Gündem

31 Projeye destek

31 Projeye destek

31 Projeye destek
18-07-2013 17:47


ERSAN ARSLAN

Sivas’ta Kalkınma Bakanlığı Sosyal Destek Programı’ndan (SODES) 31 proje destek almaya hak kazandı. 2013 yılı proje yürütücüleri ile Sivas Valiliği Dr. Hasan Canpolat Toplantı Salonu’nda finansman sözleşmesi imzaladı.

Sivas Belediyesi, ‘Yetenek Biziz’, İl Özel İdaresi ‘Sağlıklı Yaşam İyi Gelecek’, İl Emniyet Müdürlüğü ise ‘Çocuk Aktivite Merkezi’ projeleri ile SODES’ten destek almaya hak kazan kurumlar arasında yerini aldı.

İmza töreninde konuşan Sivas Valisi Zübeyir Kemelek, valilik tarafından yürütülen 2013 yılı SODES programı kapsamında SODES-BİS sistemine 502 proje girildiğini bu projelerden 31’inin destek almaya hak kazandığını söyledi. SODES süreci ile ilgili bilgi veren Vali Kemelek, Türkiye’de 30’a yakın ilin SODES tarafından destek aldığını belirtti.

Bu yıl Sivas’ın da SODES’ten faydalanacağını belirten Kemelek, şu şekilde konuştu:

 ‘İlimiz 2013 yılı itibariyle SODES kapsamına, yani Sosyal Destekleme kapsamına alındı. Türkiye’de 30 kadar il bu çerçevede değerlendirilmekte. Ekonomik ve sosyal gelişmişlik düzeyi bakımından bazı illerin pozitif olarak desteklenmesine ihtiyaç duyuldu. Kalkınma Bakanlığı kanalıyla da bu proje yürütülmekte. İlk olarak burada tabi bir ofis oluşturduk. Ofisteki arkadaşlarımız Kalkınma Bakanlığı, Valilik ve diğer bağlı kuruluşlar arasında köprü oluşturmakta. Projelerin duyuru ilamını hazırlamakta. İlk proje ilamından sonra çok sayıda talep aldık. Gerçekten bu son derece önemliydi. 502 tane proje girişi yapıldı. Tabi bunlar otomatik olarak tabi bilgisayar programı çerçevesinde girişleri yapılıyor. Uygun değilse sistem zaten kendini kilitliyor. Giriş yapılan projelerin maddi bedeli 80 milyon 736 bin liraydı. Tabi bize ayrılacak kaynak bu kadar değil. Şüphesiz illerin nüfusuna, coğrafyasına göre belirli kriterler oluşturulmuş ama biz yeni katıldığımız için henüz bir yıl içerisinde ne alacağımız belirli değildi o zaman. Biz yaklaşık 81 milyon bedelli projeler üzerinde kendi ön incelemelerimizi yaptık ve proje sayısını da azalttık. Miktar olarak da bakanlığın bizden istediği doğrultuda. 8 milyon TL civarına indirdik. Daha sonra bakanlık bunu bağımsız denetçiler marifetiyle yaklaşık 4 milyon TL olmak üzere toplam 31 projeye indirdi. Tabi bakanlık serbest denetçilere verdiği zaman biz şunu gözetlemiştik, en azından her ilçeden bir proje olsun şeklinde planlamıştık. Serbest denetçilere geçtikten sonra bu kurala pek uyulmadığı için bazı ilçelerimiz bu projeden faydalanamadı.’

‘BİZ DE ÜZGÜNÜZ’

Onay almasını istedikleri bazı projelerin de kabul edilmediğini belirten Vali Kemelek, bu durumun kendilerini de üzdüğünü belirtti. Ancak, SODES’in süreklilik arz ettiğinin altını çizen Vali Kemelek, yeni dönemde başvuruların daha da geliştirilerek tekrarlanmasını istedi.

Kemelek, ‘Biz de üzgünüz, bizim de istediğimiz bazı projeler bu dönemde kabul görmemiş. Ama bu bir defaya mahsus bir proje değil. SODES süreklilik arz eden bir proje. Önümüzdeki ilan döneminde inşallah arkadaşlarımız projelerini daha da geliştirerek yeniden müracaat edebilir. Bunları biz zaman içerisinde duyuracağız. Bu projelerin, ilimize, ilçelerimize ve köylerimize hayırlı olmasını diliyorum’ ifadelerini kullandı.

Vali Yardımcısı Vefa Kaya ise, ‘SODES uygulamaları Sayın Valimizin izah ettiği gibi süreklilik arz edecek. 2. Teklif çağrısı 2014 Şubat’ta başlayacak. Yeni projeleri bekliyoruz’ dedi.

Konuşmaların ardından, imza töreni yapıldı. Törende, Sivas Belediyesi adına Başkan Doğan Ürgüp, İl Emniyet Müdürlüğü adına Emniyet Müdürü Selçuk Kızılay, İl Özel İdaresi adına Genel Sekreter Salih Ayhan, İl Milli Eğitim Müdürlüğü adına Milli Eğitim Müdürü Turan Akpınar, ilçe kaymakam ve belediye başkanları ile diğer proje yürütücüleri, Vali Kemelek ile birlikte sözleşme imzaladı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER