USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

GÜLİSTAN’DAN SEÇMELER

12-07-2023

Kıymetli Çocuklar, ben de sizin gibi küçükken rahmetli babam eve bir kitap getirdi. Kitap okumayı çok sevdiğim için hemen babamın elindeki kitabı kaptım. Kitabın kapağında “Bostan ve Gülistan “ yazıyordu. Yazarının adı da “Şeyh Sadi” idi. Hemen kitabı karıştırmaya başladım. İçinde şiirler, hikâyeler ve birçok öğütler vardı. Küçük olduğum için okuduğum birçok yeri anlayamıyordum. Ben de daha anlaşılır olduğu için içindeki hikâyeleri okuyordum. Anlayamadığım yerleri de babama soruyordum. O da anladığı kadarıyla bana anlatmaya çalışıyordu. O günden beri bu kitabı sevdim. Her fırsatta defalarca da okudum.

Şimdi kocaman bir adam oldum. Canım sıkıldıkça işte bu “Bostan ve Gülistan” kitabını karıştırır, her defasında da bilmediğim bir şey öğrenirim.

“Bostan ve Gülistan”  isimli kitabın yazarı Şeyh Sadi Şirazi, şimdi İran sınırları içinde olan Şiraz şehrinde doğmuş, ilköğrenimini burada yapmıştır. Ondan sonra ülkesinin içinde ve dışında öğrenimine devam etmiş, bir müddet sonra çevresinde sevilen sayılan örnek bir ilim adamı olmuştur. O zamanın şartlarında dünyanın birçok yerini gezmiş, oradaki bilim adamlarıyla görüşmüş, her fırsatta bilgisini ve görgüsünü arttırmıştır.

Şeyh Sadi ihtiyarlığına doğru da bu “Gülistan” isimli kitabı yazmıştır. Bu kitap kısa zamanda çok kişi tarafından beğeniyle okunmuş, herkesin okuyup yararlandığı çok kıymetli bir eser olmuştur. Ölünceye kadar bu kitaptan başka yirmiden fazla kitap yazmış ama en bilinen ve en çok okunan bu kitaptır.

Türkçemizden başka birçok yabancı dile çevrilen “Gülistan” dünyanın birçok yerinde sevilerek okunmuştur. Halen de okunmaktadır. Rahmetli Şeyh Sadi dedemizin ölümünden kaç yüz yıl geçmesine rağmen onun bu kitapları, kendisini anmamıza ve ona hayır dua etmemize vesile oluyor.

Kıymetli çocuklar, işte bahsettiğimiz “Gülistan”, bizim güzel Türkçemizde “Gül Bahçesi” demektir. Yani Sadi Dedemiz, anlattığı güzel şiir ve hikâyeleri güle benzetmiş,  bunların toplandığı yere de Gül Bahçesi demiştir. Yalnız bu kitap büyükler için yazılmış, bundan dolayı çocuklar okuduğu zaman bazı yerlerini anlamakta zorluk çekiyorlar. Ben de içinden bazı hikâyeleri sizin anlayacağınız ve severek okuyacağınız şekilde düzenledim. Şimdi okuma sırası sizde.

Kitabın adını “Sadi Dededen Hikâyeler” olarak koydum.

Sadi Dededen yazması, benden hazırlaması, sizden de okuması.

Allah’a emanet olun çocuklar.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?