Gündem

BAYRAMDA BESLENMEYE DİKKAT!

BAYRAMDA BESLENMEYE DİKKAT!

BAYRAMDA BESLENMEYE DİKKAT!
06-08-2013 10:09


ERSAN ARSLAN
Beslenme alışkanlıklarının değiştiği Ramazan ayının ardından, ağırlıklı tatlılardan oluşan Bayram sofraları kurulacak... Ramazan boyunca günde yaklaşık 16 saat aç kalınırken, Bayram’da, her ziyarette, tatlı ve yemeklerle dolu ikramlar sunulacak… Peki, metabolizmanın yavaşladığı Ramazan ayının ardından bayramda, nasıl beslenmeli, nelere dikkat etmeli?
Sivas Numune Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayşe Gülsever, Ramazan Bayramı öncesinde, sağlıklı beslenme ve sağlıklı kalmanın formülünü anlattı. Özellikle şeker ve hipertansiyon hastalarının beslenme konusunda dikkatli olmaları gerektiğinin altını çizen Gülsever, çocuklar için ise şeker yerine dondurma, sütlü tatlılar ve meyve tüketmesinin daha sağlıklı olacağını söyledi.
‘6 ÖĞÜN, AZ VE SIK YİYELİM’
Ramazan ayı boyunca günlük iki öğün yemek yenildiği için metabolizma hızının yavaşladığını, bayramda ise bu beslenme alışkanlığının tam tersi bir durumun söz konusu olduğunu belirten Gülsever, bayramda aşırı beslenmenin kilo alımına neden olabildiğine de dikkat çekti.
Sağlıklı beslenmek için ‘günde 6 öğün’ formülünü öneren Gülsever, ‘Az ve sık yiyelim’ dedi.
Gülsever, şu şekilde konuştu:
‘Ramazan bayramında beslenme alışkanlıklarında bir takım değişiklikler olmakta. Ramazan boyunca 2 öğün beslendiğimizden dolayı vücut kendini az yemeye alıştırmaktadır. Bayramla beraber beslenme alışkanlıklarının hızla yön değiştirmesi ile birlikte metabolizmada da birtakım değişiklikler olmakta. Özellikle Ramazan ayı boyunca iki öğün beslendiğimiz için metabolizma hızı yavaşlamaktadır. Bayramla beraber fazla beslenmeye bağlı olarak metabolizma hızının da yavaşlaması ile kilo alımında artış görülebilmekte. Bunun için de mümkün olduğunca metabolizmamızı hızlandırmakta fayda var. En güzeli 6 öğün diyoruz… Az ve sık yiyelim. Sabah, öğle, akşam ana öğünlerimiz olsun. Bunun yanı sıra aralarda, üç ara öğün şeklinde ara öğünlerimizi tüketelim istiyoruz. Yine bunun yanı sıra bol sıvı tüketimine dikkat etmek lazım, metabolizmamızı hızlandırmak adına. Mümkün olduğunca günde en az 2-3 litre kadar su tüketmemizde fayda var.’
‘SÜTLÜ TATLILARI TERCİH EDELİM’
Hamur tatlıları ve şerbetli tatlıların boş enerji kaynakları olduğunu belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayşe Gülsever, bu tür tatlılar yerine sütlü ve meyveli tatlıların tercih edilmesini önerdi.
Özellikle şeker ve hipertansiyon hastalarının beslenme konusunda dikkatli olması gerektiğini belirten Gülsever, çocukların aşırı şeker tüketimi sonucunda ishal olabildiğini belirterek, ‘şeker yerine dondurma, sütlü tatlılar ve meyve tüketilebilir’ önerisinde bulundu.
Gülsever; ‘Özellikle bayram dönemi boyunca boş enerji kaynakları dediğimiz, hamur tatlıları, şerbetli tatlılar, cips, kızartılmış sebzeler, kola gibi yiyecek ve içeceklerden uzak durmakta fayda var. Bunun yerine daha çok, sütlü tatlılar, meyveli tatlılar, komposto, limonata gibi yiyecek ve içecekler ya da meyve tercih edebiliriz. Çocuklar için de daha çok şeker yerine, dondurma, sütlü tatlılar, meyveler tercih edilebilir.
Özellikle şeker ve hipertansiyon hastaları bayram dönemi boyunca beslenmelerine dikkat etmeliler. Şeker hastalarının fazla şeker tüketimine bağlı, yine hipertansiyon hastalarının aşırı beslenmesi, yine aşırı çay ve kahve tüketimine bağlı hastalıkları ile ilgili bir takım sıkıntılar gelişebilmektedir’ ifadelerini kullandı.
‘İKRAMLARIMIZI KÜÇÜK
PORSİYONLARLA YAPALIM’
İkramı kabul eden kadar ikramı sunanın da bu konuda hassas olması gerektiğini belirten Gülsever, misafire sunulan ikramların mümkün olduğunca küçük porsiyonlarda olmasını istedi.
Gülsever, ‘Unutulmamalı ki Ramazan vücudumuz için bir arınma dönemidir. Bu dönemin sonunda da özellikle Türk mutfağında bulunan hamur ve şerbetli tatlıların fazla tüketilmesi, bireylerde daha çok mide ve bağırsak rahatsızlıklarına neden olabilmektedir. Yine aynı şekilde, çocuklarda da fazla şeker tüketimine bağlı ishal oluşabilmektedir. O yüzden mümkün olduğunca bayram dönemi boyunca yiyeceklerimiz ve tatlılarımızı servis ederken küçük porsiyonlar halinde misafirlerimize sunmalıyız’ dedi.
‘DİYETİ BOZMAYALIM…’
Diyet uygulayan hastaların da Ramazan Bayramı’nda diyetlerine dikkat etmeleri gerektiğini belirten Sivas Numune Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayşe Gülsever, akşam yemeğinin ise 17.00’dan sonraya bırakılmaması gerektiğini söyledi.
Gülsever, sözlerini şu şekilde noktaladı:
‘Sadece şeker, hipertansiyon hastaları değil, bunun yanı sıra zayıflama diyeti alan hastalarımız da var. Bayram dönemi boyunca, belki her şeyi sınırlamak mümkün olmaya bilir ama biraz daha tadımlık yaşayabiliriz.
Normalde biz istiyoruz ki, akşam yemeğimizi 5-6 gibi yapalım. Ara öğünü bir iki saat sonrasına ekleyelim ki en geç 21.00’da biz bütün yediklerimizi tamamlamış olalım istiyoruz. Mümkün olduğunca saat: 21.00’ı geçirmemek lazım.’

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER