USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

AGROSİVAS´2016 Açıldı

AGROSİVAS´2016 Açıldı

AGROSİVAS´2016 Açıldı
02-09-2016 09:51
Google News


SERCAN ÇETİNEL / OĞUZHAN SARZEP

Sivas Kongresi'nin 97. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında bu yıl 3’üncüsü düzenlenen 'AGROSİVAS 2016 Tarım, Hayvancılık ve Gıda Fuarı' ve 'İlçeler Sergisi' dün düzenlenen törenle açıldı.

Kongre Merkezi ve Fuar Alanı'nda yapılan törene Vali Davut Gül, CHP Sivas Milletvekili Ali Akyıldız, AK Parti Sivas Milletvekili Hilmi Bilgin, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müsteşar Yardımcısı Nihat Pakdil, Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın, Sivas Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Seyit Yıldız, Sivas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Yıldırım, Sivas Ticaret Borsası Başkanı Abdulkadir Hastaoğlu, il protokolü ve çok sayıda vatandaş katıldı.

VALİ GÜL, ‘SİVAS TARIM VE HAYVANCILIK ŞEHRİDİR’

Programda konuşma yapan Vali Davut Gül, Sivas’ın tarım ve hayvancılık sektöründe giderek gelişmeye devam edeceğini vurguladı. Düzenlenen fuarda ise önemli bir eksikliğin olduğunu vurgulayan Vali Davut Gül, konuşmaların şu ifadelere yer verdi:

‘3’üncüsünü düzenlediğimiz tarım fuarı hayırlı uğurlu olsun. Fuarlara çok anlamlar yükleyebiliriz. Sivas’ın her konuda da olduğu gibi bu konuda da bir iddiası var. Nedir bu iddiası dersek, Sivas bir tarım ve hayvancılık şehridir. Her geçen gün tarım hayvancılık konusunda diğer alanlarda olduğu gibi gelişmeye devam etmektedir.

Fuarı düzenlemek güzel, fakat bir eksikliğimiz var. Nedir bu eksikliğimiz dersek, bizim fuarda satış yaptığımız tarım ürünlerinin önemli bir kısmının Sivas’ta üretilmesi lazım. Yani Sivas’ın pazarı olmaktan çıkıp, tarımsal ekipmanların, tarımsal aletlerin üretildiği bir merkez olması lazım. Bunu yapar mıyız, çok rahatlıkla yaparız. Yani başka illerin yapıp da Sivas’ın yapamayacağı bir şey yok. Buna böyle inanmamız lazım. Bu konuda özellikle Ticaret Odamızın öncülüğünde hem 1. Organize Sanayi Bölgemizde hem de şimdi tamamlanan ve arsa tahsisleri başlanan 2.Organize Sanayi Bölgesinde yatırım yapan ve yapacak iş adamlarımızın buna yoğunlaşması lazım. Ben tekrardan hayırlı, bereketli kazançlar diliyor, fuarımızın Sivas’ımıza, ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.

AKYILDIZ,’BU FUARLARI ÇOK ÖNEMSİYORUM’

Tarım ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşların sıkıntılarını çok yakında bildiklerini söyleyen CHP Sivas Milletvekili Ali Akyıldız, bu nedenlerden dolayı tarım fuarlarını çok önemsediğini vurguladı.

Milletvekili Akyıldız; ‘25 yıl kesintisiz tarım sektöründe bizzat sahada emek veren bir kardeşinizim. Tarım sektöründe ve Tarım Kredi Kooperatiflerinde uzun bir zaman çalıştım. Çiftçi kardeşlerimizin sorunlarını, sıkıntılarını sahada bizzat yaşayarak bilen bir insan olarak bu tür fuarları çok önemsiyorum. Bu tür fuarlar özelde ilimizin genelde ülkemizin, hem tarımına hem de ekonomisine çok önemli katkılar sunacağına inanıyorum. Gelişen teknolojinin tarım sektöründeki yeniliklerin çiftçimizle, üreticimizle buluşma noktasıdır bu fuarlar. O yüzden bu fuarları çok önemsiyorum. Bundan sonra ki yıllarda da uluslar arası düzeyde devam edecek olmasını öğrenmem beni çok mutlu etti. Bu fuarı düzenleyen, emek veren tüm dostlarıma teşekkür ediyorum. Hayırlı uğurlu olsun diliyorum.’

BİLGİN, ‘BÜYÜK İLERLEMELER KAYDETTİK’

AK Parti Sivas Milletvekili Hilmi Bilgin, tarım ve hayvancılık sektöründe ülke genelinde olduğu gibi Sivas’ta da büyük ilerleme kaydettiklerini söyledi. Barajlardan, sulama alanlarına kadar birçok çalışmaların yapıldığı ve her gün daha fazla mesai harcanarak çalışmaların devam ettiğini vurgulayan Milletvekili Bilgin, şu ifadelere yer verdi:

‘İnsanın beslenmesine yönelik olan tarım ve hayvancılık bir ülke için milli bir strateji ile yürütülmesi gereken bir alandır. AK Parti hükümetleri döneminde özellikle 2002 yılından itibaren bu alanda hem ülke genelinde hem de ilimizde büyük bir gelişmeler var. Bunlar yeter mi dersek yetmez. Yetmediği içinde tüm katılımcılarla, tüm taraflarla ortak bir masa etrafında ilimiz için neler yapılması diyerek gerekli istişarede bulunarak çalışmaya devam edeceğiz. Öncelikle hükümetimiz sulanabilir arazi noktasında hem ülke genelinde hem de ilimizde büyük hizmetler yaptı. En son örneği Gemerek Barajı diyebiliriz. Gemerek Kartalkaya’nın ihalesi yapıldı. İnşallah bu büyük proje ile birlikte o çevrede ürün çeşitliliği artacak. Buna benzer irili ufaklı barajlar, göletler tarım arazilerinin sulanabilirliği noktasında çalışmalar devam ediyor. Biz sizlerle birlikte hükümet olarak he alanda olduğu gibi tarım ve hayvancılıkta da Türkiye’yi daha ileriye götürmeye, katma değeri yüksek ürünler ürettirme noktasında çalışmaya devam edeceğiz.’

Sivas tarım noktasında çok iler noktalara gelecektir. Bu yıl 3.’sü düzenlenen fuarda inşallah Sivas’ta üretilen, Sivas ürettiği makine teçhizatı burada sergileyeceğiz. Bu fuarın düzenlemesini sağlayan herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Buraya gelerek buranın şenlenmesine vesile olan hemşerilerimize de teşekkür ediyorum.’

MÜSTEŞAR YARDIMCISI PAKDİL, ‘FUARLAR BİLİMSEL GELİŞMEDİR’

Gıda Tarım ve Hayvancılık Müsteşar Yardımcısı Nihat Pakdil, düzenlenen fuarların bilimsel bir gelişme olduğunun altını çizdi. Üreticilerle, tüketicilerin bir araya geldiğini bu alanların önemli bir işlevi olduğunu söyleyen Müsteşar Yardımcısı Pakdil, şunları kaydetti:

‘Tarım insanlığın vazgeçilmezi. Yaratılışından bu tarafa insanoğlunun birçok özelliği değişmiş, ihtiyaçları değişmiş ama değişmeyen bir şey var o da günde 3 kez yiyip içmesidir. Bu asla değişmiyor. Bu beslenme için lazım olan gıda maddelerini üretim alanı da tarımdır. Bu açıdan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olarak bizim görevimiz gıdanın temin edilmesi, bunun güvenilir bir şekilde arz edilmesi. Gıdanın sadece olabilirliği değil, gıdanın sağlıklı olması herhangi bir yanlışı içermemesi gerekiyor. Bizim bakanlık olarak çabamızın temelini bu oluşturuyor.

Bu fuarla önemli işler gören faaliyetlerdir. Bir gelişmeyi sağlıyorsunuz. Bilimsel gelişmedir bu. Üreticilerle tüketicilerin bir araya geldiği, yüzleştiği, tanıştığı hatta pazarlamanın yapıldığı alanladır. Bu çerçevede bu fuarın 3.’sü bu sene yapılıyor. Fuarın baştan itibaren planlanması ve her yıl organize edilmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Sadece bu traktörlerin ya da makinelerin sergilenmesi değil burası nihai ürünlerin sergilendiği bir alandır. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum. İnşallah verimli bir fuar olur.’

BAŞKAN AYDIN, ‘TARIM OLMAZSA OLMAZIMIZ’

Düzenlenen fuarın şehir tarımına ve hayvancılığına büyük katkı sunacağını söyleyen Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın, tarım olmazsa olmazın olduğunu ve her geçen yıl daha üstüne koyarak ilerlediklerini belirtti.

Başkan Aydın, ‘Bu fuarın şehrimiz ekonomisine, şehrimiz tarımına ve hayvancılığına inşallah büyük katkı sunacağı inanıyorum. Bu projede emeği olan, katkısı olan katılımları ile fuarı zenginleştiren bütün kurum ve kuruluşlara şükranlarımı sunuyorum. Tarım olmazsa olmazımız. Bu sadece bizim ülkemiz için değil bütün dünya için bir gerçektir. Ama bunun daha verimli teknoloji ile daha bütünleşmiş bir şekilde yapılması lazım. Bu fuarın hem tarım sektöründe uğraşan hemşerilerimiz için hem de özellikle tarım aletleri açısında çok önemli bir ivme katacağına inanıyorum. İnşallah geçen yıla baktığımız zaman bu yıl çok daha iyiyiz. Bu 3’üncüsü her yıl üstüne koyarak ilerliyoruz. Bir sonraki sene çok daha iyi olacaktır. Bu binamızı artık tamamlanmış bir şekilde Sivas’a hizmet eder konuma sahip olunca daha iyi olacaktır.’

‘Tarımda önemli aşamalar kaydedeceğiz’

Sivas’ın tarım alanında önemli aşamaların kaydedeceğine inandığını söyleyen Başkan Aydın, sözlerini şöyle noktaladı:

‘Sivas 28 bin kilometrekare yüzölçümü ile en büyük 2. İlimiz ama bu alanı verimli olarak kullandığımızı söyleyemeyiz. Son yıllarda Sivas’ta sulanabilir arazi ciddi bir şekilde artırıldı. Belki bunu kamuoyu olarak çok fazla bilmiyoruz. Gerçekten Sivas’ta çok sayıda barajlar yapıldı ve Sivas’ta ciddi şekilde sulanabilir araziler üretildi. Bu hem tarım için hem hayvancılık için çok önemli bir altyapı bundan dolayı hükümetimize emeği olanlara teşekkürlerimi iletmek istiyorum. Biz Sivaslıyız, Sivas’ı biliyoruz. Ben bir köylü çocuğu olarak bizdeki tarım anlayışının sadece kendi ihtiyaçlarımız karşılamak üzere kurulduğunu biliyorum. Bunun değişmesi lazım. Bir fabrika nasıl ticaret yapmak için nasıl para kazanmak için kuruluyorsa, tarımında bu şekilde olabileceğini artık görmemiz lazım. Sivas’ın da bu alanda ciddi potansiyelinin olduğunu görmemiz lazım. Belki bu noktada hayvancılıkla, tarımla uğraşan insanlarımızın eğitimine yönelik, bilinçli tarım yapmasına yönelik çok sayıda adımların atılması gerektiğini düşünüyorum. Bizim insanımıza göstermemiz lazım. Toprakta hangi ürünlerin daha verimliği yetişebileceğini onlara iyi anlatmamız lazım. Bu anlamda yapılan çalışmaların olduğunu biliyorum. İnşallah bunlar geliştikçe ben Sivas’ın tarım noktasında çok hızlı bir aşama kaydedeceği inancındayım. ‘

YILDIZ, ‘SİVAS İÇİN ÖNCELİK TARIM VE SANAYİ’

Sivas Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Seyit Yıldız, Sivas’ın ekonomisine öncelik olan sektörlerin tarım ve sanayi olduğunu belirterek,  her geçen yıl tarıma olan rağbetin de artacağını söyledi. Yıldız konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

‘Tarım, beslenme ve istihdam için önemli bir stratejik sektördür. Bunlar gelecekte daha önem kazanacak ve bütün insanlar tarafından rağbet görecektir. Çünkü istisnasız bütün insanlar gıdanın tüketicisidir. İnsanoğlu var olduğu sürece tarım stratejik önemini hiçbir zaman yitirmeyecektir. Üreticilerimizin gelişen teknolojiye ayak uydurması ve kaliteli ürünler yetiştirmesi son derece hayati önem arz eder. Bilimsel altyapı desteği ile üretim yapılmasını lüzumu her geçen yıl kendini daha da göstermektedir. Milli ekonomimizin temelini tarım oluşturur. Sivas ekonomisine yön veren öncelikli sektörler tarım ve sanayi sektörüdür. Kırsal alanda yaşayan nüfusumuzun yaklaşık yüzde 66,5’, tarım ve hayvancılıkla uğraşmaktadır. Bu nedenle ilimizin geçim kaynaklarını oluşturan tarım ve hayvancılık konusunda fuar organizasyonunun yapılması son derece anlamlıdır. Birçok alanda olduğu gibi tarım sektöründe de geleneksel uygulamaların yerini teknolojik uygulamaların alması nedeniyle sektördeki yenilik ve gelişmeleri yakında takip etme gerekliliği ortaya çıkmıştır. Fuarda çiftçilerimiz ve tarımsal sanayi ile uğraşan sanayicilerimiz yeni teknolojileri tanıma imkanı bulacaktır. Sivas’ta ekonomik kalkınmayı sağlayacaksak, tarımı hak ettiği yere getirmeliyiz.  Sivas’ın kalkınma tarımın ve sanayinin birleşmesi ile mümkün olacaktır. Sivas’a mutlaka tarım ve hayvancılığa dayalı organize sanayinin kurulması ve gıda sanayi kapasitesinin artırılması ve çeşitlendirilmesi gerekir. Fuarımızın başta çiftçilerimize, sanayicimize olmak üzere bütün halkımıza faydalar sağlayacağına inanıyorum.’

YILDIRIM, ‘FUARI ULUSLARARASI DÜZEYE TAŞIYACAĞIZ’

Sivas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Yıldırım, düzenlenen fuarı önümüzdeki yıl için uluslararası standartlarda yapacaklarını vurguladı. Fuar alanı için önemli projelerinin olduğunu söyleyen Başkan Yıldırım, şuan ki mevcut alanın Sivas’a yakışmadığını, geliştirecekleri projelerle 2017 yılı Eylül ayında hem uluslararası fuarı kapsamında hem de çok amaçlı salonun açılışın yapılacağının müjdesini verdi.

TSO Başkanı Yıldırım şunları kaydetti:

‘Bu yıl 3.’sünü açtığımız tarım fuarımıza hoş geldiniz. Sivas yüz ölçüm bakımından Konya’dan sonra 2. Bir şehir. Ve tarımsal alanda çalışan nüfusunda Türkiye ortalamasının üzerindedir. Ama istediğimiz noktada değiliz. İstediğimiz noktaya gelmek için bu tür fuarları organize ediyoruz. İnşallah önümüzdeki yıllarda daha gelişmiş ve uluslar arası standartlara çıkaracağız.

Bu alandan bahsetmek istiyorum. Bu alan 2006 yılında o yılın Başbakanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından fuar kongre eğitim merkezi olarak temeli atılan, 50 dönüm üzerinde 17 bin metrekare kapalı alan olarak planlanan bir yer. Bu zaman kadar biz burayla ilgili çeşitli çalışmalar yaptık. Burası 49 yıllığına Ticaret ve Sanayi Odasının uhdesinde. Biz buraya bilindiği üzere TOBB ETÜ fakültelerini açmak için yıllardır uğraştık. Ama malum nedenlerden dolayı şuan gördüğümüz ama bizim görmediğimiz, devletin bildiği malum yapılanmalardan dolayı bu tür fakülte açılmalarının tamamı müsaade edilmemiş. Bizim de açmamız gerçekleşmedi. Ama bu alan Sivas’a da yakışmayan bir durumda. Önümüzdeki günlerde bir takım projelerimiz var. Sayın Bakanımız, Valimiz, Belediye Başkanımız, Milletvekillerimizin bilgisi dahilinde burayı Sivas’ın tüm eksiklerini giderebilecek bir mekan haline dönüştüreceğiz inşallah. Şuanda çalışmalarımız bu yönde. Çevresine baktığımız aman gerçekten Belediyemize teşekkür ediyorum. Güzel bir mahalle haline geldi. Fuarın etrafının düzenlenmesinde Valiliğimiz ve İl Özel İdaremiz gerçekten teşekkür ediyoruz. Seneye bu zaman burayı istediğimiz bir noktaya getirdiğimizde sadece yılda 1 kez tarım fuarı değil, yılda birkaç sefer farklı şekilde fuarların yapılacağı, çok amaçlı etkinliklerin yapılacağı bir mekan haline getireceğiz. Seneye 4 Eylül’de hem uluslararası tarım fuarını hem de bu mekanın açılışını hep beraber yapacağız. Ben bu fuarı destekleyen tüm sivil toplum örgütlerine teşekkür ediyorum. İlimize hayırlı olmasını diliyorum.’

HASTAOĞLU, ‘ULUSLARARASI FUAR İÇİN ÇALIŞIYORUZ’

Uluslararası fuar olma yolunda önemli çalışmalar yaptıklarını kaydeden, Sivas Ticaret Borsası Başkanı Abdulkadir Hastaoğlu, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

‘Geçtiğimiz yıl 2.’sini gerçekleştirdiğimiz Gıda, Tarım ve Hayvancılık Fuarının bu yıl 3.’sünü düzenliyoruz. Bu fuarı Sivas’ta tarım ve hayvancılığın gelişmesi için çok önemli bir fırsat olarak görüyoruz. Kurumlar arası çok güzel birliktelik sergileyerek geçen yılki eksiklerimizi tamamladık. Ulusal fuar düzenini kazandık. Seneye uluslar arası fuar olabilmek için şimdiden çalışmalarımıza başladık. Bizlere destek olan herkese ve katılımcılara ayrı ayrı teşekkür ederim. Herkese hayırlı olmasını diliyorum.’

Konuşmaların ardından protokol üyeleri ve beraberindekiler, AGRO Sivas 3'üncü Tarım Fuarı ve İlçeler Sergisi'nin açılışını yaptı ve stantları gezerek bilgi aldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
20.05.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!