USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

"Sivas Çalıştayı"na Giderken

26-12-2018

Tam adı  ?Ortak Akılla Yarınlara Sivas Çalıştayı´ olan toplantı bugün yapılacak.Son yıllarda şehrimizde "Çalıştay" adıyla yapılan toplantılarla senede bir kaç defa da olsa karşılaşıyoruz.Düzenleyenlerin ve katılımcıların hazırlıkları oranında verimli olan bu tür toplantıların her alana yayılmasını ve sıklıkla düzenlenmesini her vesile ile dile getirenlerden biriyim.

Yakın geçmişe baktığımızda şehre dair kararların üç beş kişi arasında yapılan sohbetlerde verildiğini hatırlayalım.Genelde dar kapsamlı toplantılarda konu ele alınmakta, yeterli müzakere yapılmadan konum olarak üst düzeyde bulunan makam sahibine konu arz edilmekte, onun iki dudağı arasından çıkacak karar beklenmektedir. O günkü şartlarda yapılan sunuma ve etkileşime göre tercihte bulunulmaktadır.Bu şekllde oluşturulan ve kamuoyuna duyurulan kararlara sahip çıkan da olmadığı için neticede olumsuzluklar yaşanırsa herkes sorumluluğu birbirinin üzerine atmaktadır.

Son on- on beş yıla doğru giderek aklımza gelen uygulamalara, projelere bir bakalım: Et-Balık´ın önce satılması sonra yeniden yapılması, Adalet Sarayının yerinin belirlenmesi, sonra tahsisin iptali ve projenin küçültülmesi, hızlı tren hattının şehir içi güzergahının ve istasyonun yerinin belirlenmesi ve sonunda Türkiye´de bir ilk olarak iki hattın birden yapılıyor olması, Numune Hastanesi binasının yıkılması ve yerine büyük bir caminin yapılmasının düşünülmesi, Kaleardı Mahalle Projesinin yirmi yıl boyunca sürüncemede kalması, eski sanayi çarşısının perişan hali,perakende sebze hali ile eski buğday pazarının gündeme bile gelememesi, Kızılırmak Sahil Projesine bir türlü başlanamaması,ikinci üniversitenin kurulması sonrasında açılacak ve fark yaratacak fakültelerin belirlenememesi...Sıralanan bu konularda ve sizin de ilave edebileceğiniz diğer bir çok konuda iyi sınav verebildiiğimiz ve isabetli kararlar aldığımız söylenemez.

Şehre yön veren idarecilerimiz şehrin gündemine gelen veya önerilen konularla ilgili en azından bir çalıştay yapsalardı durum çok daha farklı olabilecekti.Çalıştay adıyla yapılan toplantıların kuralları belirlenmiş olup diğer toplantı türlerine göre daha verimli olabilmektedir.Özellikle nihai karar verilmeden önce yapılacak ön çalışmalarla konu değişik boyutlarıyla ele alınmaktadır.Ayak üstü veya çay sohbetinde verilen kararlarla kıyaslandığında isabet oranı yüzde yüze yakın olmaktadır.Şehrin geleceğini önemli ölçüde etkileyecek olan konularla ilgili verilecek kararların yangından mal kaçırırcasına değil, gerekirse günlerce sürebilecek çalıştaylar sonucunda düzenlenecek raporlar doğrultusunda verilmesi gerekir.

Çalıştay tarzı yapılan toplantılarda bir masa etrafında toplanan insanlar konuyu enine boyuna tartışmaktadır. Diğer toplantı türlerinde görüşlerini yeterince açıklayamayan kişiler belli başlıklar altında ve sıralamaya göre önerilerini ifade etmekte, karşılıklı olarak farklı fikirler tartışılmakta, tahliller yapılıp sonuca ulaşmak için çaba sarf edilmektedir. Burada amaç bir konuda rast gele sohbet etmek değil, toplantının sonunda bir karara varabilmektir. Zaman ve enerji israfını engelleyerek en doğru çözümü üretmek temel hedef olmaktadır.

Eğitimden turizme, kültür sanattan ekonomik kalkınmaya ve altyapıya yönelik görüş ve önerilerin ele alınacağı çalıştayın verimli geçmesini diliyoruz. Anlaşıldığı kadarıyla bu başlıklar altında gruplar oluşturulacak ve her çalışma grubunun başında da bir yönetici olacaktır. Yöneticinin toplantıdan önce gurubun ele alacağı konu ile ilgili soruları hazırlamış olması beklenir. Çünkü sorularla adım adım ilerlenecek, birlikte yapılacak derinlemesine tartışmalar sonucu, enine boyuna konular ele alınıp çözümler üretilecektir.Verimli bir müzakere oturum yöneticisinin enerjik davranışı ile doğrudan ilgilidir.Herkesin aktif katılımı sağlanmalı,insanlar cesaretlendirilmeli, düşünmeye teşvik edilmeli, konunun farklı boyutları ele alınıp özgün görüşlerin dile getirilmesinin önü açılmalıdır.

Çalıştayın hedefine tam olarak ulaşabilmesi için katılımcı olarak çağrılan uzmanların, bilim insanlarının, meslek örgütü ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile özel sektör temsilcilerinin ön hazırlık yapmış olmaları beklenir. Toplantıya gelmeden önce katılımcıların konu ile ilgili verileri araştırmaları ve ilgili yazıları okumaları, bulundukları kuruluşlarda ve çevrelerinde görüşmeler yapıp düşünce ve önerilerini olgunlaştırmaları ve bunları yazılı notlar haline getirmeleri gerekir.

Toplantılarını verimsiz geçmesi düzenleyenin ve/veya katılımcının hatalarından kaynaklanmaktadır. Toplantı iyi planlanmaz ve yönetilmezse, önceden belirlenen fikir ve çözümlerin onaylattırılması hedeflenir ve sadece yapmış olmak için yapılırsa buradan derde deva bir sonuç çıkması mümkün değildir. Aynı şekilde katılımcılar hiç bir hazırlık yapmadan elini kolunu sallayarak toplantıya gelir ve bir an önce ayrılmak için fırsat kollarlarsa en iyi mekanlarda da toplansanız bu tutum ve davranışlarla verim almanız mümkün olmayacaktır.

Sivas için kafa yoran, proje üreten herkes düzenlenen bu çalıştayı vesile edinerek katkıda bulunmalı, usulü dairesince görüş ve düşüncelerini görevlilere ulaştırmalıdır. Katılımcılar müzakerelere aktif olarak katılmalı, her türlü görüş ve öneri dile getirilmelidir. En aykırı, en uç fikirlerin dile getirilmediği, akla gelen her türlü sorunun sorulmadığı ve cevaplandırılmadığı, beyin fırtınalarının yaşanmadığı toplantılardan istenen sonuçların alınması mümkün değildir.

Gelin yerel seçimleri de fırsat bilerek şehrimizi ilgilendiren ve gündemde olan her konu ve proje ile ilgili olarak ayrı ayrı zamanlarda çalıştaylar düzenleyelim. Seçim sürecinden sonra da bu alışkanlık haline gelecek toplantılarımızı sürdürelim. Mahallemize, şehrimize sahip çıkalım. Peşin kabullerimizi, ön yargılarımızı bir kenara bırakıp sadece en iyinin yapılması için kafa kafaya verelim. Gerekirse bir masa başında sabahlayalım. Sonuçta aldığımız kararı hep beraber sahiplenelim ve uygulanması için çalışalım.

Bu duygu ve düşüncelerle çalıştaya katılacağım. Toplantının verimli geçmesini, Sivas´ımız için hayırlara vesile olmasını diliyorum.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?