
Ulu Önder
Hepimizin hayatında örnek aldığı kişiler vardır. Biz bu insanlara taşıdıkları özelliklerden dolayı hayranlık duyarız. Başarıları ve davranışları hayatlarımızda bir yer edinir. O insanların düşüncelerine ve fikirlerine önem veririz.
Birçok müthiş özelliğe sahip bir kişi vardı. Geçtiğimiz çarşamba günü 10 Kasım’da o insanın ölümünün 83. yıl dönümüydü. Bu adam Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’tü.
Atatürk’ün zekâsı, ileri görüşlülüğü ve davranışları hepimizi kendine hayran bıraktı. Zor zamanlarda ortaya çıkıp yılmadan, pes etmeden liderlik gösterdi. Çalışmalarının ve azminin sonucunda yıkılmış bir devletten yeni bir ülke kurdu. Türkiye Cumhuriyeti’ni küllerinden doğurdu. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu olan bu adam yerli ve uluslararası çapta çok büyük saygı gördü.
Ölüm haberinin duyulmasından sonra bazı yabancı medya kuruluşları şu başlıkları attı;
Alman basınından “Volkischer Beobachter”: “Atatürk Türkiye’yi tek düşman kalmaksızın bırakmıştır. Bu, zamanımızın hiçbir devlet şefinin başaramadığıdır.”
İngiliz basınından "Daily Telgraph”: “Kadınlar başka hiçbir ülkede bu kadar hızla ilerlememişlerdir. Bir ulusun değişmesi, tarihte, gerçekten eşi benzeri olmayan bir olaydır.”
Fransız basınından "La Libre Belgique”: “Türkiye’nin uluslararası ünü, prestij ve otoritesi durmaksızın yükselmiştir. Milletine bu kadar az zamanda bu ölçüde hizmet edebilen tek devlet adamı Atatürk’tür.”
Yugoslav basınından "Politika": “Dünya şimdiye kadar kürsülere çıkmış en değerli halk liderini, cumhurbaşkanını ve çağdaş tarihin Yakın Doğu’daki en büyük devlet adamını yitirdi. Tarih, silinmez harflerle bu devlet adamının ismini hak edecektir. Atatürk bir halk adamıdır. Kırılmaz azmi, keskin zekâsı ve kudreti kendisini yendiği alın yazısının önüne getirmiş, böylece yeni Türkiye’nin yaratıcısı olmuştur.”
İran basınından "Tahran": “İslam dünyasının büyük insan yetiştirme gücünü yitirdiğini öne sürenler, Atatürk’ü hatırlamalı ve utanmalıdırlar. Atatürk’ün ölümü dolayısı ile Kraliyet Sarayı Şehinşâhi ve hükûmet bir ay resmî yas ilân etmiştir. Majeste Şehinşah, gömme töreninin sonuna kadar İran’da askerî ve resmî binalar üzerinde ve yabancı ülkelerdeki İran temsilciliklerinde bayrakların yarıya indirilmesini emir buyurmuşlardır. Bu irade-i Şehinşahî bugün bütün gazetelerde ilân edilmiştir.”
Birleşik Krallık basınından "The Daily Telegraph": “Modern Türkiye’nin Yaratıcısı. Bizim neslimiz, birçok ulusun yön ve rejim değiştirdiğine, birçok güçlü liderin çok kısa bir süreçte iktidara yükseldiğine tanık olmuştur. Ancak, tarihteki büyük başarılar gözden geçirilecek olursa, Kemal Atatürk’ün yeniden bir ulus ve devlet yaratması kadar göz kamaştırıcı bir örneğin bulunmadığı görülecektir.”
Çin basını: “Biz Çinliler, hepimiz bu mateme iştirak ediyoruz. Zira büyük bir milletin, çok sevilen büyük Ata’sının ölümü yalnız Türkiye için değil, aynı zamanda bizim kıtamızda ve bütün dünyada büyük bir boşluk bırakmaktadır.”
Franklin Roosevelt, ABD Başkanı: “Beyaz Saray'daki görevim tamamlanınca ilk yapmak istediğim şey, zamanımızın bu en dikkate değer şahsiyetini ülkesinde ziyaret etmekti. Kader buna izin vermedi. Bu çapta insanlar dünyaya sık gelmezler. Yüzyıllar nadir olarak dâhi yetiştirir. Şu talihsizliğimize bakın ki, o büyük dâhi çağımızda Türk Milleti'ne nasip oldu.
O sınırların ötesinde bir liderdi. Yaptığı inkılaplar sonucunda ortaya yepyeni bir ülke çıkardı. Bağımsız, demokratik ve çağdaş bir ülke bıraktı gerisinde. Bu emanete sahip çıkmak bizlerin görevidir.
Atatürk’ün şu sözlerini hatırlatmak isterim: “Benim naçiz vücudum, bir gün elbet toprak olacaktır. Fakat Türkiye Cumhuriyeti, ilelebet payidar kalacaktır.”
Bizlere düşen görev büyük. Türkiye Cumhuriyeti’ni daha ilerilere taşımamız için gerekli olan adımları korkmadan, bıkmadan atmamız gerekir. Çünkü o vazgeçmedi.
Saygı, sevgi, minnet, rahmet ve özlemle anıyoruz…
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.