin bir şekilde alın. Sonra dudaklarınızı büzerek yavaş yavaş üfleyerek verin. Bunu yaparken sayı sayabilirsiniz. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8… Harika!

Burada bir parantez açmak istiyorum. Rahim ağzı dirençli bir dokudur. Erken ıkındığınızda rahim ağzınız henüz tam açılmadıysa bebeğinizin baş kemikleri yumuşak olduğu için kafa yapısı uzayarak bozulabilir. Bu durumda ebenizle birlikte hareket etmenizde fayda var. Ebenizden ıkınma komutlarının gelmesini bekleyin. Ama kadınlar doğum dalgası anında kendimi tutamıyorum ıkınma hissim kendiliğinden geliyor diyebiliyorlar. Bu durumda köpek solunumu dediğimiz ağız açık olacak şekilde kısa kısa nefes alıp verelim.

Tüm bunlara rağmen hala ağrı hissediyorsan hekimin kullanmanı uygun görüp yazdığı ağrı kesiciyi deneye bilirsin. Haftaya görüşmek üzere. Hoşçakalın…

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
Çilek 5 ay önce
Sayın Neslihan hanım yazmaya devam edin lütfen ve çoğul gebelik konusunda da yazınızı merak ediyorum size sormak istediğim bir çok soru var yazınızda hepsinin cevabına erişebileceğime eminim
Yağmur 5 ay önce
Hocam lütfen yayın yapın Merak ettiğimiz çok soru var İkiz gebelik konusunu yazar mısınız
Ayla Yaman Acıdereli 5 ay önce
Ebe hanımımızın ,bilgilerini kalema aktarması gururumuz,işinin ehli köşede yazdı diyelim,başarlar diliyorum.