?Emeklilerimizin Hali İçler Acısı?

?Emeklilerimizin Hali İçler Acısı?

Gündem - 9 yıl önce



Ulaştırma Memur-Sen Genel Başkanı Can Cankesen, ‘Emeklilerimizin hali gerçekten içler acısı. Geçen sene aldığımız 175 liralık taban aylık zammı ile emeklilerimiz bin 200-bin 300 lira maaş alırken bin 450-bin 500 lira maaş almaya başladı. Çalışan memur, emekli olduğu takdirde müthiş bir ücret kaybı var. Bu çok sıkıntılı bir durum... Maaşının yüzde 55’ini kaybediyor.’

ERSAN ARSLAN

Ulaştırma Memur-Sen Genel Başkanı Can Cankesen, Sivas Şube Başkanı Ömer Vatankulu, Şube Başkanvekili Niyazi Kaleli, Şube Kadın Kolları Başkanı Vildan Kocamemik ve sendika yönetim kurulu üyeleri ile birlikte gazetemizi ziyaret etti.

Sendikal faaliyetler ve gerçekleştirilen önemli çalışmalar hakkında değerlendirmelerde bulunan Ulaştırma Memur-Sen Genel Başkanı Can Cankesen, teşkilat ziyaretleri kapsamında Sivas’ta bulunduklarını ve bu sene gerçekleştirilecek toplu sözleşme ile ilgili çalıştay öncesinde değerlendirme yaptıklarını söyledi.

‘MEMUR EMEKLİ OLUNCA

MAAŞININ YÜZDE 55’İNİ

KAYBEDİYOR’

Memur emeklileri ile ilgili sıkıntıların gündemlerinde olduğunu belirten Genel Başkan Cankesen, memur emeklilerinin durumunun içler acısı olduğunu söyledi. Çalışan memurun emekli olduğunda maaşının yüzde 55’ini kaybettiğini belirten Cankesen, toplu sözleşme sürecinde 3 milyona yakın memur, 2 milyona yakın emeklinin iyi haberler beklediğini söyledi.

Cankesen, şu şekilde konuştu:

‘Teşkilat ziyaretleri kapsamında 19 ilimizi ziyaret ediyoruz. Bu kapsamda Sivas’a geldik. Bu ziyaretlerimizde gündemimizin en önemli konularından bir tanesi toplu sözleşme süreci. Geçen yıl yapılan toplu sözleşme ile bu yıl yapılan toplu sözleşme arasında kıyaslama yaptık. Bu sene yapacağımız toplu sözleşmeye hazırlık kapsamında gerçekleştireceğimiz çalıştayı değerlendiriyoruz.

Toplu sözleşme neticesinde 3 milyona yakın memur, 2 milyona yakın da emekli bizden iyi bir haber bekliyor. Bu 5 milyon kişinin 4688 Sayılı yasa gereğince alınacak ne var ise 2 yıl içerisinde uygulanacağı için gözü kulağı masada olacak. En son yapılan toplu sözleşme ile taban aylık zammı almıştık. Bu, çalışanların emekliliğe hazırlanması, emeklilik hayatında daha iyi bir ücrete kavuşması ve emeklilik ikramiyesinin daha yükselmesi adına güzel bir çalışma olmuştu. Bunun yanında 30 yıl özel hizmet tazminatlarımız çıktı. Bu tazminatlar ile arkadaşlarımız devletin 30 yıldan sonra çalışan memurlarına karşı vermediği tazminatlarını da kazandık. Tabi önemli bir kazanım da eş yardımı, aile yardımının emekliye yansıması. Geçtiğimiz günlerde kamu personeli danışma kurulunda Sayın Bakanımız Faruk Çelik ile bunu konuştuk. Bu önemli bir madde… Emeklilerimizin hali gerçekten içler acısı. Geçen sene aldığımız 175 liralık taban aylık zammı ile emeklilerimiz bin 200-bin 300 lira maaş alırken bin 450-bin 500 lira maaş almaya başladı. Çalışan memur, emekli olduğu takdirde müthiş bir ücret kaybı var. Bu çok sıkıntılı bir durum... Yüzde 55’ini kaybediyor.’

‘EMEKLİLİK YAŞI 70’E ÇIKSA

ZİL TAKIP OYNAYACAKLAR VAR’

Emeklilik yaşı ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Ulaştırma Memur-Sen Genel Başkanı Can Cankesen, işçinin emeklilik şartları ile memurun emeklilik şartları arasındaki farka da dikkat çekti. Kimsenin aldığı emeklilik ikramiyesi ya da maaşında gözlerinin olmadığını belirten Cankesen, ‘İstiyoruz ki daha insana yaraşır bir ücret alalım, daha insana yaraşır bir şekilde emekli olalım. İş güvencemize kimse dokunmasın.’ Dedi.

Emekli olunca maaşlarda yaşanan ciddi düşüş nedeniyle kimsenin emekli olmak istemediğini belirten Cankesen, emeklilik yaşı 70’e çıksa zil takıp oynayacak insanların olduğunu söyledi.

Cankesen, şu ifadeleri kullandı:

‘1980’li yıllarda Özal, ‘60 yaşına kadar çalışacaksınız’ dediğinde ülkede yer yerinden oynadı. İnsanlar, ‘mezarda mı emekli edeceksiniz bizi’ demişti. Ama geldiğimiz noktada şuan emekli ile çalışan arasında dehşet bir uçurum olduğu için kimse gitmek istemiyor. Bugün hükümet bir yasa çıkarsa 70 yaşına çıkarsa inanın zil takıp oynayacak bir sürü insan var. Niye bu hale geldik. Bu çok acı bir durum işin aslına bakarsanız. Devletin TÜİK diye bir kurumu var açıklama yapıyor; ‘ölüm yaşı son 10 yıl içerisinde ülkede olan iyi gelişmelerden dolayı 75’e çıktı’ diyor. Buna sevinelim mi, üzülelim mi? İnsanlar 65’ine kadar çalışır hale geldi.

Sosyal Güvenlik Sistemi bir şekilde rehabilite edildi ülkede. Artık çalışan ile emeklinin birbirini karşılama oranı eskisi gibi değil. Ondan dolayı insanlar vakti saati geldiğinde emekli olsunlar. 65 yaşına kadar kurumu beklemesin. Çünkü insanların hayatında 3 tane 25’imiz var. Birinci 25’i çocukluk, gençlik atlatıp gidiyoruz. 2’inci 25’İ de kurumlara veriyoruz zaten. Ama ne yazık ki 3’ücü 25’in de en az 15 senesini de yine kurumlara vermek zorunda kalıyoruz. Çünkü evde ekmek bekleyen, eşimiz çocuğumuz var. Emekli olduğumuz takdirde maaşımızın yüzde 55’ini kaybettiğimiz zaman müthiş bir sıkıntıya düşüyoruz. Elbette kıyaslamıyoruz, kimsenin aldığında da gözümüz yok ancak işçi sınıfı bugün emekli olduğu takdirde 100 bin liranın üzerinde emekli ikramiyesi alıyor. 130-140 bin lira ikramiye alan bizde çalışanlar var. Bunun yanında emekli olduğu zaman 3 bin-3 bin 200 liradan emekli olan arkadaşlarımız var. Elbette kıyas olarak bunu görmüyoruz ama emsaldir. İyi niyetle bunu gösteriyoruz. O kardeşlerimiz 50 yıldır, kazanmıştır, çalışmıştır, bunun cefasını çekmiştir, elbette sefasını sürmek de onların hakkı. Biz de diyoruz ki işçi sınıfı 50 yıldır bu mücadeleyi yapıyorsa biz de memur sendikacılığında 20. Yaşımızı kutluyoruz. Yani, Memur-Sen’in 20’inci yaşı. Memur sendikacılığının ülkemizde nereden bakarsanız 25 yıllık bir mazisi var. 50 yıl sonra bunun semeresini alırsak biz de bunun bir kazanımını göremeyeceğiz. İstiyoruz ki daha insana yaraşır bir ücret alalım, daha insana yaraşır bir şekilde emekli olalım. İş güvencemize kimse dokunmasın’

‘DOĞRUNUN YANINDA

YANLIŞIN KARŞISINDAYIZ’

Sendika olarak hükümetin yaptığı doğru ve önemli çalışmaları tebrik ettiklerini ancak yanlış olan bir şey var ise bununda karşısında olduklarını belirten Genel Başkan Cankesen, sendika olarak daima hükümetin yanında oldukları yönündeki eleştirilerin ise doğru olmadığını söyledi.

Cankesen; ‘Büyük bir sendikayız. 850 bin üyemiz var. Şuan Türkiye’deki sivil toplumun en büyük adresiyiz Memur-Sen olarak. AK Parti’nin yaptığı bu ülkenin geleceğine yön verecek büyük, güzel şeyler var. AK Parti’nin her yaptığına doğru demek sendikacılık değil. Bizim öyle bir şeyimiz yok. Biz bunu kabul etmiyoruz. Bunu şiddetle elimizin tersi ile itiyoruz. AK Parti’nin yanlış yaptığı yerlerde yanlış diye haykırabiliyoruz.’ Dedi.

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Muhittin Karahan ise ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Genel Başkan Cankesen, Şube Başkanı Ömer Vatankulu, Şube Başkanvekili Niyazi Kaleli, Şube Kadın Kolları Başkanı Vildan Kocamemik ve sendika yönetim kurulu üyelerine teşekkür etti.

Sendikal faaliyetlerin çalışma yaşamında büyük önemi olduğunu belirten Karahan, Cankesen ve beraberindekilere çalışmalarında başarılar diledi. Karahan, daha sonra Cankesen’den sendikanın diğer çalışmaları hakkında bilgi aldı. Karahan,  daha sonra Ulaştırma Memur-Sen Genel Başkanı Can Cankesen ve diğer sendika yöneticileri ile uzun süre sohbet etti.

Haftanın Öne Çıkanları

Eski Başkan´dan Eleştirilere Cevap

2015-04-20 17:04 - Gündem

B-Fit´ten Örnek Uygulama

2015-04-18 02:29 - Gündem

Kaleci Ertuğrul Baba Oldu

2015-04-24 00:27 - Gündem

Pansiyon İşletmecilerinden Denetim İsyanı

2015-04-21 23:13 - Gündem

Belediye İle TEİAŞ Mahkemelik Oldu

2015-04-21 23:10 - Gündem

Cicinho´nun Resmini Çizdi

2015-04-18 02:25 - Gündem

?Şemsi Sivasî Sivas´a Değer Katacak?

2015-04-18 02:30 - Gündem

?Emeklilerimizin Hali İçler Acısı?

2015-04-24 00:29 - Gündem

24-04-2015 SİVAS ZARA İLÇESİ BOLUCAN,KARSLILAR VEYSEL AĞILI MEZRASI,KORKUT TUZLA MEZRASI,MÜSLÜMABAT HASANAĞILI MEZRASI YOLLARINA SANAT YAPISI YAPILMASI İŞİ SİVAS İL ÖZEL İDARESİ

2015-04-23 09:15 - Gündem

?Üç Aylar, Dua ve İstiğfar Aylarıdır?

2015-04-22 17:31 - Gündem

İlgili Haberler

Sivas İrade Ana Haber Bülteni- 15 Mayıs 2024

19:00 - Gündem

Türkiye "cep"ten konuşmada Avrupa'nın zirvesini bırakmıyor

16:30 - Gündem

İl Sağlık Müdürü Açıkladı: Sivas Numune Hastanesinde Yoğun Bakım Yatak Sayısı Artırılacak!

16:13 - Gündem

Sivas’ta Üniversite Öğrencileri Okulu Bırakıp Bu İşe Yöneliyor

16:09 - Gündem

Sivaslı Vatandaş Çağrı Yaptı Fatma Şahin Kayıtsız Kalmadı!

12:25 - Gündem

Günün Manşetleri

Sivas'ta Bugün Kimler Vefat Etti? 15 Mayıs 2024

16:36 - Yaşam

Mustafa Destici: Sivas'ın Sahibi Var!

16:21 - Politika

İl Sağlık Müdürü Açıkladı: Sivas Numune Hastanesinde Yoğun Bakım Yatak Sayısı Artırılacak!

16:13 - Gündem

Sivaslı Vatandaş Çağrı Yaptı Fatma Şahin Kayıtsız Kalmadı!

12:25 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan "Tanrıverdi" Açıklaması

12:14 - Politika