USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

YARIŞMA PROGRAMLARI

02-04-2023

Günümüzde hemen hemen her televizyon kanalında olan ve büyük ilgi çeken yarışma programları, evet. Kimisi yemek yapma üzerine iken kimisi stil yarıştırma üzerine.

Tüm bu yarışmalar için söylenebilecek en gerçek şey ise : Kurgu! Bu yarışmaların büyük bir kısmı sadece kurgudan ibaret.

Sözde yemek yapma yarışmalarında gelin ve kayınvalidelerin kavga ettirilmesi, stil yarışmalarında genç kızların birbirlerine söyledikleri sözler tamamen reyting kaygısıyla yapılan kurgusal olaylar.

Türk halkının televizyon izlemeye olan sevgisini bilen yapımcılar halkı televizyon ekranına nasıl daha fazla bağlayacağını çok iyi biliyor. Kavga izletmek, ağlama durumları vs. gibi olaylar seyircinin reytinge etkisini 2, 2,3 katına çıkarıyor.

Peki yapımcılar seyircinin kurguyu gerçekten anlamadığını mı düşünüyor? Tabi ki de hayır.

Yapımcılar, seyircinin aslında kurgulanmış her şeyin farkında olduğunu ama bu tarz şeyleri izlemekten zevk aldığını çok iyi biliyor. Onun için de kurgudan asla vazgeçmiyor.

Bu tarz yarışmaları yetişkin insanların izlemesi belki bir nebze normal ama ya çocuklar ve gençler? Onları hayatın her türlü kötülüğünden uzak tutmaya çalışılırken bu tarz şeylerden uzak tutmayı başaramıyoruz.

Televizyonla birlikte başka platformlarda aslında kendileri için hiç uygun olmayan programları da soluksuz şekilde izliyorlar. Program sahipleri bu durumdan çok memnun olabilir ama biz bu duruma dur demeliyiz.

Yetişkinler doğruyu ya da yanlışı çok daha çabuk ayırt edebiliyorken aynı şey çocuklar ve gençler için geçerli değil. Bu nedenle izledikleri şeylerin iyi ya da kötü yanlarını göremeyebilirler.

Bu durumda biz yetişkinlere bazı görevler düşüyor. Çocuklarımızın ve gençlerimizin izledikleri programları, takip ettikleri sayfaları ya da kişileri onları kırmadan, kızdırmadan gözetim altında tutmalıyız. En azından bunu yapmalıyız.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?