USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

ÜCRETSİZ MESLEKİ EĞİTİM ÖĞRETİM    

21-12-2023

Hükümet'in uygulamalarına göre,  Üniversitelerde, gündüz  öğrenimlerindeki, harç paraları kaldırılmıştı. Ülkemizdeki,  eğitim  ve öğretim adına önemli bir adım olarak görüyorum.  Gelecek zamanlarda bu alanın daha da genişletilerek, tüm sahayı  kaplaması şüphesiz dileğimizdir. Böylece daha  geniş  kapsamlı  kitleler  bu haktan yararlanacaktır. Devletin ileride sunacağı ilave imkânlarla, fakir ve gariban çocuklarının kimselere muhtaç olmadan yüksek okul eğitim sürecini tamamlaması  en büyük  beklentilerimiz,  arasındadır. Bu çağdaki gençlerin bir takım yanlış amaçları olan insanların ve kurumların,  ellerine düşmelerinin de önü engellenmiş olur.  Bu anlamda Devlet Baba görevini yapmış olacaktır.

Bu açıdan baktığımız  zaman Devletin yurt, barınma, kredi, burs, uygulamaları ile bir hayli mesafe  kat ettiğini  söyleyebiliriz.  Özellikle Anadolu şehirlerindeki yüksek okullarda öğrenciler  az bir aile  yardımı ile, tahsil hayatlarını devam ettirebilirler. Ancak büyük şehirlerde bu imkan biraz daralmaktadır. Çünkü  ulaşım gibi, ağır bir  yük omuzlarına biniyor. Bence buna net  çözüm. Bu şehirlerdeki öğrenci  kardeşlerimizin kartlarına günlük en az dört defa ücretsiz binme  imkanı verilebilir. Sayı ile sınırlı olması, Ulaşımı istediği şekilde gereksiz yere kullanmasını engellemek için olabilir. Bu sayıdan sonraki kullanımları ücret mukabili olacaktır. Böyle bir uygulamanın rahatlatma getireceği fikrindeyim.

Devlet,  eğitim  ve  öğretim sistemini  temelden  güçlü bir şekilde tekrar yapılandırmalıdır. Yapılacak çok köklü değişikliklerle,  öğrenciler  gereksiz  zaman harcamalarından, test  kitapçıklarının esiri olmaktan kurtarılmalıdır. Orta öğrenimle birlikte Batıda örnekleri olduğu gibi, öğrenciler,  yeteneklerine ve becerilerine göre yönlendirilmelidir.  Bu yapılacak yetenek  testleri  ve beceri  durumlarını belirleyecek egzersizlerle kendisini ortaya koyar. İleri ki zamanlarda yüksekokul hayali  kuran çocukların ise;  Orta öğrenim  sürecindeki  başarı durumları, daha ilerde okuyacağı yüksekokul  tercihlerinde etkili olacaktır. Bu şartlar ona göre ayarlanmalıdır. Çocuklara, Memlekette  her şeye yüksekokul  mezunu olarak hazırlanabilirsin, hayatını kurtarmak yüksekokul okumadan  geçer düşüncesinin, yanlışlığı anlatılmalıdır. Mesleki eğitim daha da artarak yayınlaştırılmalı ve özendirilmelidir. Kısacası, herkes için,  yüksekokul  gerçeğinin hayatı kazanma  açısından bir merdiven olma durumu ortadan kaldırılmalıdır. 

Devlet,  bu konuda üzerine düşeni yaparak,  öğrencileri  hayata kısa yoldan hazırlamanın yollarını bulmalıdır. Böylece hayatın her alanında  görev  alacak olan, genç  çocuklar  istedikleri  ve becerili oldukları alanlarda yetiştirilmelidir. Bu amaçla; her meslek gurubu ile irtibatlı olarak yetiştirilen kalifiye elemanlar, bir şekilde  hayata atılmalıdır. Para ve  istikbal  kazanmanın yolu yüksekokuldan geçer,  imajının yanlışlığı  böylece  yapılacak uygulamalarla ortaya konmalıdır. Böylece, öğrencilerin beyinlerini  bir anlamda test kitapçıklarının esiri olmaktan kurtarmış oluruz. Daha çok zamanları  olacağı gibi, özgür düşünceye ayıracakları zamanları, araştırma ve geliştirmeye ayıracakları zamanları  da çoğalacaktır. Test kitapçıklarının kölesi olmaktan kurtarılmış  olacaklardır. Bu aynı zamanda, zaman kazanmak demektir. İsrafı önlemektir.  Beyinleri gereksiz şeylerle fazla yıpratmamak demektir.  Gelecekte hayata hazırlanan gençlerin  beyin ve akıllarının daha diri olması demektir. Yıpranmış  ve yorgun bir beyinden  ne elde edilebilir?  O nedenle yüksekokulları  uzun bir yorgunluk döneminden sonra kazanan gençler, yüksekokul sürecinde tamamen kontrolden çıkmaktadırlar. Böylece hem çocuklar  ve gençler, hem de Ülke her alanda çok şey kazanacaktır. 

Bu ezberci  ve esir alıcı sistem düzeltildiği zaman, ders haneye, etüt salonlarına, özel kurslara, ihtiyaç kalmayacaktır.  Üniversite önlerinde bekleyen insan sayısı azalacaktır. Aynı zamanda milyonlarca öğrencinin boş yere zaman harcaması engellenmiş olacaktır. Velilerin gereksiz yere para harcamasının önüne geçilmiş olacaktır. Kısacası hem Devletin hem Milletin sayılamayacak kadar yararı olacaktır. Yeter ki; akıllı ve geleceği düşünen  planlar yapılsın ve hayata geçirilsin. İnanın bugün uygulanan sistemden daha iyi bir sistem olacağı gibi, Devletin de hem gelecek adına çok faydası olacak, hem de gereksiz    harcamadan kurtulacaktır. Nesiller geleceğe daha umutla bakacaktır.  KPSS  gibi sınav stresleri azalacaktır.  Çocuklar onlu yaşlardan beri  yarış atına benzer konumdaki durumlarından kurtulacaklardır. İşte bu durum onları toplum içerisinde daha duyarsız ve  daha sorumsuz hale getirmektedir.

Eğer iyi düşünülerek, hayata  hazırlama  konusunda  kısaca bahsettiğimiz,  gençlerin orta öğrenimle birlikte yapacakları  meslekle uyumlu olarak yetiştirilmesi  meselesi  hayata geçirilirse; bir, çok mesele kendiliğinden halledilecektir. Bu proje,  hayata  geçtiği zaman; hayata kısa yoldan atılmak istenen  çocuklar  hem çok iyi bir meslek sahibi olacaklar. Hem o meslekte,  yetenekleri   ve becerileri  sayesinde,  çalışarak geçimlerini sağlayacaklardır. Durum böyle olunca; Lise  eğitimini bitiren gençler  iyi ve yetenekli bir şekilde hayata atılırsa; yüksek okul hayali kuran öğrenci sayısı azalacaktır. Devlet bu sayede bir sürü kazanç içerisinde olacaktır. Gençler yüksek okul kapılarında yığılmayacaklardır.

Yüksek okul okuyan öğrenci sayısında düşme olacağından, bu süreç tamamen ücretsiz olacaktır. Hatta Devlet araştırma ve geliştirme yapan gençlere  daha iyi maddi imkanlar sunacaktır. Lise öğreniminde ise;  yüksek okul  kazanmaya yönelik olan bölümlerin eğitim ve öğretiminin  kalitesi yükselecektir.  Bilgi ve becerisine göre eğitim alan gençler zamanlarının büyük çoğunluğunu yetenekli oldukları  dallarda geçireceklerdir.  Beceri  ve  tecrübe kazanacaklardır.  Böylece Liselerdeki çok olan ders saatleri de düşürülerek, öğrencilerin seçtiği alandaki saatleri çoğaltılacaktır. Örneğin mecburi ders  sayısı  belirlendikten  sonra;  geriye kalan saatler  alan dersleri  ile doldurulacaktır. Bunları yapabilmenin çok zor olduğu kanaatini taşımıyorum. Yeter ki; Milli Eğitim adına karar verecek olan merciler, bu işlere oturup kafa yorsunlar. Çünkü şu anda uygulanan sistem hem çok karmaşık hem de eğitim ve öğretimin tüm taraflarını yorucu bir sistemdir…

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?