USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

TÜKETTİĞİMİZ GIDALARIN PSİKOLOJİMİZE ETKİSİ

25-04-2024

Merhaba değerli okuyucu bugün sizlerle gıdaların psikoloji ile ilişkisinden bahsedeceğim. Gastronomi okudum ve bunun yükseğini yapıyorum. Okurken özellikle bu alanın bedenen ruhen ve tarihi dokusuyla hep ilgilendim özellikle nöro gastronomi alanı hep ilgimi çekmiştir. Nedir Nöro Gastronomi? Bundan bahsetmek isterim öncelikle, ne yerseniz osunuz.

Nasıl yani? Gerçekten sağlıksız besinler tüketiyorsanız sağlıksızsınızdır. Şöyle bir örnek vermek isterim bir araca yakıt alırken özellikle dikkat edersiniz, aracı bozmasın ve uzun süreli güç sağlasın sizi gideceğiniz yere ulaştırıp aracı bozmasın. İşte bu örnekteki gibi düşünebiliriz lakin ben fiziksel sağlık değil de ruh sağlımız hakkında konuşmak istiyorum sizlerle.

Hayatın bu kadar yorucu ve stresli olduğu dönemler yaşayabiliriz belki de şu an yaşıyorsunuz.

Hem size bu besinlerden bahsedip ardına harika az malzemeli bir supangle tarifi vereceğim.

Stres azaltıcı mutluluk veren gıda deyince akla ilk Asteklerden günümüze kadar gelmiş o muhteşem ürün çikolata eminim hepinizin aklına gelmiştir. Çikolatanın tarihi ilk medeniyetlere dayanır. Tanrılara sundukları içecektir. Sonra sonra insanlar tükettikçe ve yararlarını araştırmışlar say say bitmiyor ama en başta mutluluk veren serotonini unutmamak lazım. Yüksek oranda bulunması çikolatayı bizim mutluluk kaynağımız haline getirdi. Peki serotoninin başka hangi gıdalardan alırız?

Serotonin; istiridye, salyangoz, ahtapot, kalamar, muz, ananas, erik, fındık, süt, hindi, ıspanak,yumurta, kaju fıstığı, ceviz, fıstık, badem gibi kabuklu yemişlerde; susam, kabak çekirdeği ve ayçiçeği gibi çekirdeklerde; soya fasulyesi, buğday, pirinç ve mısır gibi besinlerde bulunan önemli bir nörotransmiterdir. Uyku, iştah ve dürtü kontrolünün düzenlenmesine yardımcı olur  ve yükselen serotonin seviyesi, duygu durumun iyi olması ile ilişkilidir. 

Buna karşı olarak yemeye doyamadığımız ve oldukça keyif aldığımız şeker içeren içecekler, rafine gıdalar, kızartılan besinler, işlenmiş̧ et, rafine tahıllar ve yağ oranı yüksek süt ürünleri, bisküvi, meze ve hamur işi tüketimini kapsayan sağlıksız beslenme alışkanlıklarını bizi mutsuz edip depresyonn kollarına atabiliyor bu yüzden  bu tarz ürünler yerken mutlu etsede aslında içerde bir yerde beynimizi etkileyip düşman gibi bizi hasta etmektedir.

Stres durumunda, kişinin  rahatlamasını hızlandıracak besinler aradığı bilinen bir gerçektir. Ancak bunun bir kısır döngüye neden olabileceği unutulmamalıdır. Karbonhidrat değeri yüksek besinler adrenalin veya genellikle ‘stres hormonu’ olarak adlandırılan epinefrin hormonunda dalgalanmalara yol açabileceği bilinmelidir.Stres ve olumsuz duygu duruma karşı bireyi daha dirençli hale getiren besinler olduğu da bilinmektedir. Günlük meyve-sebze tüketimi ile pozitif ruh halinin yüksek olması arasında güçlü bir ilişki olduğu araştırmacılar tarafından tespit edilmiştir. Ayva, mürver, semizotu, hindiba, marul gibi besinlerin bireyin sakinleşmesi, duygu durumunu düzenlemesi üzerinde etkisi olduğu söylenmektedir.

Umarım kazancınız elverdikçe tüketir mutlu kalırsınız.Şimdi sizlere bir Türk tatlısı olan supanglenin tarifini vereceğim.Evet evet yanlış duymadınız bir Türk tatlısı supangle.İçine piştikten sonra eklediğimiz soğuk su veya buzdan dolayı bu ismi almıştır oldukça pratik bir tarif .

Supangle Malzemeleri

  • 1 litre Süt
  • 1.5 su bardağı şeker
  • 3 yemek kaşığı dolusu kakao
  • 2 yumurta sarısı
  • 2 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • Kek ya da damla çikolata çok elzem değil ama olsa tatlıyı pastane standartlarına çıkartırsınız
  • Ocaktan aldıktan sonra
  • Bir yemek kaşığı tuzsuz tereyağ ya da margarin
  • Bir su bardağı buz gibi su ya da buz küpü

Yapılışı

  1. Geniş bir tencereye önce süte, şekeri ,unu ve nişastayı, kakaoyu  eleyerek ekleyin.
  2. Sonra yumurta sarılarını ekleyin güzelce çırpın. Homojen bir yapıda olmalı.
  3. Ocağa alın kısık ateşte kıvam alana kadar karıştırarak kaynatın.
  4. Lütfen doğru düzgün dibinden dibinden karıştırın kaşığın ucuyla değil.
  5. Başından ayrılmayın ve sürekli karıştırmaya devam edin.
  6. Çırpma telinizle bir kurdele deseni ya da bir sekiz çizin .3-5 saniye çizdiğiniz şekil tencereniniz içinde duruyor yayılmıyorsa olmuş demektir.
  7. Ocağın altını kapatın kenara alın.
  8. Sonra içine önce yağını ekleyin güzelce çırpın
  9. Sonra buzlu suyu ya da buzu ekleyin karıştırın. Panik yok kıvam mükemmel olacak.
  10. Artan kekiniz ya da özellikle kek koyacaksanız ,koyacağınız kupun içine önce keki yerleştirin sonra damla çikolataları ikişer kepçe supanglenizi koyun.
  11. İlk sıcağı geçsin dışarda ılıştığında dolaba atın soğusun .
  12. 40 dakika içinde sunuma ve yemeğe hazır olacaktır.
  13. Şimdiden yapacaklara afiyet olsun :)

Bu haftalık bu kadar değerli okuyucu haftaya başka bir konuda lezzetli bir yerde görüşmek dileğiyle :)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?