Gündem

8. Ulusal İstişare Toplantısı Başladı

8. Ulusal İstişare Toplantısı Başladı

8. Ulusal İstişare Toplantısı Başladı
22-05-2014 17:17


ERSAN ARSLAN

Bu yıl Sivas’ta gerçekleştirilen Üniversite Hastaneleri Başmüdürleri 8. Ulusal İstişare Toplantısı başladı.

Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Tıp Fakültesi Ek Derslik Binası Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen toplantı Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı.

3. gün sürecek olan toplantın açılışına CÜ Rektörü Prof. Dr. Faruk Kocacık, rektör yardımcıları, CÜ Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Gökhan Gökçe, CÜ Hastanesi Başmüdürü Rahmiye Gültekin ve üniversite hastanelerinin başmüdürleri katıldı.

CÜ tanıtım filminin gösterime sunulduğu toplantıda daha sonra Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencileri tarafından müzik dinletisi gerçekleştirildi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan CÜ Rektörü Prof. Dr. Faruk Kocacık, bu toplantıların üniversite hastanelerinde yaşanan sorunlara çözüm üretilmesi noktasında büyük önem taşıdığını söyledi.

Kocacık; ‘Hastanelerimizde sorun bitmiyor. Her gün yeni sorunlar şekil değiştirerek ve artarak devam ediyor. Dolayısıyla biz de bunlara çare bulmaya, sorunları en aza indirgemeye çalışıyoruz. Rektör yardımcımızdan dekanımıza kadar, başhekimimizden başmüdürümüze ve tüm görevli arkadaşlara kadar toplantılar yapıp yardımcı olmaya çalışıyoruz. Elbette bu süreçte eksikler, hatalar da var. Özellikle bu toplantıların, eksik ve hataları tespitte ve yapılması gereken doğru işleri belirlemede katkısının olacağına eminim’ ifadelerini kullandı.

CÜ Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Gökhan Gökçe ise üniversite hastanelerinin sorunlarının Sağlık Bakanlığı hastanelerine göre daha çok olduğunu söyledi.

Gökçe; ‘Sağlık alanındaki sorunlar ve bu sorunların üstesinden gelinmesi noktasında özveriyle çalışma noktasında hastane idari kısmına büyük yükler düşmektedir. Üniversite hastanelerinin sorunlarının bakanlık hastanelerine göre daha fazla olduğu malumdur. Bu organizasyonların üniversite hastanelerinin yöneticilerinin bir araya gelerek sorunların aşılması ve yeni uygulamaların değerlendirilmesi yönünden faydalı olacağı kanaatindeyim’ dedi.

‘YÖNETMELİĞİMİZ YOK’

Programı koordine eden CÜ Hastanesi Başmüdürü Rahmiye Gültekin ise üniversite hastanelerinin sağlık bakanlığı hastaneleri gibi belirli bir yönetmelik kapsamında faaliyet gösteremediğini belirterek, bu toplantıların bu zorunluluktan kaynaklandığını söyledi.

Üniversite hastaneleri olarak bilgi paylaşımı ve istişareler yaparak, çeşitli modelleri inceleyip uygulayarak yaşanan sorunlara çözüm üretmeye çalıştıklarını belirten Gültekin, bu toplantıların da büyük önem taşıdığını söyledi.

Gültekin, şu ifadeleri kullandı:

‘konuşmasında Sağlık Bakanlığı Hastane yönetimi bir yönetmelikle tanımlanmış ama üniversite hastanelerini bu şekilde tanımlayan bir yönetmeliğimiz yok. Uygulama birliği oluşturmak birbirimize bu uygulamalar ve yasal sıkıntılar hakkında paylaşımda bulunmak üzere bu toplantıları yapmaya başladı.

Bu yıl 8’incisini düzenliyoruz. Yasal olarak bizim yapacağımız işleri net olarak tarif eden bir yönetmeliğimiz yok. Bu toplantı zorunluluktan kaynaklanan bir toplantı olarak paylaştı ve paylaşımlarımız bizi güzel bir yere götürüyor. Yasal olarak daraldığımız yerde birbirimizin önünü açıyoruz,  haberleşiyoruz. YÖK bir eğitim kurumu, Sağlık Bakanlığı’nın hastaneleri var ve kendi hastaneleri hakkında bir yönetmelik çıkarmış ve bütün işlevlerini düzenlemiş. YÖK eğitim kurumu olma özelliğiyle Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı yönetmeliği bizim için yapmış değil. O nedenle biz, bazen Sağlık Bakanlığı yönetmeliklerinden, bazen personel kanunlarından, bazen diğer mevzuatlardan işimizi çözüp birleştirme ile karar vermeye çalışıyoruz. Bazen de yasal olarak önümüz tıkanıyor, yapamıyoruz.

Burada Sivas’ımızı, üniversitemizi, hastanemizi de tanıtıyoruz. Bizim toplantımızın diğerlerinden bir farkı oldu. Rektörlüğümüz aracılığıyla yaptık ve bu toplantıyı resmileştirdik.’

Konuşmaların ardından, Bursa Özel Medıcabıl Hastanesi Anestezi ve Yoğun Bakım Direktörü Prof. Dr. Aysun Yılmazlar tarafından ‘Yalın Hastane’ konulu panel gerçekleştirildi.

Daha sonra ise alanında uzman isimlerin konuşmacı olarak katıldığı ‘Hastanelerde Risk Analizleri’ konulu panel düzenlendi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER