USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Sivas’ın bülbül sesi sustu…

Sivas’ın bülbül sesi sustu…

Sivas’ın bülbül sesi sustu…
12-04-2022 11:45
Google News


Seniha YALÇIN

Necmiye ULUĞ geçen yıl 12 Nisan günü, güzel sesiyle hafızalarımıza emanet ettiği şarkılarını geride bırakmış ve aramızdan ayrılmıştı….

Kaleardı mahallesinde çocukluk arkadaşım olan Necmiye ile vefatına kadar hiç kopmadan devam eden kardeşlik seviyesindeki arkadaşlık bağımız büyük sevgi ve özlemle sürüp gitti.Sanatçı yönüne fanatik hayranlığımla insan olarak taşıdığı güzel vasıflarından dolayı da derin bir bağlılık duyduğum, güzel sesli, güzel huylu, güleryüzlü insan Necmiye ULUĞ, covid hastalığına yenik düştü ve 12 Nisan 2021 tarihinde vefat etti.

1970-71 Öğretim Dönemi, naklen geldiğim Kılıçaslan İlkokulu dördüncü sınıfta Öğretmenimiz Şükran GEDİKLİ…Bahar yaklaşıp ders saatlerinde sıkılmaya başladığımızda arkadaşlarımız sınıfta yeteneklerine göre sunumlar yapardı.Sınıfımızın prestij kaynağı güzel sesiyle Necmiye idi.8-9 yaşlarında bir kız çocuğu olarak seslendireceği şarkılarını sanat müziği hatta klasik denecek eserlerden seçen Necmiye’ye karşı hayranlık duygum o yıllarda başlamıştı.İki abisi ve kızkardeşi ile birlikte Halk Eğitim Merkezinin korosuna devam ettiklerini öğrenince çok şaşırmıştım.Abisi Şahin ULUĞ keman, diğer abisi Şahmettin ULUĞ keman-ud çalarlar, kardeşi Ayşe ULUĞ ile Necmiye korist ve solist olarak çalışlmalara en düzenli katılan isimlerdi. Sivas’ta amatör müziğin öncü ve güçlü isimleriydi.Dört kardeş birlikte Halk Eğitim Merkezi Türk Sanat Müziği topluluğunda yıllarca görev yaptılar, Dr.Arif Şanlı yönetimindeki bu koro Necmiye için müzik okulu olmuştu. Konservatuvara dönüşen Belediye Korosunda emek verdiler, daha sonra Atatürk Kültür Merkezi Türk Sanat Müziği korosunda müzik yolculuklarına devam ettiler.

Necmiye abileri ile birlikte evde de şarkı söyler repertuvarını sürekli geliştirirdi, ailedeki musiki sevgisi ve yetenekleri hangi kaynaktan geliyordu bilmiyorum ama en büyük abileri ve hepimizin de abisi olan beyefendi insan Şahin ULUĞ’un kızkardeşlerine musiki yolunda hem refakat hem hamilik hem de hocalık etmesi taktire şayandır.Aile orkestrası gibiydiler.

Necmiye ölünceye kadar hep şarkı söyledi, artık gitmeyeyim dediği yıllarda da aldığı davetleri geri çevirmeyip görev aldığı korolarda sesiyle Sivas’ın gök kubbesinde hoş sedalar bırakarak aramızdan ayrıldı.

Necmiye sahnede adının hakkını veren gerçek bir yıldızdı.Sesi, üslubu, sahnedeki tavrı kendine özgü ve hayranlık uyandırıcıydı.Sesi çok güçlü, tatlı, canlı ve parlaktı, şarkıları o kadar doğal ve içten söylerdi ki gerçekten büyük ustaların yetiştirdiği ünlü sanatçılardan fazlası vardı, eksiği yoktu.O Sivas’ta amatör olarak kaldı, Sivas’ta tanındı, Sivas’ın yıldızı oldu.

Amatör toplulukların vazgeçilmez solisti olduğu gibi şehrin sanat temsilcisiydi de...Sivas’ta düzenlenen önemli tören ve toplantılarda, Devlet büyüklerinin şehre gelişinde verilen konserlerde, 4 Eylül Sivas Kongresi Kutlama günlerinde daima baş ve as solist idi.Davet aldığında kapris yapmaz, kendi sınırlı imkanlarıyla hazırlanır, kaprissiz nazsız göreve giderdi.

Şarkısını bitirdiğinde dakikalarca alkışlanırdı, izlediğim her konserinde Necmiye’yi alkışlamaktan avuçlarım kızarır kollarım yorulurdu.

Çocukluğumuz beraber geçmişti, okul ve mahalle arkadaşıydık, iş hayatımız başladığında yıllarca evlerimize beraberce yürürdük.Dostluğu da sevgi dolu ve içtendi, varlığı benim için büyük zenginlikti.Evlerimize gider gelirdik.Rahmet annem de onu çok sever ve sesini taktir ederdi,.Bize geldiğinde muhakkak birkaç şarkılık konser verirdi .

Kalbim, zihnim ve kulaklarım en güzel şarkılarda onun sesiyle doluydu.Necmiye çocukluğumun eşsiz sanatçısı, bülbül sesiyle gönlümün mutluluk kaynağıydı.

Haftasonları bize sabah uğramışsa şarkısı “Günaydınım narçiçeğim” olurdu.Bu muhteşem şarkıyı Necmiye’den defalarca dinlemişken başka yorumlardan o tadı alamıyorum halen de....

Necmiye hep zor ve ağır eserleri seslendirmek isterdi, günün popüler olmuş sevilen ve çok bilinen şarkılarını ciddiye almazdı.Hatta ilkokul yıllarında “yine gam yükünün kervanı geldi” ürküsünü ondan dinlemek bana garip gelmişti.Müzik sevgim ve varsa biraz müzik bilgimi Necmiye ile olan arkadaşlığıma borçluyum, müziği yine severdim ama ta çocuk yaşlarımızda onun mu****inas kişilik denilen tarzda yetişmesi ve yaşaması beni çok etkilemiştir.Haluk Çağdaş Hocamızın Belediye Konservatuvarı öğrencilerine yönelik “klasik müzik klasik terbiye gerektirir” düsturunun canlı örneği Necmiye idi.Çocuklen de ağıbaşlı ve asildi, yetişkin olduğunda da hanımefendi, candan, güleryüzlüydü. Kimseyle kavgası olmayan, kıskanılsa da kıskanmayan, yardımsever insandı.Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakütesi Hastanesine yolu düşen herkesin elinden tutar tüm içtenliğiyle yardımcı olmak için çırpınırdı.

Sahneye o kadar yakışırdı ki bir çok kişinin onu sahnede dinleyince aşık olduğuna tanığım.

Ev ve aile hayatında olağanüstü fedakardı.Aile işleri olan Sivas usulü kalem ve ağızlık işleme Necmiye’nin evde geceleri saatlerce emek verdiği ciddi bir uğraştı.Binlerce ürün işlemiş olduğuna bizzat tanığım.İş çıkışı mahlallemize dönerken alışveriş yaptıysak elimdeki poşeti zorla alır, kol kaslarının bu işten dolayı çok geliştiği için güçlü olduğunu söyler beni sanki küçük kardeşi gibi

kollardı.Beraberken çok da gülerdik çünkü Necmiye şarkılarla yaşadığı için iyimser ve olumlu bir karaktere sahipti.Olaylara bakış açısı her zaman yaşının çok üstünde bir anlayışa dayanırdı.Beraberce çok güldüğümüz şimdi hatırladığımda da beni güldüren şöyle bir durum vardı:

80’li yıllarda Sivas’ta bekar oğulları için sabah vakti mahallelerde gezerek ve sorup soruşturarak kız arayan, böylece görücü usulünü tam anlamıyla yaşatan annelerden bir kaçının Necmiyelere geldiklerinde onu görür görmez “AAA ŞU ŞARKICI KIZ MIYMIŞ..”deyip kibarca evden kaçışları Necmiye’yi üzmek şöyle dursun eğlendirirdi.Güçlü aile bağları içinde yetişmiş bir insan olan Necmiye oğlu Ümit Can’ı da en güzel şekilde yetiştirdi.Kısa ömründe seslendirdiği binlerce şarkı gibi Ümit Can da yetim kaldı.

Sivas’ın bu doğuştan sanatkar, naif ve kibar kızı bir yıl önce gerçek aleme göçtü.Ebedi huzur içinde olsun. Güzel sesinden şarkılar dinlemiş olan veya bir şekilde yolu onunla kesismiş olan hemşehrilerimiz ondan Fatiha’larını esirgemesinler.

Memleketimizde yetişmiş ve hayatı burada geçmiş adı ölümsüzleşmiş güzel insan Necmiye, ruhun şad olsun...12.4.2022

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
20.05.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!