Anahtar Parti Sivas İl Başkanı Cengiz Görgen, Türkiye’nin tarım ve hayvancılık sektörüne dair önemli bir açıklama yaptı.
Başkan Görgen, tarım ve hayvancılığın sadece desteklemelerle yönetilemeyeceğini ve devletin üreticiyle birlikte olmasının gerektiğini belirtti.
Görgen, "Tarım ve hayvancılık, desteklemeye muhtaç bir sektör değildir. Devlet, üreticisiyle birlikte olmalı ve birlikte üretim yapmalıdır. Devlet köye dönmelidir" dedi.
SON 10 YILDA ÇİFTÇİ SAYISI 1 MİLYON AZALDI
Türkiye’de 2,5 milyon üretici olduğunu hatırlatan Başkan Cengiz Görgen, bu üreticilerin ürünlerinden kazanan 50 bin aracı sanayici ve perakendecinin bulunduğunu söyledi. Görgen, “Elde edilen 100 birim kârın %90’ı bu 50 bin kişi tarafından paylaşılırken, kalan %10’u 2,5 milyon üreticiye kalıyor. Son 10 yılda çiftçi sayısı 1 milyon azaldı. Devlet, kooperatiflerle üreticinin haklarını koruyarak, üretim maliyetlerini düşürmeli ve üreticinin sorunlarını çözmelidir” dedi.
Başkan Görgen, sanayicilerin maliyetleri düşürmek için kooperatifler aracılığıyla üreticiden doğrudan mal alabileceklerini dile getirerek “Sanayici ürünü kooperatiften alarak gelecek hasata kadar kaça alacağını bilir, üretimine, AR-GE’sine ve ihracatına odaklanır ve böylece daha ucuza alayım hırsı ve gayreti biter. Böylece sanayiciler daha düzenli fiyatlarla mal alırken, üretim ve ihracat süreçleri daha verimli hale gelir” diye konuştu.
KOOPERATİFLER ARACILIĞIYLA ÜRÜNLER ARACISIZ SATILACAK
Perakendecilerin haksız rekabetten ve şaibeli işlemlerden korunacağını belirten Görgen, "Kooperatifler aracılığıyla ürünler aracısız satılacak. Bu sayede fiyatlar düşer, gıda enflasyonu ortadan kalkar ve perakendeciler şaibe altında kalmaz" dedi.
TARIM ARAZİLERİ EĞİTİM VE AR-GE MERKEZLERİNE DÖNÜŞTÜRÜLMELİ
Başkan Görgen, tarımın geleceğini belirleyecek olan eğitimin ve araştırma-geliştirmenin üniversitelerle işbirliği içinde yapılması gerektiğini belirtti. Görgen, "Tarım arazileri, besihaneler ve meralar üniversitelerimizin eğitim ve ar-ge merkezlerine dönüştürülmeli. Gençlerimiz sahada eğitim almalı ve sanayicinin ihtiyaç duyduğu iş gücü üniversiteler aracılığıyla planlanmalıdır" dedi.
Gençlerin tarım sektöründe önemli bir yer edinmesi gerektiğine dikkat çeken Görgen, “Tarımda üretim artırılırsa, köyler yeniden canlanır. Gençlerimiz, gerçek eğitim alarak köyde kalacak ve şehre göç etmeyecek. Devlet köye dönmeli ve gençler için bu fırsatları yaratmalıyız" dedi.
Görgen, kooperatiflerin devlet denetiminde şeffaf bir şekilde işlemesi gerektiğini ifade ederek "Kooperatifler, üreticinin menfaatini koruyarak çalışmalı ve devletin denetimiyle işlerini yürütmelidir. Üretim maliyetleri düşer, sağlıklı gıda üretilir, tarım ilaçları ve gübre kullanımı kontrol altına alınır. Türkiye, dünyada en çok ürettiği fındık ve kayısıda kârı Avrupa firmalarına değil, Türk çiftçisine bırakmalıdır" dedi.
Görgen, "Bir çivi bir vatanı kurtarır. Devlet köye dönmeli, tarımda üreticiyle birlikte olmalı. Bu şekilde köylerde huzur gelir, üretim artar ve Türkiye tarımda kalkınır. Ayrıca kooperatif üreticimizin sel, afet, don, dolu vb. tüm afet kaynaklı gelir kayıplarını ödeyecektir” diye konuştu.