USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

LEZZETLİ YEMEKLERİN İSİMLERİ NEREDEN GELİYOR VE HİKAYELERİ - BÖLÜM 1

14-02-2024

Ali Nazik:

Yavuz Sultan Selim Mısır Seferine giderken Gaziantep’te konaklar, konakladığı esnada kentin eşrafı padişaha yemekler yapar, sofralar kurar. Çeşnici başının kontrollerinden geçen yemekler hünkara sunmak üzere sofralar kurulmuştur. Yemeği yiyen Yavuz Sultan Selim çok beğenir ve şu soruyu sorar bu yemeği hangi “Eli nazik yaptı, çok güzel” der. Bunun üzerine Antep’te bu yemeğin adı Eli nazikten evrimleşip Ali Nazik olmuştur.

Perde Pilavı:

Siirt’in meşhur yemeklerinden biridir ve genellikle düğünlerde servis edilir. Anlamı derin ve semboliktir. Kayınvalide, yeni gelini el yapımı yufka ile kaplanmış pilavı verirken, “Kızım, bu ev artık senin de evin. Sorunlarını ve sırlarını kendi sırrın gibi saklamalısın.” mesajını verir. Pilavdaki pirinç taneleri bolluğu ve bereketi temsil ederken, iç malzemede kullanılan bademler erkek torunu, fıstıklar ise kız torun hasretini simgeler.

İmam Bayıldı:

Savaş zamanlarında yaşanan bir hikayedir. İmamın kileri oldukça zengindir, ancak malzemelerin kullanılmasına izin vermez. İmamın eşi, tek başına yemek yemek istemediğini söyler ve komşuları eve çağırır. Evdeki malzemelerle yemek hazırlar ve kalanları komşulara dağıtır. İmam eve döndüğünde yemeği afiyetle yer, ancak kilerin boş olduğunu görünce baygınlık geçirir.

Aşure:

Her yılın belli dönemlerinde pişirilen gelenekselleşmiş bir tatlıdır. Hicri takvime göre Muharrem ayına denk gelmesi gerektiğinden kaynaklanan bir özelliği vardır. İslam inancına göre büyük tufanda, Hz. Nuh karaya ayak basmasıyla elindeki tüm malzemelerle aşure yapmışlardır.

İskender Kebabı:

Bursa’nın meşhur kebabıdır.1867 yılında Bursa’da yaşayan İskender Efendi tarafından icat edilmiştir. İskender Efendi, döneri ekmek arasında servis etmeye başlamış ve bu lezzetli yemeği meşhur hale getirmiştir. Yoğurt ve tereyağı ile servis edilen İskender Kebabı, hala birçok restoranda keyifle yenmektedir.

Kısır:

Orta Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yaygın olarak tüketilen bir meze ve salata çeşididir. Kısırın hikayesi, Osmanlı dönemine dayanır. O dönemde hamile kadınlar, kısırın içindeki nar ekşisi ve baharatlar sayesinde iştahlarını açar ve beslenirlermiş. Kısırın ana malzemesi bulgurdur. Bulgur, nar ekşisi, domates salçası, baharatlar ve yeşilliklerle karıştırılır. Özellikle yaz aylarında sofraların vazgeçilmezi olan kısır, hafif ve lezzetli bir seçenektir.

Tavuklu Kapama:

Gaziantep mutfağının özgün lezzetlerinden biridir. Kapama, özellikle düğünlerde ve özel günlerde yapılan bir yemektir. Tavuk eti, patlıcan, biber ve domatesle hazırlanan kapama, tencereye sıralanarak pişirilir. Kapama, özel baharatlarla tatlandırılır ve uzun süre pişirilerek lezzeti tam anlamıyla ortaya çıkarılır.

Kuzu Tandır:

Türk mutfağının en özel et yemeklerinden biridir. Kuzu tandır, uzun süre düşük ateşte pişirilerek hazırlanır. Tandır fırınında pişirilen kuzu eti, yumuşak ve lezzetlidir. Genellikle pilav veya pide eşliğinde servis edilir.

Hafta hafta Türk yemekleri ve tatlıları hakkında hikayeleri paylaşacağım. Umarım keyifli bir okuma olmuştur. Ortamda satılacak bilgilere ekleyeniz. Haftaya görüşmek dileğiyle. Umut ederim ki bu hafta bol bol kar yağar. Sağlıcakla kalın.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?