Gündem

Bakan Yılmaz, Kaçakları Uyardı

Bakan Yılmaz, Kaçakları Uyardı

Bakan Yılmaz, Kaçakları Uyardı
27-10-2013 22:00


Bu kişilerin güvenlik güçlerince yakalanması durumunda cezanın artacağını belirten Yılmaz, ‘Mesela, 2 yıla kadar yoklama kaçağı olan bir kardeşim, işlemlerini kendisi tamamlatırsa 593 lira idari para cezası veriyor, ancak ama güvenlik güçlerimiz getirmişse 2 bin 376 lira idari para cezası. Bu daha da artıyor’ dedi.

KEMAL ÇAĞLAYAN

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz Sivas’ta katıldığı bir açılış programında yoklama kaçağı ve bakaya durumunda olanları uyardı. Hiçbir vatandaşın para cezası, yada hapis cezası ile cezalandırılmasını istemediklerini belirten Yılmaz, ‘hiçbir vatandaşımız gerek idari para cezasına gerekse hapis cezasına muhatap olmasını istemeyiz. Askerlik işlemlerini de zamanında yaptırmaları vatandaşlık görevi açısından da kendi açısından da çok daha önemlidir’ dedi.

Bakan Yılmaz, konuşmasında 12 aya indirilen askerlik süresi ile ilgili de değerlendirmelerde bulundu. Bu düzenlemeyi ancak güçlü devletlerin yapabileceğini belirten Yılmaz; ‘Devlet güçlendikçe vatandaşı kendisine hizmet eder hale getiriyor. Ne demek kendisine hizmet eder hale getiriyor. Kazandığından daha az vergi alıyor. Devlete kazandığı ayırdığı süreden daha azını istiyor.

Bunlardan birisi askerlik süresinin kısaltılmasıydı. Eskiden 3 yıl askerlik yapanlar olmuş. Herkes babasına, dedesine sorarsa, 30-36-24 ay yaptım dediklerini bilirler. Ben 16 ay yedek subay olarak askerlik yaptım. En son ne idi? 15 aydı… Neye indirdik 12 aya indirdik. Devlet diyor ki, bunu güçlü devlet yapar, ‘3 ay daha bana az çalış, yani 3 ay daha kendine çalış’ Dolayısıyla, devlet güçlendikçe vatandaşına daha çok hizmet verecek, daha çok vatandaşının kendisine hizmet etmesini isteyecek ve devlette vatandaşından topladığını, aldığını yine vatandaşına hizmet olarak verecek. Eğer 2002 yılında topladığınız her 100 liralık verginin 86 lirası faize giderse, geriye kalan 14 lira ile siz hizmet götüremezdiniz. Bu hizmetle olmazdı, olsa olsa yüzde 14’ü personeline öderdi. Yani, memurunun, işçisinin maaşını ödeyecek. Bunları ödersen geriye hiçbir zaman da yatırım kalmazdı. Ama şimdi ne oldu? Şimdi herhalde 14 lira faize gidiyorsa, geriye kalan vatandaşa hizmet olarak gidiyor. Vatandaşa hizmet olurken de vatandaş da tabi devletinin kendisinden istediği minimum gerekleri yerine getirecek.

Kayıt dışı ekonomiye kesinlikle itibar etmeyecek. Yani çalıştırdığı işçisini mutlaka Sosyal Güvenlik Kurumu’na tabii, sigortalı olarak çalıştıracak, vergisini zamanında ödeyecek, askerliğini mutlaka yapacak ve gecikmeden de yapacak’ dedi.

‘KENDİSİ TESLİM OLAN

AZ CEZA ÖDEYECEK’

Bakan Yılmaz, yoklama kaçağı ve bakaya durumda olanlarla ilgili uygulanan cezai işlemlere de değindi. Bu durumda olup da kendisi teslim olanların daha az ceza ödeyeceğini belirten Yılmaz, cezaların süre ve duruma göre değiştiğini söyledi.

2 yıl yoklama kaçağı olan bir kişinin güvenlik güçleri tarafından yakalandığında 2 bin 376 lira ceza ödeyeceğini belirten Yılmaz, kendisi teslim olan aynı durumdaki kişinin ise 593 lira ceza ödeyeceğini söyledi.

Bazı durumlarda hapis cezası da uygulandığını belirten Yılmaz, şu şekilde konuştu:

‘Muhakkak ki onun erteleme süresi var. Biz 14 Nisan 2011 tarihinde 1111 sayılı Askerlik Kanunu’nda değişiklik yaptık. Bu değişiklikle artık idari para cezası uygulama keyfiyeti getirdik. Jandarma Genel Komutanlığı’nca Eylül ayından, Emniyet Genel Müdürlüğü’nce de Ekim ayından başlamak üzere artık, yoklama kaçağı ve bakayaların yurt genelinde aranması işlemleri başlatıldı. Yoklama kaçağı ve bakayalara uygulanan idari para cezaları işlenen fiilin süresine göre de artmaktadır. Bu suçu işledikten sonra eğer kendin gelip ‘bu görevi yapmak istiyorum dediğinde’ o zaman cezası çok az. Ama sen değil de ola ki jandarmadaki kardeşim, yada polis kardeşim seni bir şekilde getirmişse o zaman bu çok daha fazla. Hatta, 3’e katlandığı bile olmaktadır. Mesela, 2 yıla kadar yoklama kaçağı olan bir kardeşim, işlemlerini kendisi tamamlatırsa 593 lira idari para cezası veriyor, ancak ama güvenlik güçlerimiz getirmişse 2 bin 376 lira idari para cezası. Bu daha da artıyor.

Bir yıldan fazla yoklama kaçağı ile bakaya suçlarından kesinleşmiş idari para cezası bulunanları da mahkemeye sevk ediyoruz. Dolayısıyla hiçbir vatandaşımız gerek idari para cezasına gerekse hapis cezasına muhatap olmasını istemeyiz. Askerlik işlemlerini de zamanında yaptırmaları vatandaşlık görevi açısından da kendi açısından da çok daha önemlidir.’

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER