Halkbilimci Aşkun, Ölümünün 37. Yıldönümünde Anıldı

Halkbilimci Aşkun, Ölümünün 37. Yıldönümünde Anıldı

Gündem - 8 yıl önce



RUHİ DEMİR

1909 yılında Sivas’ta doğan ve Cumhuriyet tarihinin ilk yazarlarından Vehbi Cem Aşkun için Şems-i Sivasi İl Halk Kütüphanesinde bir anma programı düzenlendi. Vali Yardımcısı Ömer Kalaylı’nın yanı sıra Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Özaydın, Rektör Prof. Dr. Faruk Kocacık, kurum müdürleri ve Sivil Toplum Kuruluşu temsilcilerinin de yer aldığı ‘Halkbilimci Vehbi Cem Aşkun Sempozyumu’na ayrıca Aşkun’un akademisyen oğlu Prof. Dr. İnal Cem Aşkun ve gelini de katıldı. Sempozyum protokol konuşmalarıyla başladı.

İlk olarak kürsüye Şehir Kültürünü Yayma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ahat Türkmenoğlu geldi. Türkmenoğlu, yaptığı değerli çalışmalar ve bıraktığı eserlerle Sivas’a önemli bir hizmet veren Vehbi Cem Aşkun’u rahmetle andıklarını belirtti.

Türkmenoğlu’nun ardından İl Kültür ve Turizm Müdürü Kadir Pürlü mikrofonu aldı. Vehbi Cem Aşkun’un Sivas’a ömür vermiş bir insan olduğunu ifade ederek, ‘Bütün enerjisini Türk Kültürünün yanı sıra Sivas’a harcamış ve ölümsüz eserler bırakmış bir insandır’ dedi. Pürlü ayrıca bugün birçok Sivaslı şairin tanınmasında ve eserlerinin bilinmesinde Aşkun’un büyük emeğinin olduğunu vurguladı. 

Daha sonra kürsüye Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kocacık geldi. Kocacık ise üniversite ve şehir işbirliği ile artık Vehbi Cem Aşkun’un geleneksel olarak anılmaya devam edildiğini ifade ederek, Sivas Araştırma Merkeziyle Sivas’a malolmuş isimlerin ya da kültür ve değerlerin bu merkez sayesinde tanıtılması gelecek nesillere aktarılmasını sağlamaya devam edeceklerini dile getirdi.

Rektör Kocacık’ın ardından Belediye Başkan Yardımcısı Özaydın konuştu. Özaydın da Vehbi Cem Aşkun’un Sivas için çok önemli bir değer olduğuna dikkat çekerek, bu tür Sivas’a özgü değerlerin tanıtılması ve kültürel faaliyetlerin yapılmasında ilgili kurumlarla işbirliği içerisinde olmaya devam edeceklerini kaydetti.

Özaydın’dan sonra Vali Yardımcısı Kalaylı söz aldı. Toplumları var eden unsurlardan birinin kültür olduğunu bildiren Kalaylı, Sivas’ın bir kültür ve medeniyet şehri olduğunu söyledi. Kalaylı, bu manada Sivas’ta birçok değerli insanın yetiştiğini belirterek, ‘Vehbi Cem Aşkun da bunlardan biridir. Tabi bu kişilerin mutlaka çok iyi bir şekilde hatırlanması ve vefa örneği gösterilmesi gerekiyor’ diye konuştu.

Sempozyuma katılan Türk Halk Kültürünü Araştırma Kurumu Genel Başkanı Prof. Dr. İrfan Ünver Nasrettinoğlu da bir konuşma yaptı. Vehbi Cem Aşkun’un en eski dostlarından biri olduğunu vurgulayan Nasrettinoğlu kürsüde hem kurumun çalışmalarını hem de Aşkun ile ilgili hatıralarını katılımcılarla paylaştı.

Son olarak Vehbi Cem Aşkun’un oğlu Prof. Dr. Aşkun kürsüye geldi. Aşkun, konuşmasının henüz başında ‘Bir insanın babasını anlatması kolay bir şey değil’ dedi ve gözyaşlarına hakim olamadı. Aşkun, babasının çok yönlü bir insan olduğunu dile getirerek, onun çalışmalarını anlattı.

Haftanın Öne Çıkanları

Biyam Tezgahtaki Yerini Aldı

2016-05-20 08:49 - Gündem

Divriği Açılışa Hazırlanıyor

2016-05-23 09:19 - Gündem

Elazığspor ve Ankaragücü´nden Sivasspor´a Destek

2016-05-23 09:14 - Gündem

Halkbilimci Aşkun, Ölümünün 37. Yıldönümünde Anıldı

2016-05-26 09:27 - Gündem

Fen Lisesi´nde Neler Oluyor?

2016-05-20 08:50 - Gündem

Gururumuzsun Mevlana

2016-05-20 08:48 - Gündem

Tüp Bebek Merkezi´ne 700 Kişi Başvurdu

2016-05-23 16:37 - Gündem

Ebelik Bölümü Akademisyenlerinden Türkiye Birinciliği

2016-05-25 09:21 - Gündem

?Yılın Ahi´si Tükek Oldu

2016-05-26 09:25 - Gündem

Konteynır Kaldırımdan Çekildi

2016-05-26 09:26 - Gündem

İlgili Haberler

Tekstil Fabrikasında Yangın Çıktı!

14:17 - Gündem

Uzmanı Uyardı: Kene İlacı Yanlış Vurulursa Travma Yaratır!

13:55 - Gündem

Türkiye'de Kadın Çiftçi Sayısı Her Geçen Yıl Artıyor

13:51 - Gündem

Yurtdışından Telefon Getirirken Bir Daha Düşünün! Yeni Düzenleme Geldi

13:45 - Gündem

Bakan Işıkhan Açıkladı: Bu İlaçları Artık Aile Hekimleri Yazabilecek!

13:40 - Gündem

Günün Manşetleri

Sivas'ta Bugün Kimler Vefat Etti? 17 Mayıs 2024

14:08 - Yaşam

Uzmanı Uyardı: Kene İlacı Yanlış Vurulursa Travma Yaratır!

13:55 - Gündem

Yurtdışından Telefon Getirirken Bir Daha Düşünün! Yeni Düzenleme Geldi

13:45 - Gündem

Sivas Uluslararası Film Festivali'ne Sayılı Günler Kaldı! Bizde Festivalden Haberdar mı Sivaslılara Sorduk?

12:29 - Röportajlar

Sivas Belediye Başkanı Adem Uzun'dan Şok Açıklama: Su Boruları Kevgire Dönmüş!

11:57 - Gündem