USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

MUTLU BAYRAMLAR

12-04-2024

Herkese merhabalar, öncelikle herkese çok teşekkür ederek başlamak istiyorum. Bir kaza geçirdim tanıdığım ve tanımadığım çoğu kişi aradı, yazdı ve benim için endişelendi. Zor bir süreçti çok korktum lakin iş kazalarının önüne geçemiyorsun ne yazık aldığımız eğitim ve bununla ilgili geliştirdiğimiz yöntemler bizi en az hasarla olabilecek sonuçların önüne geçmemizi sağlıyor. Şükürler olsun iyiyim ve daha iyi olacağım. Şimdi sağlıkla karşıladığımız bu bayramın yüzyıllar süren adetler barındığını hepimiz biliriz. Özellikle ilimiz neslinde gelenekleri yaşatmayı seviyoruz. Sivaslılar özellikle adetlerin çoğunu tüm şehirde olduğunu düşünebilir lakin bize özgü çok adetimiz var bunlardan bahsedeceğim. Ramazan uğurladığımız bu kutlu zamanda temizlikler yapılır, gelecek konuklarımız için tatlılar yapılıp etli sarmalar sararız. Hamama gitmeyi atlamamak lazım, özellikle hamamlar sahura kadar açık olur. Hamamda komşularla ve akrabalarla karşılaşır. Sohbetler edilir hazırlanan yiyecekler tüketilir. Bunun dışında ramazanın ve bayram hazırlıklarının yorgunluğu atılır. Sivas halkının alışık olduğu ve ramazan boyu seyyar satıcılar tarafından satılan “Horoz Şekerleri” aslında yüzyıllık bir geleneği barındırıyor.

 

Horoz Şekeri

**19.yüzyılın sonlarında Ruslara karşı yapılan savaşlarda Rusya’da esir düşen Sivaslılar, orada öğrendikleri horoz şekeri geleneğini Sivas bölgesine getirmişlerdir. Bu gelenek nesilden nesile aktarılarak devam etmektedir.

**Adalet Partisi, halkın itibarını kazanmak için horoz şekeri dağıtmıştır.

**Şekerler, horoz başta olmak üzere kuzu, tavşan, at, kuş, tabanca, lokomotif ve vapur şeklinde yapılır.

**Yarı saydam ve renkli olan bu şekerlerin içleri boştur.

**Horoz şekeri iki elin parmakları arasında çatır çutur kırılıyorsa, miyanenin yeterince piştiği kabul edilir.

**Horoz şekeri, seyyar olarak da satılmaktadır.

**Oruç tutmaya teşvik etmesi için çocuklara alınan horoz şekeri, çoğunlukla iftarda tüketilir.

**Geleneksel olarak bir çöreğin üzerine konularak çocuklara servis edilir.

 

Bayram sonrası kahvaltılar çok önemlidir. Oruçtan çıkan bünye kahvaltıyı özler ve o kahvaltı sofrası bir ziyafet sofrasına döner. Sizler için bayram kahvaltınızı taçlandıracak bir buçuk saatte yapacağınız simit tarifi vereceğim.

 

Sokak Simiti

Malzemeler

1.5 su bardağı ılık su

1.5 çay kaşığı kuru maya

1.5 tatlı kaşığı şeker

1.5 tatlı kaşığı tuz

5-5.5 su bardağı un

Üzeri için

1 çay bardağı sıcak su

1 çay bardağı pekmez

1 kase susam (kavrulmuş)

 

 

Yapılışı

-Derin bir kabın içerisine ılık su, maya ve şekeri koyun güzelce karıştırıp 5 dakika bekletin.

-Karıştırma kabına unu ve tuzu koyup karıştırın ve mayalı karışımı üzerine dökün. Mikser ile ya da elinizde yoğurun ve ele yapışmayan yumuşacık bir hamur elde edin.

-Üzerini streç filmle ya da nemli bir bezle örtün ve oda sıcaklığında 30-45 dakika kadar mayalanmaya bırakın. (Hamur iki katına çıkana kadar) Ardından tezgâha alın ve bezelere ayırın.

-İkisini birbirine örgü biçimde sarın.

-Ardından uçlarını birleştirin.

-Suyla pekmezi karıştırarak açın.

-Hazırladığınız simitleri önce pekmezli suya batırın.

-Ardından susama bulayın.

-Pişirme kağıdı serili fırın tepsisine alın. 20 dakika tepsi mayası yapın .180 derecede önceden ısıtılmış fırında üzerleri kızarana kadar ortalama 25-30dakika kadar pişirin.

Afiyet olsun şimdiden yapacaklara, herkesin bayramını kutlarım. Seneye sevdiklerimizle tüm dualarımız kabul olmuş şekilde bir bayram daha görmek dileğiyle.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?