Meclis'te Kritik Hafta! Bütçe Maratonu Başlıyor!
Meclis'te Kritik Hafta! Bütçe Maratonu Başlıyor!
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), yeni haftada yoğun bir çalışma takvimine giriyor. 2027 yılı bütçe görüşmeleri başlarken, Türk Kızılay Kanunu Teklifi ve tasfiyesine karar verilen yatırım fonlarına ilişkin düzenlemeler de Meclis gündeminde olacak. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 21 Ekim Çarşamba günü Plan ve Bütçe Komisyonunda bütçe sunumunu gerçekleştirecek.
Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yeni haftanın en önemli gündem maddelerinden biri 2027 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi olacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla TBMM Başkanlığına sunulan bütçe teklifi, Plan ve Bütçe Komisyonunda ele alınacak. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 21 Ekim Çarşamba günü saat 14.30'da komisyona sunum yaparak bütçe görüşmelerini başlatacak.
2027 yılı bütçesiyle birlikte 2025 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi ve Sayıştay raporları da değerlendirilecek. Bütçe sunumunun ardından milletvekillerinin hazırlıklarını tamamlaması amacıyla komisyon çalışmalarına ara verilecek. 27 Ekim Salı günü bütçenin geneli üzerindeki görüşmelere başlanacak.
Bakanlıklar ve kamu kurumlarının bütçeleri ise belirlenen takvim doğrultusunda tek tek ele alınacak. Yaklaşık bir ay sürmesi planlanan komisyon görüşmelerinin 27 Kasım Cuma günü tamamlanması bekleniyor. Ardından bütçe teklifi TBMM Genel Kurulunun gündemine gelecek.
Meclis Genel Kurulu ise haftalık çalışmalarına 20 Ekim Salı günü başlayacak. Genel Kurulda Türk Kızılay Kanunu Teklifi'nin görüşmelerine devam edilecek. İlk üç maddesi kabul edilen teklifle, uluslararası Kızılay ve Kızılhaç kuruluşlarından Türkiye'ye gelen ayni ve nakdi yardımların alınması ve kullanılmasına ilişkin yetkilerin düzenlenmesi öngörülüyor.
Teklif kapsamında afet, savaş ve çatışma gibi olağanüstü dönemlerde görev yapan Türk Kızılay personeline nakdi tazminat verilmesine yönelik hükümler de bulunuyor. Ayrıca Kızılay şube başkanlarının Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı mütevelli heyetlerinde yer almasına ilişkin düzenleme de gündemde olacak.
Meclisin bir diğer önemli gündem maddesi ise tasfiyesine karar verilen bazı yatırım fonlarına ilişkin kanun teklifi olacak. Düzenlemeyle fon yatırımcılarının haklarının korunması, kayıpların karşılanması ve hukuka aykırı şekilde çıkarılan mal varlıklarının geri kazanılması amaçlanıyor.
Teklife göre belirlenen şartları taşıyan yatırımcılara, fonların tasfiye mal varlığından en fazla 1 milyon liraya kadar ara ödeme yapılabilecek. Fonların tasfiye süreci Sermaye Piyasası Kurulunun gözetim ve denetiminde yürütülecek. Zararların karşılanmasında öncelikle fonun kurucusu veya yöneticisi olan portföy yönetim şirketlerinin sorumluluğu esas alınacak.
Öte yandan TBMM'deki ihtisas komisyonları da çalışmalarını sürdürecek. Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonu bazı kamu kuruluşlarının denetimlerini gerçekleştirirken, Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu da gündemindeki konuları ele alacak.
Mecliste grubu bulunan siyasi partiler salı ve çarşamba günleri grup toplantılarını gerçekleştirecek. Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda milletvekillerine hitap etmesi bekleniyor.
Bütçe görüşmeleri, yatırım fonlarına ilişkin düzenlemeler ve diğer kanun teklifleriyle birlikte TBMM'de yoğun bir yasama haftası yaşanacak.
Kaynak:Haber Merkezi

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.