?Hırsız Gibi Kapımı Aç?

?Hırsız Gibi Kapımı Aç?

Gündem - 9 yıl önce



18 yıldır anahtarcılık ve çilingircilik mesleği ile uğraşan Adnan Topak, bugüne kadar ilimizde yaşamış olduğu anıları gazetemizle paylaştı. Topak’ın anlattığı anılarda en dikkat çeken olay ise vatandaşların en çok Kurtlar Vadisi’ndeki gibi silahla kapıyı açmaya çalışması oldu. Topak ayrıca hırsızların kullandıkları taktiklerle kapılarının açılmasını istediklerini belirti

SERCAN ÇETİNEL

18 yıldır anahtarcılık mesleği ile uğraşan Adnan Topak, mesleğinin getirmiş olduğu kolaylıkları, zorlukları ve ilimizde yaşanan güzel anılarını gazetemizle paylaştı. Başına gelen enteresan olayların arasında en çok hırsızların kapı açma taktiği gibi kapılarını açtırmak isteyenlerin olduğu ifade eden Topak, kimi vatandaşların ise Kurtlar Vadisi dizisinin etkisiyle silahla ateş ederek kapıyı açmaya çalıştıklarını ifade etti.

Topak, anahtarcılık mesleğinin kendisine dededen kalan bir meslek olduğunu ifade etti. İlk olarak bugüne kadar anahtarlarını evlerinde ve araçlarının içinde unutarak dışarı çıkan vatandaşlar tarafından başına gelen güzel anıları bizimle paylaşan Topak şunları kaydetti:

‘Bugüne kadar başımıza çok komik olayların geldiği gibi üzücü olaylarda meydana geliyor. Her gün yeni bir durum ile karşı karşıya kalıyoruz. Kimisi Kurtlar Vadisinde kapının nasıl açıldığını anlatıyor, kimisi Abdulhey’i anlatıyor, kimi kendi başına açmaya çalışıyor elini kolunu sakatlıyor, bıçak sokan, kredi kartı sokanlar bile var, kimileri var ki bizleri çağırmak yerine kümbet mevkiinden kalkıp Numune Hastanesine gidiyor bir adet röntgen filmi alıyor açmaya çalışıyor. Bu yöntemlerin aslında tümü yanlış, özellikle yeni sistem kapılarda zaten imkansız.’

Başına gelen son olayları bizimle paylaşan Topak, ‘2 hafta önce Numune Hastanesi civarında yaşadığım bir anımı paylaşayım. Arkadaşımız anahtarını arabanın içerisinde unutmuş ve haliyle araba kendini kilitliyor. Aracın camı yaklaşık 5 santimetrelik açık olduğu halde kendine güvenerek alabilirim diyerek kolunu camdan içeri sokmaya çalışıyor. Sonuç itibari kolunu içeriye doğru zorladığı için kolu orada kalmış. Telefon geldi bana ve tabi bana saçma geldiği için inanmayarak gitmedim. Daha sonra tekrar aradılar ve ciddi olduğu anladım. Olay yerine gittiğimde gerçek olduğunu gördüm. Bu kişi benim zaten normalde arkadaşım ve şakacı bir yapısı var. Ben ilk etapta bundan dolayı gitmedim ve yarım saat sonra olay yerine gittiğimde kolunun cama sıkıştığı alan kan toplamıştı’ dedi.

Bunun gibi birçok örnek verebileceği gibi filmlerin etkisinde kalan birçok kişinin olduğunu da ifade eden Topak, kapı açmak için silah kullananların ve camdan iple inmek isteyenlerin bile olduğu söyledi.

Topak, ‘Kurtlar Vadisi günümüzün fenomen bir dizisi. Vatandaşımızın biri anahtarı kapının arkasından unutmuş. Ve izlediği dizinin etkisinde kalarak, yakın mesafeden kapının kilit yerine ateş ederek açmaya çalışmış. Halbuki böyle bir şeyin imkanı ve ihtimali yok. Gittiğimde gördüğüm manzara kurşun sıkılmış bir kapı oluyor.

Kimi vatandaşlarımız var ki, tek şu lafı ediyor. Bana kapıyı hırsızların açtığı gibi açmanı istiyorum diyor. Hele bir vatandaşımız var ki Sivas deyimi ile ‘Gardaş canını yiyim, hırsız 5 dakikada kilit yerine bir şey sokup açıyor, sende aç’ diyor. Maalesef böyle bir durum yok aslında. Hırsızın açtığı kapının sağlam olmadığını her zaman dile getiriyorum.’

Geçtiğimiz günlerde yine akıllarda kalacak farklı bir anısını bizimle paylaşan çilingirci Topak, ‘Geçtiğimiz haftalarda ortalama yaşı 55 yaşlarında bir amca aradı ve olay yerine gittim. Kardeşim bak kapı burada dışarıda kaldım dedi. Ama çok uğraşmadan aynen hırsızların açtığı gibi açalım diyor. Kapı ahşaptı. Kızdım dedim ki gel omuz atalım o zaman omuz desteği ver yardımcı ol bana ve kıralım kapıyı dedim. Gerçektende ciddi ciddi kırdık kapıyı. Normalde çilingir ücretimiz 25 lira ve biz kapıyı kırdık amca bize 50 lira verdi. Dedim ki 25 lira ücretimiz, oda olsun al bunu dedi. Bende dedim ki bir de marangoz ücretin olacak kapı kırıldı. Aynen cevap şu ‘boş ver 100 lirada o alır biter’ dedi. Yani her kesimle karşı karşıya kalabiliyoruz.

Mesela kimi müşterilerimiz var evli olan. Eşlerin ikisi de çalışıyor ve haliyle ayda 2-3 kez kapıda kalabiliyorlar. Artık onların bize bir çağrı atması ile direk gidip kapılarını açıp geliyor ücret bile konuşmuyoruz’ şeklinde konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

Grand Kuzu, Hizmete Açıldı

2015-05-16 23:13 - Gündem

?Hırsız Gibi Kapımı Aç?

2015-05-20 01:03 - Gündem

Belediye U14 Takımı Kayseri´ye Gitti

2015-05-13 23:20 - Gündem

Öğrencilerden 26 Proje

2015-05-13 23:28 - Gündem

İklima Başarıdan Başarıya Koşuyor

2015-05-13 23:21 - Gündem

Sağlıkspor Giresun´da İlimizi Temsil Edecek

2015-05-13 23:21 - Gündem

İŞGEM 2017 Yılında Faaliyete Geçecek

2015-05-18 19:24 - Gündem

Sokak Basketbolu Şöleni

2015-05-18 19:20 - Gündem

?Nice Başarılara?

2015-05-18 19:21 - Gündem

?Memurlarımızın Bel Kemiği Kırılmıştır?

2015-05-14 16:49 - Gündem

İlgili Haberler

SON DAKİKA: Sivas Belediyesi'nde Eski Müdür Yeni Müdür Oldu

20:25 - Gündem

Sivas İrade Ana Haber Bülteni- 8 Mayıs 2024

19:00 - Gündem

Sivas'ta Evlenecek Çiftlere İndirim Müjdesi

12:29 - Gündem

Sivas Tarım Müdürlüğü Teyakkuzda! Çiftçileri Uyardı!

11:10 - Gündem

Sivas'ta Kitap Okuyarak Teknolojinin Bilinçli Kullanılmasına Dikkat Çektiler!

11:05 - Gündem

Günün Manşetleri

SON DAKİKA: Sivas Belediyesi'nde Eski Müdür Yeni Müdür Oldu

20:25 - Gündem

Karabal Sordu, Aydın Yanıtladı! Aydın’dan Dobra Açıklamalar

14:41 - Politika

Uzmanından İlginç Sağlık Tüyosu! Güneşlenmek kalp krizi ve felç riskini azaltıyor

14:34 - Sağlık

Sivaslı Fırıncı Sosyal Medyada "Niye 3.80" Diyenlere 4 Metre Ekmek Üretti!

14:29 - Yaşam

Sivas'ta Evlenecek Çiftlere İndirim Müjdesi

12:29 - Gündem