USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Sağlıklı Aile

13-04-2019

Sağlıklı aileler fonksiyonlarını çok iyi yerine getirirler. Aile üyeleri aile içi iletişimden memnundur ve psikolojik olarak sağlıklıdır. Çok az çatışma vardır, gelişimsel değişikliklere çok kolay ve başarılı bir biçimde uyum sağlarlar, stresli olaylarla çok iyi baş edebilirler. Ancak ailenin hiçbir zaman sorunla karşılaşmayacağını söylemek doğru olmaz. Bu aileler bir kriz karşısında çabucak kendilerini toparlayabilirler.

Sağlıklı ailelerde yetişkinler kendi özelliklerini korurlar. Şefkatli, sempatik, sıcak ve sorumluluk sahibidirler. Yaratıcı, üretken, gerçekçidirler ve başarılarından dolayı kendilerinden hoşnutturlar. Psikolojik olarak sağlıklı aile üyeleri özerk bir benlik geliştirirler ve ego sınırlarını geliştirme kapasitesine sahiptirler.

Aile terapisi hareketinin anası, ilk eğitimcisi, ilk aile terapisi kitabını (Conjoint Family Therapy, 1964) yazan uygulamacı/eğitmen Virginia Satir; sağlıklı aile ile ilgili şunları aktarmaktadır.

?Olgun aile üyeleri kendilerine saygılıdır ve olumlu benlik algıları vardır. Bütün bedenlerini, fantezilerini, fonksiyonlarını, düşüncelerini, duygularını, hareketlerini, başarılarını ve hatalarını kabul ederler. Kendilerini daha çok tanımak için çaba harcarlar. Potansiyellerinin ve sınırlarının bilincindedirler, kendi kapasitelerine güvenirler ve kendi kaderlerini çizerler. Aile üyeleri kendi fikirlerini, beklentilerini ve korkularını serbestçe ve kaygı duymadan ifade edebilirler. Aile üyeleri birbirleriyle göz teması kurarlar, açık, kararlı, kesin ses tonu ve yeterli jestler kullanırlar. Duygularını spontanece ifade ederler.´

Sağlıklı aile üyeleri birbirlerine gönderecekleri mesajları nasıl kodlayacaklarını bilirler. Birbirleriyle açık, tanımlayıcı, uygun iletişim kurarlar. Aynı zamanda, diğer aile üyelerinin duygu ve düşüncelerini öğrenmek için ilgi gösterirler. Aile üyeleri birbirlerine karşı dürüst, içten, güvenilir ve sevgi ile yaklaşır.

Sağlıklı ailede roller açık, belirgin ve birbirini tamamlar. Bireylerin farklı rolleri vardır ve herkes hak ve özgürlüğünü bilir. Bu nedenle eğer ailede bir üye geçici olarak rolünü yerine getiremezse, diğer üyeler onun rolünü üstlenir. Eşler kendilerini güvende hissederler, özerkliklerini korurlar, desteklenir ve kabul edilirler. Eşler birbirlerinin ihtiyaçlarını doyuma ulaştırırlar. Olumlu cinsel ilişkileri vardır ve birbirlerini severler. Hakları ve görevleri üzerinde anlaşırlar. Problemlerini açıkça tartışabilirler, problemlerini çözmek için çaba harcarlar. Çocuk yetiştirme, disiplin ve otorite konusunda birlikte hareket ederler. Bir ebeveyn olarak çocuklarına kültürel değerleri, normları, rol beklentilerini, dili, alfabeyi aktarırlar. Çocuklarının ihtiyaçlarını karşılarlar, bilişsel, zihinsel, duygusal ve sosyal olarak gelişmelerini sağlarlar. Özellikle çocuklarının farklı kişilik geliştirmelerine, olumlu benlik algısı ve benlik saygısı geliştirmelerine yardım ederler.

Sağlıklı toplum demek, sağlıklı aile demektir. Her ailenin sağlıklı nesiller yetiştirmesi dileğiyle?

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?