?Dibini Görmediğin Suya Girme?

?Dibini Görmediğin Suya Girme?

Gündem - 10 yıl önce



OĞUZHAN SARZEP

Yaz aylarının gelmesi ile birlikte serinlemek ve dalmak amaçlı suya giren vatandaşlara Sivas İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürü Nazif Ekici’den uyarı geldi. Ekici yapmış olduğu açıklamada, göletlerde çıplak gözle görülmeyen riskin çok sayıda olduğunu belirterek, Kızılırmak nehrinde insanlara zarar verebilecek hatta sudan bir daha çıkamamalarına neden olacak birçok tehlikenin olduğunu dile getirdi.

‘ÇIPLAK GÖZLE GÖRÜLMEYEN RİSK VAR’

Müdür Nafiz Ekici akarsularda, nehirlerde, göletlerde çıplak gözle görülmeyen birçok tehlikenin olduğunun altını çizerek şunları söyledi; ‘Akarsularda özellikle Kızılırmak nehrinde, barajlarda ve göletlerde bu tür şeylerin mümkün mertebe yapılmamasını istiyorum. Çünkü o kadar çok bilinmeye, çıplak gözle görülmeyen risk var ki bir Kızılırmak nehrini ele aldığımızda, bir kere adı üstünde Kızılırmak berrak bir su değil. Irmağın içerisinde adeta ne ararsanız var. Balıkçı kazığından, parçalanmış balıkçı ağına kadar her şey var. Bunların her biri tehlike ve suya atlarsınız takılırsınız bir daha çıkamazsınız. Dibini görmediğin suya girme açıkçası bu’ dedi.

‘YÜZME HAVUZLARI TERCİH EDİLMELİ’

Vatandaşların yüzmesi için eğitimli görevlilerden oluşan yüzme havuzlarının tercih edilmesini belirten Ekici; ‘Bizim ilimiz deniz aşırı il olmadığı için insanlarımız yüzme ile çok barışık değil. Yüzme bilen insan sayısını bilmeyen insan sayısına oranladığımız zaman oran belki de çok düşük çıkacaktır. Bunu net olarak tam bilmiyorum. İlimizde yüzme amaçlı olarak tercih edebileceğimiz yerler tabii ki yüzme havuzları olmalı. Bununla ilgili olarak Cumhuriyet Üniversitesinde var, şehir merkezinde var yine üniversite yolunda var. Buralarda eğitimde veriliyor. Bu tür yerlerde de ihtiyaçlar karşılanabilir’.

‘KIZILIRMAK NEHRİNDE BİRÇOK RİSK VAR’

Sivas’taki Kızılırmak nehrinde birçok tehlikenin olduğunu vurgulayan AFAD İl Müdürü Nafiz Ekici, Kızılırmak nehrinin suyla beraber mil taşıdığının da altını çizdi.

Ekici şöyle devam etti; ‘Kızılırmak nehrinde birçok risk var, kendisi mil taşıyor suyla beraber. Orada boğulan birisini Allah korusun dibe çöktüğü anda ebediyen bulamayabilirsiniz. Üzerini mil kapatabilir. Çünkü suyun içerisinde görüş yok. Balık adamda girse arasa bir nevi el yordamıyla arama yapıyor. Dolayısıyla bu tür yerlerden uzak durmak lazım. Barajlardan, göletlerden uzak durmak lazım. Yer yer uyarı levhaları var ama uyarı levhaları olmayan yerler içinde bence bu bahaneye sığınmamak lazım. Her yere, her noktaya uyarı levhası dikemeyeceğimize göre bu uyarıyı kendi kalbimize yapmamız gerekiyor’ ifadelerini kullandı.

AİLELERİ UYARDI

Yaz aylarının gelmesi ile birlikte ırmak kenarlarına, barajlara piknik amaçlı giden aileleri uyaran Sivas İl Afet ve Acil Durum Müdürü Nazif Ekici, şunları dile getirdi; ‘Ailelerimiz özellikle pikniğe gittikleri zaman, belli yaş grubundaki çocuklara sahip çıksınlar. Çünkü bunlar bir anlık mesele. Bir anda ailenin gözünün önünden kaybolan çocuk 10 dakika sonra boğulmuş olarak bulunabiliyor. Bu tür acı olayların yaşanmaması için özelikle bu sıcak mevsimlerde ailelerimizin çok daha dikkatli olmaları gerekiyor’ dedi.

‘TEMENNİMİZ BOĞULMALARIN HİÇ OLMAMASI’

AFAD İl Müdürü Ekici, temennilerinin hiç boğulma vakalarının olmamasını belirterek şu sözleri söyledi; ‘Sevindirici durum şu ki 2013 ve 2014 yıllarındaki boğulma istatistikleri önceki yıllara oranla çok daha az. Yani 10-15 civarında boğulma vakası meydana gelirken geçen yıl 6 civarındaydı boğulma vakası. Bu yıl ise 1 tane boğulma var. Bizim temennimiz bunun hiç olmaması. Fakat bir olaylar olması durumunda buna karşı hazırlıklı olmakta gerekiyor’.

‘BİZİM İÇİN BOĞULMA VAKASINI GÖREN İLK KİŞİNİN İFADESİ ÇOK ÖNEMLİDİR’

Müdür Ekici, boğulma vakasını ilk gören kişinin söylediklerinin kendileri için çok önem arzu ettiğini belirterek şu ifadeleri kullandı; ‘Boğulma vakasını aldığımız 0. dakikadan itibaren olay yerine intikal ettiğimiz ana kadar biz olay yerinde ne tür malzeme ihtiyaç duyabiliriz, neler bizi bekliyor gibi kafamızda bir takım senaryolar ile gideriz. Fakat bazen çalışma ortamını zorlaştıran dış unsurlar olabilir. Bunlarında başında tabii kayıp yakınları geliyor. Bir diğer hususta boğulma vakasını gören ilk kişi var ise o kişilerin bize söyledikleri, bize aktardıklarıdır. Biz bütün senaryomuzu onun üzerinden kurgularız. Bu bizim için çok önemlidir. Kişinin boğulma anını gören var ise o görgü şahitliğinin anlattıkları bizim için çok önemlidir. Suda görüş olmadığı için adeta iğne il kuyu kazıyoruz. Biz daha çok ucuna ağılık bağlayarak ip düşürüyoruz dibe. Dairesel arama, hat boyu arma yapıyoruz o hattı tamamladıktan sonra makul bir mesafe aktararak o şekilde arama yapıyoruz’.

122 ALO AFAD HATTI

Vatandaşların herhangi bir durumda 122 Alo AFAD hattından kendilerin ulaşabileceklerini dile getiren Ekici, sözlerini şöyle sonlandırdı; ‘122 alo AFAD hattımız 7 gün 24 saat hizmet vermektedir. Sadece müdahale gerektiren, arama kurtarma gerektiren hizmetlerde değil il sınırları içerisinde meydana gelen bütün vakalarda 7 gün 24 saat vatandaşlarımız 122 AFAD hattını arayabilir. Gerekli yönlendirmeler buradan yapılıyor’ dedi.

Haftanın Öne Çıkanları

TOYOTA Tura Sivas´tan Başladı

2014-06-19 17:50 - Gündem

Trafik Rahatladı

2014-06-20 17:48 - Gündem

Sivas Köftesine Sıkı Denetim

2014-06-19 17:43 - Gündem

Gök Medrese İhaleye Çıkıyor

2014-06-20 17:50 - Gündem

Fransa´dan, Dört Eylül´e

2014-06-18 23:24 - Gündem

?Dibini Görmediğin Suya Girme?

2014-06-24 17:30 - Gündem

Şehr-i Ramazan Sivas´ta yaşanır

2014-06-23 15:37 - Gündem

?Gel 1 Yıl Sivas´ta Forma Giy?

2014-06-23 15:34 - Gündem

Filede 3 İmza

2014-06-24 17:16 - Gündem

Karateye Yoğun İlgi

2014-06-24 17:15 - Gündem

İlgili Haberler

Sivaslı Vatandaş Çağrı Yaptı Fatma Şahin Kayıtsız Kalmadı!

12:25 - Gündem

1 Kişinin Öldüğü Teleferik Kazasıyla İlgili Hazırlanan İddianame Kabul Edildi

11:49 - Gündem

İsmiyle Korkutsa da Güzelliğiyle Mest Ediyor! Sivas'taki Bu Yapı Turizme Kazandırılması Bekleniyor!

11:26 - Gündem

Tokatlı Engelli Bireyler Sivas’ı Gezdi

11:21 - Gündem

Sivas'ın Tarihi Anlatıldı

11:11 - Gündem

Günün Manşetleri

Sivaslı Vatandaş Çağrı Yaptı Fatma Şahin Kayıtsız Kalmadı!

12:25 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan "Tanrıverdi" Açıklaması

12:14 - Politika

Mustafa Destici Sivas'ta Konuşuyor: Sivaslıları Mahcup Etmeyeceğiz

11:31 - Politika

İsmiyle Korkutsa da Güzelliğiyle Mest Ediyor! Sivas'taki Bu Yapı Turizme Kazandırılması Bekleniyor!

11:26 - Gündem

Tokatlı Engelli Bireyler Sivas’ı Gezdi

11:21 - Gündem