GEBELİKTE SOĞUK ALGINLIĞI VE ALTIN TAVSİYELER

Neslihan Yener
Neslihan Yener
GEBELİKTE SOĞUK ALGINLIĞI VE ALTIN TAVSİYELER
28-12-2023

Geldi kış! Yalnız değil ama. Şehrimiz Sivas’ı süsledi bembeyaz karlarla… Bu nimetin tadını doya doya çıkaralım. Sokaklarda yakışıklı kardan adamlar, kartopu oynayan neşeli gruplar… Seyretmesi de çok keyifli, oyuna katılıp tam omzunuzdan ıskalayan kartopundan kaçmakta. Sokaklar kahkaha ve eğlence çığlıklarıyla dolu. Birde geceleri ay ışığının kar yorganını saran büyüleyici manzarası. Hepimiz birer ay ışığıyız aslında. Her birimiz birbirimizin yolunu aydınlatıyoruz.

Bu mevsimi seviyorum. Birde hastalık olmazsa…

Dikkat edelim malum gripte kaçınılmaz olabiliyor.

Grip, yeni doğandan tutun yaşlılarımıza kadar herkesi etkisi altına alabilen yaramaz bir virüs.  Gebelerimizde tıpkı çocuklar, yaşlılar, kronik hastalıkları olan bireyler gibi risk gruplarına dahiller. Çünkü hamilelikte baskılanan bağışıklık sistemi özenli önlemler istiyor. Gebelikte ilaç kullanımında kısıtlamalar olduğu için sıkı önlemler alalım ki kapımıza uğrayamasın bile.

Gripten Korunmanın Yolları:

İçten dışa güçleneceğiz!

Önceliği bağışıklık sistemini güçlendirmeye veriyorum bu yüzden. Bağışıklık sistemi dengeli beslenmeden kuvvetini alır.

Günlük protein ve bol sıvı tüketimine özen göstermeliyiz.

Sabah saatlerinde yapılan protein ağırlıklı güçlü bir kahvaltı, gün içerisinde vücudumuzu diri tutacaktır.

Özellikle C vitamini vücutta hücreleri koruyucu özelliğe sahip, antioksidan vitaminler arasındadır.

Mevsimine uygun yenilen meyve ve sebzeler yine burada önemli rol oynuyor.

Portakal, yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak, marul, maydanoz brokoli), kivi, balık, yumurta, badem, ceviz, yoğurt, kefir, zencefil, turşu suyu, şalgam suyu, sarımsak gibi besinler kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendiriyor.

Hazır gıdalar tüketilmemelidir.

Sigara ve alkolden kaçınmalıyız. Sigara kansere yol açar. Sigara solunum yolu enfeksiyonlarına yatkınlığı arttırdığı gibi de alkol acımasızca vücudunuza savaş açar.

Sıkı giyinelim! Dışarı çıkarken gösterdiğimiz özeni evde de göstermeliyiz.

Termal atletler giyerek karnımızı sıcak tutalım. Evinde çorapsız gezen bir gebe gördüğümde kendi çoraplarımı giydireyim diyorum. Bu kısmı yazarken gülüyorum. Evet, çorap bir kültürdür ama önce ihtiyaç.

Sabah ilk uyandığınızda yataktan çıkınca vücut ısınız dengelenene kadar üstünüze bir hırka alın derim.

Günlük yapılan düzenli egzersizler kas hacminizi arttırır dolayısıyla güç kaçınılmazdır.

Spor salonlarına gitme imkanınız yoksa bile evde yapılan düzenli egzersizler beden sağlığınızı yükseltir.

Banyodan sonra saçlarımızı ve kulaklarımızı kurulayalım.

Kalabalık ortamlara girmek durumundaysak maske, gebeler için mükemmel bir ekipmandır.

Gribe yakalanan bireylerle mesafemizi korumalıyız.

Tuzlu suyla gargara yapmak boğaz florasını korur.

Aşı ile koruyuculuk sağlanabilir. Sağlık Bakanlığı gebelikte grip aşısını öneriyor. Grip aşısı etkisiz haldeki bir virüsten yapıldığı için gebeliğin hangi döneminde olursanız olun bir risk teşkil etmez. Güvenlidir.

Eğer yakalandıysak ebe hanım? 

Evimizi belirli aralıklarla havalandıralım.

Tek kullanımlık peçeteler kullanıldıktan sonra çöpe atılmalıdır. Yumuşak peçeteler burun tahrişini önler.

Burun tıkanıklığı için tuzlu su, okyanus suyu kullanılırsa nefes alışverişini rahatlatır.

Ateşinizi takip edin.

Nefes alıp verirken zorlanıyorsanız ateşiniz 38 derecenin üstüne çıkarsa, göğüs ağrısı, kronik öksürüğünüz varsa hekime başvurun.

Uyurken geniz akıntısının rahatsız ettiği durumlarda yüksek yastık tercih edebilirsiniz.

Üst üste gelen öksürükte, bal alerjiniz yoksa 3 yemek kaşığı balın içine limon sıkarak ısıtıp dili yakmayacak sıcaklığa ulaştığında erittiğiniz balı için. Boğazınızı yumuşatacaktır.

Bolca istirahat edin.

İştahınız kapanabilir ama bu süreçte bol vitaminli çorbalar virüsle savaşan vücudunuza güç verecektir.

Boğaz ağrısında pastil kullanılabilir.

Ve stresten uzak durmalıyız. Güçlü bir psikolojinin yenemeyeceği virüs yoktur. Fırsat bulabilirseniz gün içerisinde 1 kerede olsa gökyüzüne bakın. Uzağa bakmak göz sağlığı için güzel bir antrenmandır. Ve gökyüzü dinginliktir, sakinliktir.

Sevgili anne adayı,

Unutma ki, senin sağlığın bebeğinin sağlığı!

Hedefimiz sizlerin sağlığını yükselterek doğacak çocuklarımızla sağlıklı topluma ulaşmak. Sağlıklı gebelikler, huzurlu haftalar diliyorum. Haftaya görüşmek üzere hoşçakalın…

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
Emine 5 ay önce
Sivasimizin genc, dinamik, yeniliklere acik numunehastanesi dogumunitesi ekibinin vazgecilmezi Neslihan ebe hanim yazilarinizi herhafta severek takip ediyorum Ozveriniz icin Cok ama Cok tesekkur ediyorum
Serenay 5 ay önce
Neslihan hocam doğumumu yaptırdı.Tamda o hafta grip olmuştum.Hasta halimle doğuma geldim.Artık yapamayacağımı düşündüğüm pes ettiğim noktada öyle destek veriyor ki insanın her sene doğurası geliyor.Sağlığımız gerçek anlamda emin ellerde güven veren çalışanlar işini layığıyla yapanlar sayesinde
Harun 5 ay önce
Eşim hamile ve en ufak rahatsızlığında bebek ve eşim için çok tedirgin oluyorum salgın hastalıkların olduğu dönemde bizi aydınlattığın için teşekkürler
Ecem
Ecem 5 ay önce
Canım hocam bir tanedir pamuk gibi yüreği oldukçada bilgili gelişime açık alanında başarılı on parmağında on marifettir o ...Bilgilendirme için teşekkürler ben doğumumu yaptım Çok istedim doğumumda denk gelmesini ama Numune Hastanesinin tüm ebeleri ilgili.Yazdıklarınızı uygulayan birinin sanmıyorum hasta olacağını Sağlığımızın kıymetini bilmeliyiz
Duygu 5 ay önce
Ebe hanım hayraninizim yazılarınızı dikkatle okuyorum devamını sabırsızlıkla bekliyorum sivas sizin gibi ebeye sahip olduğu için çok şanslıiiii iyi ki varsınız